Тайната на твоите обриви и пъпки

Искаш да имаш успокоено и чисто лице, сякаш всеки ден практикуваш изкуството на медитацията. Най-новият път към безупречният тен съчетава медицината на запада с мъдростта на изтока.

Д-р Едлън Мармър, основател на нюйорската клиника по дерматология Marmur Medical обяснява, че се опитват да „прочетат“ кожата за улики, които казват какво се случва в организма.

Според Лилиян Бръджис пък, авторка на „Прочит на лицето според китайската медицина : „Да опознаем кожата е цяла наука за наблюдението, където различните части от лицето съответстват на определени вътрешни органи. Вижте и техния гид на зоните, който разкрива външните и вътрешните причини за обривите.

Ето и проблемните зони

1. Чело и линия на косата

Вътрешен източник. Тази зона е свързана с храносмилателната система и пъпките тук подсказват, че се храниш като момче-тинейджър. Изследванията сочат, че млечните продукти, полуфабрикатите и захарта влошават акнето, казва д-л Мармър.

Как да се справиш: Води си хранителен дневник и щом забележиш, че ядеш повече бързи закуски или млечни продукти махни ги от диетата си за една седмица и виж дали пъпките ще почнат да изчезват ,

Външно влияние: Косата, опираща се до кожата, е виновник за появата на несъвършенства. Съдържащите се в продуктите за коса силикони и масла, запушват порите. Всяка сутрин започвай на чисто, което ще рече – измивай лицето с продукт против акне и дръж под ръка почистващи лепенки за Т-зоната. Преди лягане използвай продукт със салицилова киселина за свиване на порите и защити с фиби бретона си, ако имаш такъв.

2. Около веждите

 Вътрешен източник: Несъвършенствата в този сектор са обвързани с функцията на черния дроб и бъбреците. Честата употреба на алкохол и редовното ядене на полуфабрикати може да доведе до възпаления точно в тази зона, категоричен е д-р Мармър.

Как да се справиш: Време е за детоксикация, парти-кралице! Пиенето на сокове от зелени зеленчуци, като къдраво зеле, спанак и краставици пречистват черния дроб и хидратират тялото. Лимоновият също „измита“ нечистотиите, за да се изчисти кожата, допълва Бриджис.

Външно влияние: Дали пъпките ти се появяват след кола маска или скубане на веждите? Невниманието при тези манипулации може да доведе до възпалително акне. Възползвай се от свойствата на екстрата от манука. Дори, когато спиш, екстрактът от това цвете, елиминира бактерията, причиняваща акне, намалява инфекцията и облекчава дразненето.

3.Бузи 

Вътрешен източник: Това място е свързано с белите дробове, така че пъпките може да са причинени от замърсяване или тотюнопушене. И двете причиняват оксидативен стрес, който влошава акнето.

Как да се справиш: Антиоксидантите противодействат на пакостливите свободни радикали, изострящи възпаленията. Последните проучвания сочат, че антиоксидантите, приемани през устата или намазани локално помагат за изчезването на пъпките. Нанасяй антиоксидантен серум всеки ден и приемай цинк като хранителна добавка.

Външно влияние: Проблемът може да се крие в продуктите ти за грим или грижи за кожата. Силиконите и маслата, дори и полезните да теб, например кокосовото, имат потенциал да запушват порите. Другият заподозрян: населеният с бактерии мобилен телефон. Затова поддържай порите си чисти с некомедогенни продукти, без съдържани на масла. Никога не си лягай с грима и почиствай екрана на смартфона всеки ден.

4. Брадичката и челюстта

Вътрешен източник: Западната и източната медицина в случай са единодушни: пъпките в тази областта индикатор за полудели хормони. Предменстуралните изменения в нивата на естрогена и тостестерона активират избиването на акне.

Как да се справиш: Консултирай се с гинеколога си за предписване на противозачатъчни, регулиращи нивата на хормоните. Вариант е също да ти изпишат лекарството Спироноктлон в ниски зони, защото блокира способността на тестостерона да провокира производството на себум.

Външно влияние: Често ли подпираш брадичката с ръце? Бактериите върху дланите ти се пренасят директно върху лицето. Ако имаш навика да човъркаш кожата си, това усложнява възпаленията и предизвиква появата на нови и нови пъпки. Долу ръцете. Сложи си напомнящи се лепенки на огледалото в банята и на монитора в офиса, ако се налага. При упорито акне, довери се на специализирани за целта продукти.

5.Носът

Вътрешен източник: В традиционната китайска медицина се смята, че обонятелният орган е обвързан със сърцето. Всякакви зачервявания и несъвършенства най-вероятно са резултата от стрес, твърди д-р Мармър.

Как да се справиш: Пробвай да освободиш напрежението със занимания като йога, медитация и редовни упражнения. И бъди сигурна, че си почиваш достатъчно, за да снижиш нивата на хормона на стреса- кортизол.

Външно влияние: По повърхността на носа се намират много мастни жлези, за това тай е „гореща точка“ за появата на акне. Продуктите със салицилова киселина са идеални за справяне със секрецията и на себума да е под контрол. Използвай, ако трябва дълбокопочистваща маска. Коментари