Женски презерватив от бабино време

Ако сте уверена млада дама, която чете достатъчно образователни книги и познава почти всички тайни за секса, няма как да не сте чували за женския кондом. Иновация, модерна работа, връх на глупостта. Това са само част от определенията, които му поставят специалистите по сексология.

Женският презерватив се нарича още фемидом.

Като цяло началото му се свързва със сексуалната революция, но определено жриците на любовта от 18 век добре са познавали женският предпазител -фемидом и дори са го ползвали. Към 80-те години на 20 век, фемидома вече е включен в различни изследвания и проучвания на специалисти.

Отричан от едни, одобряван от други. Откривателите го наричат още „супер модерното оръжие за жената“, която е решила да поеме нещата в свои ръце. Разбира се, може да се говори за относително ново средство в ръцете на онези жени, които не чакат всичко да се случи от въздуха, а искат да поемат изцяло контрола върху собственото си сексуално здраве.

Кога наистина е открито, никой не може да каже със сигурност.

Аналогът на съвременния фемидом обаче е доста добре познат преди близо 150 години, но под друга форма.

Британският учен Мари Стоупс е изключителен радетел за правата на жените. Тя дълго работи върху проблемите на семейното планиране. Още през далечната 1923 Стоупс издава своята, революционна за времето си, книга Contraception. В четивото подробно включва разяснение на наличните към онзи момент технологии за контрацепция.

Сред методите за контарцепция, които тя описва забелязваме „голямата вътрешна обвивка за вагина„,

която всъщност наподобява съвременния женски презерватив. Единствената разлика е, че тя наподобява обърнат наопаки кондом, който служи като предпазител за вагината, вместо да обвие пениса.

По този начин още през 1923 година обясняват интересния, но не много удобен, атрибут за предпазване от нежелана бременност и венерически болести. В началото видът на този уред просто е бил ужасяващ, дори стресиращ, впоследствие обаче се усъвършенства.

За сметка на грозота си имал други качества – много твърд, ръбат и здрав. И да не се помислите, че се е предлагал в секс магазините. Не, този артикул се е предлагал в специализираните по онова време магазини за изделия от гума. Оттам хората са си купували ботуши, дъждобрани, галоши и какво ли още не.

И по онова време, както и в момента, той е бил представян като като най-добрия приятел,

в нужда на жени, чиито партньори не искали да вземат предпазни средства.

Самата изследователка пише, че „Жената понякога знае за венерическото заболяване на партньора си и неговия безотговорен отказ да я предпази. Тази злочеста съпруга със сигурност трябва да използва защитната обвивка, тъй като това е единственият чисто женски метод за някакво, макар и минимално предпазване от венерически инфекции.“

Не би могло да се каже със сигурност колко са били популярни

тези изобретения при появата си, но е ясно, че са изчезнали в средата на миналия век. Като една от причините се сочи навлизането на антибиотиците и спада на венерическите заболявания. И никой не може да каже защо отново са се появили днес. Заради ХИВ или за кодош. Кой знае? Коментари