Как да забравиш бившия завинаги?

И така вие скъсахте, но всеки път, когато го видиш, стомахът ти се обръща. Да продължиш напред е едно, но наистина да го преодолееш е нещо съвсем друго. Ето съветите ни как да оставиш бившия в миналото.

Така е най-добре.

Разочарованието в края на всяка връзка е различно при всеки. То зависи от това колко емоционално си инвестирала в нея и колко си разчитала на половинката си. Ако двамата сте преминали през важни неща /като общи финанси, жилище, приятели и т.н./, това ще усложни периода на възстановяване.

Колкото по-тежка е загубата, толкова по-трудно ще бъде и „излекуването“. Всичко може да окаже влияние – от това колко време сте били заедно, до начинът на раздяла.

Когато казваме „излекуване“ имаме предвид момента, в който ще си готова да кажеш: „Преодолях го“. Но какво всъщност означава това? Според психолозите преодоляването означава да достигнеш моменти, в които си готова да признаеш пред себе си, че раздялата е била най-доброто за теб. Също така означава, че болката и мъката са толкова избледнели. И вече искрено желаеш бившият ти да е щастлив и раздялата ви вече не е в центъра на ежедневието ви.

Осигури си пространство

Но дори и да можеш да си признаеш, че си го преодоляла, че животът ти може да продължи напред и че всичко е било за добро – кълбо от чувства може да се стовaри отгоре ти, когато най-малко очакваш. Така че, дори и да си го преодоляла, можеш ли да спреш да го обичаш?

Отговорът е да. Но има условие – да изясниш чувствата си, да го признаеш пред себе си. А след това да положиш истински усилия да живееш живота си, без да си задаваш въпроса „ами ако“?. Оказва се, че трикът е да си дадеш време и пространство – далече от него. Бъди сигурна, че дори и да му мислиш доброто и да му желаеш щастието, това не означава, че все още го обичаш.

Някои жени стигат до тази точка много по-трудно от останалите. Има и такива, които жертват целия си живот в името на един мъж и не оставят нищо в резерва за себе си.

Бившият кой?

Дори и да има някакви срокове да преодолееш някого, не бива просто да седиш и да чакаш нещата сами да се подобрят. Най-лошото, което можеш да причиниш сама на себе си, е да прикриеш мъката и разочарованието от случилото се. А това че хубавите неща изискват търпение, е просто легенда.

И ако „времето лекува, всичко“ не е приложимо в този случай, какво да направиш, за да залепиш счупените парченца на душата си?

Единствено и само ти можеш да си помогнеш – работи със себе си и за себе си с помощта на онези, които те обичат и подкрепят. Опитай се да разбереш по какъв начин си допринесла за изхода от връзката си. И така ще можеш да промениш каквото е нужно.

Връщайки се назад към събитията и ролята си в тях, можеш да откриеш ситуации, в които е могло да постъпиш другояче. Но не оставяй на самосъжалението. Връзките са най-големите ни учители – и когато приключат ни оставят знанието за това какво правим и какво не занапред. Коментари