Защо имам проблем с либидото?

Днес говорим много за проблемите с либидото, а истината е, че загубата на желание за интимност при жените в повечето случаи не е заболяване само по себе си, още по-малко физиологичен казус, а по-скоро страничен ефект, от друг емоционален или психически проблем.

Знаеш ли какво трябва да се случи на една жена, за да поиска секс? Тя трябва да мисли за секс. Да има място в съзнанието й и време, в което фантазиите да се вихрят.

Затова всякаква офанзива, свързана с купуването на сатенено бельо и четене на „50 нюанса сиво“, може да има само временен ефект. За да върнеш интереса към секса, трябва да разбереш по-добре убийците на женското либидо и да си изработиш стратегия, насочена към сърцевината им.

Стресът – най-големият убиец на либидото

А не е ли така за всички в днешно време? Така е и точно затова проблемите на жените с липсата на либидо са по-често срещани, отколкото си представяш. Цели 40% от дамите нямат достатъчно желание за секс, казва ендокринологът Иън Лесли от Бостън.

Затова на първо време удари спирачка на чувството за малоценност и на мислите, че по никакъв начин не си „нормална“, щом не ти се прави секс. Когато ежедневието ти е нескончаемо препускане от една задача към друга, страдаш от хроничен стрес и рутината те е погълнала, почти е гарантирано, че няма да ти се прави секс. Обяснението е, че високите нива на стрес изпращат сигнал на мозъка, че си в режим на оцеляване.

Решението на този проблем няма как да се случи за един ден. Имаш нужда цялостно да премислиш приоритетите си и да намалиш натоварването си. Не се занимавай с неща, които не са крайно необходими – вместо това си заделяй редовно задължителни часове за почивка.

Може да нямаш нужда от току що сготвена топла вечеря на масата, да си занесла дрехите на химическо чистене и да не си уважила рождения ден на колежката, но светът няма да се срине от това. Приготви си топла вана, отиди на маникюр или просто прочети книга. Когато върнеш живота си в нормалния за твоя организъм ритъм, желанието за удоволствие също ще се завърне.

Връзката ти не върви

Когато си с един мъж отскоро, си готова да правиш секс с него по няколко пъти на ден, стига да има как да сте постоянно заедно. С появата на първите проблеми, общуването ви в хоризонтално положение става по-малко нагорещено. А появят ли се сериозните конфликти и неудовлетворение, настъпва ледената епоха. Много малко хора са сексуални по природа. Ако не ти се прави секс с партньора ти, почти сигурно е, че връзката ви е в сериозна криза и загубата на либидото е само симптом.

Затова не си хаби енергията да опитваш с дребни дразнители като секси бельо, нова прическа или гледане на еротичен филм. Ти и твоят човек имате проблеми, например загуба на доверие, недостатъчно внимание и уважение, несигурност в общото ви бъдеще или нещо друго, но колкото и по-рано седнете и си изясните това, вместо просто да се фокусирате върху секса, толкова по-голям шанс има да оправите нещата навреме.

Не харесваш тялото си

Други ще те посъветват, че сексапилът не се мери в сантиметри и че всяко тяло е красиво по свой начин. Но истината е , че ако си качила сериозен брой килограми и тялото ти е загубило всякакъв тонус, нормално е либидото ти да намалее сериозно.

Проблемът, от една страна, е психологически, защото страдаш от ниско самочувствие. Но и чисто физиологичен, защото слабата мускулатура и липсата на упражнения означават намалена издръжливост и по-лошо кръвооросяване. Така че ако виждаш и чувстваш тялото, че тялото ти не е никак в добра форма, започни да тренираш и да се храниш по.-здравословно. С риск да повторим общоизвестни факти – редовните упражнения подобряват настроението, намаляват риска от куп сериозни заболявания и удължават живота.

Страхуваш се от нежелана бременност

Последиците от секса без предпазване могат да преобърнат живота ти. Нищо чудно, че за жените страхът от полово предавани болести и нежелана бременност е силен стрес, който може изцяло да съсипе сексуалното изживяване.

В сравнение с останалите проблеми, този има най-очевидно решение. За всички дами, които нямат постоянен партньор най-разумното решение си остава презерватив. Противозачатъчните таблетки са за тези, които имат постоянни партньори. Другият важен момент е заедно с гинеколога да намерите верният избор. И винаги трябва да знаеш, че има таблетки след „случаен“ секс. Коментари