Празнично похапване – дали да се поотпуснем?

През това време на годината най-честите въпроси към диетолозите са относно наддаването на килограми. По цял свят от октомври до края на януари се честват различни празници, чиято обща прилика е в изобилието на вкусна храна.

Спекулира се, че това празнично натрупване на килограми, често известно като зимно, е значително и числата се движат между 2 и 5 килограма.

Какво казва науката за трупането на килограми?

През последните години се появиха много на брой изследвания по темата. Историята на напълняването по време на празници е сериозно проследена от учените. Те са обхванали жители на Америка, Африка, Финландия, Франция, Германия и Япония. Цифрите от изследването са доста по-умерени, отколкото отбеляза популярния печат. Наддаването на тегло се движи в промеждутъка от 0,4 до 1,5 килограма, което е добра новина.

Означава ли, че трябва да се отпуснем с храната по време на празници?

Резултатите сочат, че най-малко дебелеят тези, които по принцип нямат проблем с тежестта. Най-много килограми качват, тези, които лекарите определят като потенциално затлъстели. Да си припомним, че това са хор, чийто индекс на телесната маса (BMI) е над 30.

Мастна тъкан вместо мускули? 

Другото откритие, което е повод за притеснение е, че по време на празници не само се натрупва мастна тъкан, но се губи и мускулна маса. С други думи, дори и когато везните не показват, че е повишено цялостното тегло, анализът на структурата на организма твърди, че по време на празници повишеното количество мазнини е за сметка на мускулите.

При това специфично изследване анализът сочи, че при загуба на мускулна маса, това се отразява най-вече на краката. Тази промяна в структурата на тялото е обратима, когато се върнат към своя обичаен ритъм, тогава се връща мускулна маса. Лошата новина е, че след 50-ет, това е все по-малко възможно.

Отпуснете се с храна само за малко?

Важно е да се знае, че е необходимо много време, за да се изгубят спонтанно натрупаните килограми. Според изследванията от Коледа до Великден се губи около половината натрупано тегло, и то само при тези, които нямат проблеми.

При повечето, които по време на празници са натрупали над 5 кг, теглото не се връща към първоначалното, дори и след 5 месеца, а винаги оставят някои излишни килограми, които поотделно изглеждат незначителни-килограм, килограм и половина. Но с течение на годините изведнъж на 40 се събуждаш с 15 кг отгоре.

Какво бихме заключили на базата на тези изследвания за храненето?

Отпуснете се за кратко, за да не се разваля насладата ви от добрата храна и хубавата компания. Но не чакайте настъпването на Новата година, за да вземете тези важни решения, свързани с теглото и здравето. По-добре и по-безболезнено е да стартирате с ограничаването още през ноември.

Решението трябва да гласи: „Аз няма да трупам килограми“. Това означава, че празничната трапеза трябва да бъде съпроводена от неколкодневни ограничения на храната- дозиран, намален и контролиран прием, без крайности.

И другото – по време на празничните дни трябва да бъдете много активни.За да се понижи наддаването на теглото, са достатъчни по 150 минути бързо ходене дневно. Коментари