Какво мотивира мъжете и жените да прекратят връзката си

Семейните консултанти сочат различни причини, според които мъжете и жените слагат край на връзката си – кавги, изневери, липса на доверие, лъжи, отчуждение, насилие, асексуалност. На практика обаче истината е малко по-различна.

Тя или той могат да твърдят, че нямат доверие на другия и затова го напускат, но това всъшност не е истинската причина, категорични са специалистите в областта. Под „Нямам ти доверие” се крие една простичка истина и тя е породена от една липса: Липсата на възхищение (при мъжете) и Липсата на оценяване (при жените).

Вижте една различна теория защо мъжете и жените си тръгват от една връзка

Защо мъжете си тръгват?

Много често мъжете напускат партньорката под някаква форма на измъкване. Те не искат да наранят жената до себе си, когато си отиват. Има и случаи, в които на мъжете не им стиска да видят как ще реагира половинката, когато й споделят истината, че вече няма да са заедно.

Има мъже, които нямат някаква конкретна причина, за да се махнат, но просто подсъзнателно го искат. При всички положения мъжа напуска жената до себе си, защото връзката вече не му носи това удовлетворението, от което имат нужда.

Жената вече не го допълва, не му дава необходимото самочувствие. А мъжа има нужда от едно – жената до него да му се възхищава, да харесва личността му такава, каквато е. Той търси уважение, иска да вижда интерес, иска да бъде обожаван.

Нещо, което трябва да запомните: Мъжете бленуват за възхищение!

Ако връзката му влезе в глух коловоз те намират друга жена, която да му показва свеж интерес. Може да го наречем „мачовщина“ или „его“. Каквото и да е то, ако държите мъжа да остане до вас, не си пестете похвалите и му показвайте най-важното: че е желан, че е обичан и че му се възхищавате. Ако изпуснете момента, той ще намери тази стимулираща самочувствието му инжекция при някоя друга.

Когато отношенията са в самото начало жената е активна – тя трепка с мигли, усмихва се непрекъснато, кокетничи, често го докосва и прегръща. Времето обаче минава и тя започва да ходи без грим, облича раздърпани ризи, вместо секси рокля. Не се опитва да го „спечели”, не показва какъвто и да е интерес към личността му.

Истината е, че мъжете си тръгват, не защото са срещнали по-красива, по-слаба, по-умна. Те ви напускат, защото искат да са до жена, при която да се чувстват отново уважавани и желани.

Мъжете си тръгват и когато непрекъснато им се натяква и мърмори. Но не мърморенето и мрънкането са големият проблем. Проблемът е, че половинката му натяква, че е недоволна от това, което всъщност е той и което може да предложи. Това го тормози и гризе отвътре и в един момент го прогонва.

Това не означава, че жената трябва да мълчи. Хубаво е обаче да балансира критиката и да я поднася градивно.

Защо жените си тръгват от мъжа?

Жените напуска мъжа по съвсем различни причини. Те са верни до мига, в който престанат да се чувстват ценени и желани. Мъжете имат склонност да мислят, че някои жени са цяло бреме, защото непрекъснато искат внимание.

Истината е, че жената няма нужда от толкова голямо внимание. Тя обаче трябва да усеща, че вие оценявате всичко, което тя прави за вас: От написаната любовна бележка, която ви е оставила на шкафчето преди да сте се събудили, до позвъняването й на работното ви място, само за да чуе как сте.

Мъжете трябва да са наясно, че жените, които изневеряват, го правят с мъже, които ги обсипват с внимание, с похвали и комплименти колко те са прекрасни, чудесни и колко много правят за околните.

Дон Жуановците използват този подход често, за да се пробият съпротивата на омъжени или сгодени жени. Те си имат тактика, в която стартират като „приятеля”, който умее да изслушва проблемите на жената. После разговорът се ориентира към това какъв неблагодарник е мъжът й и колко сляп и глух за всичките й „прекрасни качества”. Накрая самият Дон Жуан я засипва с „оценяване” и внимание – нещата, за които тя дълго е мечтала. И не след дълго той е новият мъж в живота й.

Ако има изневяра?

Ако има изневяра жената има ужасното чувството, че е подценена. Мъжът пък спира да усеща възхита, когато му изневерят. За мъжа е предателство, за жената не съвсем.

Жената по-вероятно няма да напусне мъжа, ако чувства, че все пак той още продължава да я желае и се нуждае от нея. Има стотици жени, на които съпрузите изневеряват и които не ги напускат, защото чувстват, че тяхната половинка има нужда от тях на някакво ниво.

Не казваме, че да изневеряваш е най-правилно, но ситуацията е следната: Лоялността, честността и предаността заемат второто място, а на първо се класира усещането, че си поне мъничко оценяван.

Нека да видим и случая, при който жената е тази, която изневерява. Най-подлото нещо, което тя може да направи, след изневяра, е да обвини мъжа за ситуацията.

Жената никога не бива да казва: „Ти вече не ми обръщаше внимание.”, „Бях ужасно сама”, „Имах нужда да си споделя с някого”. Това за мъжа означава, че жената застава срещу него и му крещи: „Аз НЕ ТИ СЕ ВЪЗХИЩАВАМ!”. Господи, та той има силна необходимост да бъде рицаря на белия кон. В него е заложено желанието да бъде силен и да закриля.

В тази ситуацията е най-добре спокойно да обясните колко голяма грешка е било залитането ви, защото половинката ви е далеч по-добър в сравнение с другия мъж.

Непрекъснати караници, спорове и драми

Караниците и вечните спорове са предизвестена смърт за много връзки. И превъзходен пример как някои хора си тръгват от любимия, въпреки че още силно го обичат, само защото не издържат на този ад. Колко караници са заради изречението: „Не се чувствам оценена”?

А за мъжа големия убиец на страстта е, че дълго след кавгата той се чувства като „боклук”. Консултирайте се със семейните терапевти и те ще ви обяснят, че основната причина, поради която мъжът напуска жената е: „Каквото и да правех, тя никога не беше щастлива. И когато мине период от време, в който той все не намира правилния начин да направи своето момиче доволно, мъжът се отказва и отива при друга жена, която се чувства добре с него.Коментари

има логика

Тъпотия 🙂 А ако жената не се чувства ценена какво трябва да направи?

The poturski druga lubov.

Има неща който са много верни, аз минавам през тях, не се виждам оценена от него, още по малко от неговото семейство, винаги съм аз която е осрала ситуацията.. моята гледна точка за изневярата е ако след дълги години не ми дава това което имам нужда връзката ни ще го търси/я на друго място. И сам да си тръгна но не ме оставя. Не спира да ме вика да се върна, И виждайки сега някой истини уф по сложна е ситуацията.