Сок от червено цвекло – 10 причини да го пием

Цвеклото не е най-популярният зеленчук, но въпреки това с право е наричан от някои суперхрана. Ползите от приема на червено цвекло са познавали още на хората в древността, а първата информацията за приготвянето на цвекло датира от преди 4000г във Вавилон.

Цвеклото е богато на витамин витамин В, желязо, магнезий, манган, калий. Изобилие от хранителни вещества, които може трудно да откриете в такава комбинация на друго място. Варено, изцедено на сок или нарязано сурово на салата, цвеклото е безценен източник на здраве и сила.

Ето и 10 топ причини да обичаме цвекло!

1.Действа благоприятно на кръвоносните съдове

Приемът на сок от червено цвекло всеки ден значително улеснява проходимостта на кръвоносните съдове. А това е важно, за да може кръвта да циркулира свободно и да доставя ефективни полезни вещества и кислород на целия организъм. Приемът на сок от цвекло намалява риска от запушване на кръвоносните съдове и влияе положително на кръвното налягане.

2. Намалява риска от сърдечни заболявания

Това е не само заради положителния ефект върху кръвното налягане, а и заради изобилието на фолиева киселина и бетаин в червеното цвекло. Само една чаша сок от него на ден е напълно достатъчна, за да бъде сърцето ви по-здраво, а тялото по-жизнено.

3. Подпомага издръжливостта

Според някои изследвания, активните спортисти, които приемат сок от червено цвекло, имат с 15-20% по-висока издръжливост от останалите. Учените са установили още, че ефектът не е мигновен. Обикновено пикът на прилива на сили настъпва около 2-3 часа след консумацията на цвекло.

4. Подобрява работата на мозъка

Доброто кръвообращение се отразява положително и на работата на мозъка. Цвеклото може и да не е от храните, които поставяте всеки ден на масата, но с напредването на годините си струва да преосмислите концепцията си за него и да го включвате по-често в менюто си. Сокът от цвекло помага да се намали стреса и мозъкът да работи на пълни обороти.

5.Улеснява работата на черния дроб

И без това черния дроб е достатъчно натоварен орган, който играе основна пречистваща функция в тялото. За да се подобри работата му, пийте сок от червено цвекло. От една страна, полезните вещества в червените корени ще свършат част от работата на черния дроб, а от друга – ще повлияят благотворно и за здравето на самия орган.

6. Срещу повтарящи се болки

Цвеклото е изключително богато на антиоксиданти и на вещества, които могат да облекчават възпалителните процеси при хронифициращи заболявания. Компресът от цвекло облекчава бързо артритните болки.

7. Регулира стомаха

Ако вашият стомах е проблемен и винаги се оплаквате от запек, знаете колко е важен приемът на фибри, за да не се докарвате до подобно състояние или по-лошо – до хемороиди или дивертикулит. А в цвеклото фибрите са в изобилие, възползвайте се.

8. При рак

Съдържащият се в червеното цвекло бетаин е мощно средство в борбата с рака. Бетацианинът в сока от червено цвекло предпазва от образуването на канцерогенни тумори и чисти тялото от вредните токсини. В науката са познати доста случаи на ремисия при пациент, които са имали левкемия, рак на кожата, на белите дробове, на гърдата и на простатата. Особено добре цвеклото влияе на болни от рак на стомаха.

9 Подходящ за бременни жени.

Изключително полезен за бременните жени. Това се дължи донякъде на факта, че цвеклото съдържа фолиева киселина. А е всеизвестно, че фолиевата киселина (В9) играе съществена роля за за правилното формиране на тъканите на плода и понижава риска от увреждания на мозъка на бебето .

10. Защитава кожата от стареене

Цвеклото съдържа мощни антиоксиданти и предпазва кожата от преждевременно остаряване. Редовният прием на сок от червено цвекло намалява до 60% фините бръчици и линии по кожата. Сокът съдържа и ликопен, който поддържа кожата еластична и я защитава от вредното влияние на слънчевите лъчи.

Примерна рецепта за сок от червено цвекло

глава червено цвекло

няколко моркова моркова

1- 2 ябълки

1 лайм

щипка джинджифил

2-3 стъбла целина

Всичко се настъргва на ренде и се прецежда през марля.

Добър апетит!

Маска от червено цвекло за блестяща кожа

Сокът от червено цвекло се използва и в козметиката. 1 супена лъжица хума, 20 милиграма сок от морков и 20 милиграма сок от цвекло. Маската се поставя на лицето за около 20 минути. Измива се с хладка вода. Действа избистрящо, подмладяващо и избелващо. Да се прави редовно в продължение на един месец. Коментари