Защо е толкова трудно да намерите любовта?

Любовта няма логично обяснение, влюбването е необясним процес. И въпреки това има хора, които залитат в любовта много по-малко от другите. Вероятно имат доста различни критерии към човека, с когото искат да бъдат.

Критериите, които „гонят“ , търсейки любовта, могат да се основават на различни причини, но миналото играе важна роля-преживявания с друг човек, отношения с родители, събития, които са повлияли по някакъв начин на съдбата му. И точно въз основа на тези подсъзнателните критерии се търсят и основните причини защо някои хората трудно успяват да намерят любовта.

Ето и някои от тях:

1. Страхът от обвързване.

Това може би е най-често срещаната причина, поради която човек не среща любовта на живота си. Има хора, за които обвързаността е много по- плашеща, от идеята за неангажираща връзка. Според тях, хората, които имат човек до себе си разполагат с много по-малко свобода и съответно по-малко сексуално разнообразие. А днес говорим за сексуална революция и освободеност. Но истината е, че точно тези, които се страхуват от обвързваща връзка по-скоро се страхуват от това, че трябва да бъдат внимателни, всеотдайни и истински с човека да себе си.

2. Страх от провалени връзки.

Днес не е никак лесно да намериш човек, на който можеш да има пълно доверие. А в случаите, когато се стигне до момента, в който да намериш и човека, на когото да дадеш сърцето си, задачата става много по-сложна. Психолозите твърдят, че в редица свои проучвания хората споделят, че имат огромен проблем с доверието. Причина за това са стари провалени връзки, или лош опит с приятели и познати.

3. Лесно и без ангажименти

Една връзка изисква всеотдайност, много време и не малко усилия. Но точно това не се харесва на някои хора. Те просто не изпитват необходимост да се съобразяват наравно с друг човек, който може да се окаже половинката му. Предпочитат да са егоисти и да постъпват егоистично като задоволяват единствено своите собствени нужди и след това да си тръгват без ангажименти.

4. Паника! Синдром „разбито сърце“

Всеки от нас поне веднъж в живота си е бил изоставяне и нараняван. След една тежка раздяла с много изхабена енергия и наранени чувства, човек излиза с разбито сърце. Не е лесно след такъв период да се престраши и да обича отново. Миналото и лошият опит плаши. Никой не иска да преминава отново целия ужас на раздялата. Затова и такива хора често си слагат бариера и предпочитат да не изпитват нищо, вместо отново да бъде наранени, да страдат и да бъдат предадени.

5. Високи стандарти.

Колкото повече растем, толкова повече се увеличават и изискванията спрямо заобикалящия ни свят и конкретно към хората до нас. Като изградена личност човек вече добре знае какви качества иска да притежава половинката му. Освен задължителното силно чисто физическо привличане помежду им, тя трябва да има сходни на неговите ценности, интереси и т. н. Хората, които имат твърде високи стандарти по-често се вглеждат в недостатъците на хората, вместо да оценят техните положителни черти в характера. Няма лошо да знаете какво искате, но не е необходимо да поставяте някакви непостижими цели пред човека до вас.

6. Други приоритети пред връзката.

Има хора, които наблягат преди всичко на кариерата. Те предпочитат да организират цялата енергия в развитието, отколкото във връзка. Те имат съвсем различни приоритети в живота и за тях една връзка и нова любов не е толкова важна. Коментари