Защо захарта влияе пагубно на кожата?

Пъпки извън контрол? Задълбочаващи се бръчки? Сладките изкушения, съпровождащи празниците, вероятно са причина за неволите ти. Противодействай на страничните им ефекти с нашите секретни трикове, без да се лишаваш изцяло от лакомствата.

Лепкава работа

Бисквитите и тортите са лоша новина нe само за тесните ти дънки. По време на процес, наречен гликация, захарта се свързва с протеините и мазнините в кожата, видоизменяйки ги до така наречените остатъчни продукти от напредналата гликация.

Това са мутирали молекули, които се прикрепят към отговорните за стегнатия и младежки вид на кожата еластин и колаген, като по този начин увреждат структурата им. Увреждат също и кръвоносните съдове.

Вследствие на нарушената микроциркулация и забавянето на клетъчното обновяване лицето започва да губи обем, тонус и блясък. Преждевременното стареене не е единственото притеснение. Високият прием на въглехидрати се асоциира с повишената секреция на себум, която увеличава риска от образуване на акне в късна възраст.

Захарна фабрика

Няколко сладкиша по Коледа и Нова година няма да повлияят зле на тена ти. Но организмът ти има памет, а гликацията е кумулативен процес и резултатите от него започват да се проявяват във втората половина на 20-те ти години.

Не само че щетите се натрупват, но положението става все по-тежко с напредване на възрастта. Помисли си: когато си на 21, можеш да пиеш много и на следващия ден не те боли глава. Нещата са съвсем различни, приближиш ли 30-те. Тялото ти започва да губи способността си да се справя с токсините. Ситуацията е абсолютно същата и с кожата ти.

Сладко привличане

Както обикновено, ключът към решението на проблема е в умерения прием на въглехидрати и най-вече на съдържащите рафинирана захар храни.

Ето няколко примера как да задоволиш желанието си за сладко, без да чувстваш вина след това:

  1. Едно лакомство на ден – окей. Препоръчителната доза е около 6.ч.л захар или около 100 калории. Чети етикетите и за по-сигурно си свали полезното приложение MyfitnesPall – там има огромна база данни, от която да черпиш информация за съдържанието на захар при какви ли не продукти. Ще откриеш, че на пръв поглед безопасни храни, да речем една чаша фреш от портокал, съдържа над четири пъти повече от приемливото количество захар за деня.
  2. Замени сладките коктейли с червено вино – в сравнени с бялото и розето, то съдържа най-малко количество захар и най-много ресвератрол – естествен фенол, извлечен от ципата на червеното грозде, за който е известно че притежава отлични антиейдж качества.
  3. Повиши приема на зеленчуци и плодове, богати на антиоксиданти /боровинки, например/. Още по-добре би било, ако включиш богати на антитоксиданти продукти в ежедневния си режим. Те не само предпазват от стареене, но в никои случаи увеличават производството на колаген и еластин.


 Коментари