Как да пием, без да се напиваме или топ съвети срещу махмурлук

Отнасяйте се към пиенето на алкохол така, както се отнасяте към лекарствата, за да не ти напомнят сутринта болките в главата и прилошаването за вчерашния купон. Звучи малко скучно, но ще ни благодариш, когато се събудиш в добро настроение. Събрахме за тебсъвети, от които ще се чувстваш прекрасно, дори и да си купонясвал цяла нощ. Ето ги и тях!

Как да го направиш!

Има легенда, че трябва де се редува порция алкохол с порция вода, за да е наред всичко. Но учените от няколко страни стигат до извода, че това не влияе на степента на трезвеност. Това, на което в действителност влияе е на изпитото количество.

Как да определиш нормата?

Установено е, че няма да имаш махмурлук,ако употребиш не повече от 1.5 мл чист спирт на 1 кг от теглото си. Ако тежиш 60 кг, можеш да си позволиш 90 мл за три четири часа.

Мерките

В чаша вино /150 мл/ има приблизително 18 мл спирт, в 50 мл твърд алкохол – текила, джин, уиски, водка – около 20 мл. В половин литър бира има също толкова.

Не смесвай

А правилото: „Не смесвай“, наистина работи.

Например белият ром и бирата се приготвят от различни суровини, затова на организма му е сложно да ги преработва. Затова е добре да се консумират чисти напитки, а от коктейлите да се избират тези, които са с най-малко алкохол.

Висок или нисък градус?

Учените не стигат до консенсус, но следвайки написаното по горе, и едното и другото е нарушение на правилото „Не смесвай“.И за да не излизаш от релсите след вечерните купони, подготви се от по-рано.

Витамини?

Витамин В6 ще помогне на черния дроб да заработи нормално, а медикаментите с лимонена или янтарна киселина ще намалят токсичното действие на алкохола. Закуси плодове и зеленчуци, съдържащи целулоза /тиквички, домати, ябълки грозде/. Не посягай към пикантните и тежки храни.

Кога да спреш с пиенето?

Спри да пиеш поне час час и половина преди лягане. Вкъщи помогни на организма си с доза ензими, ускоряващи метаболизма и активен въглен, който да помогне да се изхвърлят от организма остатъчните вещества на алкохола /може да го приемете и преди купона/.

Ако все пак имаш махмурлук?

Не се лекувай с нова порция алкохол, ще стане по-лошо. Вземи си студен душ и пий ензими, ако не си го направил преди това. Пий повече течности, богати на лимонена киселина, а също така и млечни киселини: кисело, прясно мляко или чай с лимон.

Народни рецепти против махмурлук?

Народните рецепти също действат. Хапни кисели краставички, които възстановяват водно-солевия баланс. Върши работа и сок от кисело зеле или леко подсолена вода.

Против болки в главата след махмурлук?

Против болки в главата е добре да се приемат препарати на основата на ацетилсалициловата киселина, твърдят специалистите по съдова хирургия.И мазната храна ще се справи със симптомите, но още веднъж ще атакува черния дроб. Яж желирани храни- желирано месо или мармалад. В аптеката продават и хапчета против махмурлук, ако не ти мине тичай до там. Коментари