Докторат по изневяра

Никой обаче не казва или избира тази съдбовна опасност преди да скочи.

Не мога да бъда окончателния съдник по тази тема, защото тя отваря бездънните коридори в душата ми. Изневярата е като непознат вир, в който скачаш от високо и никога не знаеш дали ще излезе пличак, в който ще си счупиш гръбнака, или след гмуркането в дълбокото ще получиш адреналинов шок, след който ще припълзиш пак на уютния познат бряг да си печеш паласките.

Това е положението. Кой каквото ще да теоретизира, изневярата променя всичко, защото променя твоето отношение към самия себе си, а в резултат и с увенчания ти с рога -партньор.

Да оставим третия неволен участник настрани. Това може да е началото на хубаво приятелство или на погнуса от неуспех, но това е трета сюжетна линия, с която няма да се разсейваме. Не е въпросът дали ще те хванат и как ще се оправдаваш, когато стане.

Защото според мен трябва да дефинираме една аксиома: в 99% от случаите ще те хванат. Единственото неизвестно е само дали веднага и след известни години и акумулиране на травма или лоша карма.

Ако всеки си два сметка, че разкриването му е почти гарантирано, вероятно що се отнася към изневярата с подобаващата сериозност. Защото тя може да разруши досегашния живот по начин, по който се развива, поне в частта „предсказуемо“. Може да отвори нова страница в него. Но може и да изтрие „текст“, писан дълго и вероятно с любов.

Не става дума за елементарен морал. Изневярата е начин да излъжеш себе си. Обаче това е, когато ти скачаш в сладострастния вир.

Но пък, когато си от другата страна на барикадата и разбереш, че са ти изневерили – хеле, ако имаш късмет и да хванеш дирята на историята отвътре. Да й/му разбиеш и прочетеш есемеси, мейли, писма, срещи, кореспонденции и прочее, което май сега се случва рутинно. Ще опознаеш кръшналия си партньор по начин, по който дори и библейската ви досега връзка не е позволявала.

Ще опознаеш вероятно тъмните му страни, несподелените му страхове, избитите комплекси, тайните желания. А това е вид познание, за което никой не е готов, колкото и да се прави на велик.

И не съм сигурна дали е нужно така че прагматичен съвет: въздържайте се от ненужното познание!

В традиционния случай следва болка, ужас, шок, ревност, гняв, отричане, омерзение, приемане, злъч, наказание, терор, страдание, агония.

Не е в отсрещната страна, макар че е възможно.

Говорим за теб самия. Следотарсачът. Тържествуващият в добродетелността си. Поне в този конкретен случай.

Ще ти се наложи да изтръскаш собствената си душа като се срещнеш с разсъблечената фигура на партньора си. Напълно метафорично казано. И вътре може да откриеш войнстващ моралист. Или зелено чудовище, което иска кръв отмъщение и разкъсани глави.

Изплашено дете. Комплексирана девственица. Безпомощен човек. Отчаяна жена на средна възраст, която не знае какво иска или няма някакъв избор.

Собственият си призрак, от времето, когато ти си пращала есемеси и пакетирала дантелено бельо за командировки.

Плътското общуване с някого не гарантира, че познаваш човека, с когото спиш. Но понякога познанието на душата почва от вдигането на физическите бариери. В този смисъл изневярата е един от големите докторати в живота. Коментари