Седем мита за безплодието. Част втора

 Продължение

Мит 2: Стерилитетът е само женски проблем ! Пълни глупости и неверни констатации.

Факторите, които споменахме по-горе се отразяват както на жените, така и на мъжете. Двойките често страдат от различни хормонални проблеми, специфични заболявания на половите органи, които се лекуват индивидуално. Накратко казано. Това е едно остаряло и патриархално разбиране,

според което вината се търси изцяло в женската половинка и тя понася всички негативи, които произтичат от нелепата ситуация. Но тук говорим за средните векове, когато , когато образованието и съвременните иновации не са били познати на обикновеното население.

Безплодните жени, често са обвинявани и нарочвани за вещици, някои от тях горени на кладата.

За наша голяма радост днес учените обръщат много по-голямо внимание на този проблем и насърчават мъжете съща да правят обстойни изследвания, защото това е част от пътя към разрешаване на проблема.

Първата и най-важна стъпка, която не изисква усиля е да си направят така наречената спермограма. Както за жените е задължително да посещават гинеколог най-малко на 6-7 месеца, така и лекарите смятат, че е задължително всички младежи да преминават профилактично на спермограма през старта и в края на пубертета си.

По този начин , ако има уловен проблем, съответно и лечението ще бъде много по- ефективно. Досега не беше известно, но 40 % на регистрираните случаи на безплодие в страната ни се се дължат не на жената, а на причини, които съпътстват мъжкото здраве.

Мит: 3 Психологията на индивида , води до безплодие.

Неговото психическо здраве играе роля в зачеването. Да, донякъде има резон. Психиката играе огромна роля за забременяването и никой по никакъв начин не го отрича.

Но има хиляди здравословни проблеми, които се явяват по пътя ни, че дори и да си напълно психично здрав, пак да имаш проблеми с зачеването. Няма лекарство, нито пък панацея, че ако семейството просто реши да не мисли за бебе, то виждаш ли до месец два ще се сдобие с наследник.

Ако всичко зависеше от психиката, то тогава профилактичните прегледи, посещението при лекар, изследвания, се обезсмислят напълно. Това може да бъде едно вредно заиграване със здравето и може да изиграе много лоша шега на двойките, които се канят да станат родители.

Не си правете експерименти. Изследванията, направени от медицинско лице са са задължителни. Благодарение на тях лекарите ще имат възможността да открият къде се крие проблемът, здравословен ли е и ако е, заедно да се намери пътя към неговото отстраняване . Например едно дълго не лекувано бяло течение, също може да се окаже не кой знае какъв проблем за вашето зачеване, но в рамките на месец да се отстрани.

Седем мита за безплодието (част I)

Седем мита за безплодието (част III). Коментари