Осем погрешни мита за правилното хранене. Да не повярваш! (Част II)

В продължението на статията ще оборим още някои теории, които са се наложили с времето.

5. Яйцата. Само по две на седмица.

Този постулат е пуснат в употреба от някои учени, които твърдят, че в яйчния жълтък се съдържа максималната дневна доза холестерол. Но да не забравяме, че в яйцата има вещества като лецитин с холин, които разрушават холестерола. Вредното влияние на холестерола, който е мастноразтворим, може да се намали, ако заедно с яйцето хапваме и малко масло или майонеза. Ето, сега разбирате защо има рецепти за яйца с майонеза и масло. Хората в напреднала възраст и хората, които водят уседнал живот и не спортуват, не трябва да прекаляват с яденето на яйца. Децата обаче и активните спортисти се нуждаят от тях. Този продукт е богат източник на желязо, магнезий, мед, кобалт и пълноценни белтъчини. Яйцата са чудесно средство за лечение на малокръвие, а фосфорът, който се съдържа в яйцето е чудесна храна за мозъка ни.

Здравословно хранене - Морски дарове

6. Яжте риба и морски дарове.

Няма как да отречем, че всъщност морските дарове съдържат много полезни вещества, необходими за организма ни- белтъчини, йод, витамини, ненаситени мастни киселини, за които е абсолютно доказано, че засилват имунитета, спомагат за намаляване нивото на артериалното налягане и същевременно предпазват от образуване на тромби. Но има и не толкова полезни продукти, въпреки че са вкусни.
Скаридите примерно, съдържат няколко пъти повече холестерол, отколкото сметаната с 20% масленост и кренвиршите. А диетолозите непрекъснато ни дават съвети да изхвърлим от менюто си точно тези „гадни кренвирши“.

7. Сол, в никакъв случай.

Да кажем, че съветът е добър. И все пак не изхвърляйте солта изцяло от хранителния ви режим. Най-простичко е да я намалим, особено ако страдате от хипертония. Другата крайност, пълното спиране на солта, също може да се окаже вредно. Липсата на сол в организма води до необратими нарушения при образуването на стомашен сок, което от своя страна предизвиква появата на здравословни проблеми. Натрият, който е основен елемент в солта за готвене е необходим за поддържането на баланса на солния състав в кръвта ни.

8. Алкохол. НЕЕЕЕ!

Чели сте много пъти за вредата от алкохола и как трябва да се откажем от този порочен навик. Сега ще се изумите, но да факт е, че някои изследвания са доказали точно обратното. Ако всеки ден изпиваме не повече от сто грама алкохол, структурата на мазнините в кръвта ни ще се нормализира. Но както споменахме пиене в малки дози, а не приемане на бутилка концентрат на ден. Ако все пак не можете да се ограничите до 60-100 грама, нека по-големите количества, които ще погълнете, не бъдат концентрат, а вино. Виното съдържа редица полезни вещества, най-познато от тях е танинът. Още от бабите си знаем, че рецепта с горещото вино повлиява настинката. Та да повторим-пиенето, когато е умерено и разумно, не пречи. Пълният трезвеник никому не е драг. Коментари