Компромисите в една връзка – „За“ и „Против“

Той иска да гледа екшън, а ти искаш лек, любовен филм. Той иска да направите велопреход, ти си мечтаеш да се излежаваш на плажа. Гаджето иска да отидете за уикенда извън града, а ти искаш да си с вашите.

Познати ли са ти тези ситуации?

Ако, да сигурно си забелязала, че колкото по-дълго сте заедно, толкова по-често не сте на едно мнение. Това съвсем не значи, че не си подхождате. Просто е завършила първата фаза на отношенията, когато всеки е готов да пренебрегне собствените си нужди в името на другия. Преминали сте границата на влюбването и сте готови да построите щастието си на по-стабилна основа – зрялата любов.

Това чувство предполага разбиране. Само не с цената на загуба на собствените си ценности и мечти, защото любовта означава уважение. Как обаче да намериш златната среда ида овладееш изкуството на компромиса?

Грешен път

На теория всички знаем какво е компромис, но на практика е толкова сложно да се постигне, че е по-лесно да отстъпиш. И къде е разликата? Компромисът отчита интересите и на двете страни, а отстъпката е начин за манипулиране.

Позволявам ти да не работиш, а ти няма да ме питаш къде ходя след работа – проява на малодушие.

Много често един от партньорите се отказва от интересите си в полза на другия от страх да не го загуби. Ако не можеш да се отървеш от чувството, че той си позволява твърде много, а ти непрекъснато се опитваш да му угодиш, дали тогава ти не си свикнала винаги да отстъпваш, защото държиш да бъде винаги добър в очите на другия?

Това е типично женско

Ние жените сме готови да се жертваме в името на семейството и в името на мъжа. А той не го оценява, защото за него това е задължителна жертва от страна на слабия пол. На отстъпчивите хора са им нужни непрекъснати доказателства, че постъпват правилно от страна на околните. Това е неправилна позиция, тя не носи щастие и може да бъде коригирана чрез психотерапия.

Не тръгвай по този път. Веднъж както отстъпиш, подсказваш каква е позицията ти задълго.

От другата страна – мъжете

При мъжете е точно обратното. Те са войнствено настроени по природа. С нежелание се съгласяват да преговарят, за тях това означава да проявят слабост. Но нещата не са толкова безнадеждни. Мъжете в по-голяма степен от жените, са егоисти. За да убедиш любимия да направи компромис определи към кой вид принадлежи и използвай подходящите начини.

Мъжете се делят на четири вида

1.Физически егоист – обожава удоволствието и цени хора, които са готов да му ги предоставят.

Намекни му само за евентуално удоволствие и той ще тръгне с теб за където и да е. Например за гурме в магазин, в който да напазарувате за вечеря.

2.Емоционалният егоист – живее зарази трупане на чувства и впечатления

Можеш да го вербуваш така: „В Гърция морето и плажовете са толкова хубави, приключенията са ни в кърпа вързани“.

3. Силовият егоист – буквално живее, за да работи

На твоите непрекъснати молби да прекарвате повече време заедно и да се забавлявате, той отговаря: „Аз изкарвам пари, за да съм сигурен и спокоен, това малко ли е?“. Той задължително държи да види това, което прави. С него е трудно да се живее и преговаря и в повечето случаи работохолиците остават сами.

4. Логическият егоист – за него всичко трябва да има желязна логика

Отношението му към света е студено и надменно. Такъв човек можеш да го убедиш само със стабилни доказателства и задължителната фраза: „Това е логично“.

Намираш тези подходи за нечестни?

Не се притеснявай, двете страни печелят. Ти намираш начин да се впишеш в неговия мъжки свят и да си щастлива, а той да се чувства силен и значим. Това е по-ефективно, отколкото ултиматум: „Или преставаш да се виждаш с приятелите ти всяка вечер или те напускам“.

Разбрахме се!

И за какво ти е умението да намериш правилния подход? За да обясниш на партньора си на неговия език защо за теб е важно да гледаш мелодрама, и да разбереш пък защо той толкова държи да гледа мач. Компромисът е уважение към желанието на другия, колкото и странно да е понякога. Веднъж завинаги се разберете, че твоите интереси са не по-малко важни от неговите. И не е правилно винаги той да избира къде ще ходите, къде ще почивате, какво ще ядете, с кого ще се срещате и какво ще гледате по телевизора. Мъжете са егоисти, не забравяйте това!

Когато компромисът е невъзможен?

За никаква печалба не може да става дума, когато един от двама ви трябва да пренебрегне някои от ценностите си. Във всеки от нас има център на личността, сбор от непоклатими убеждения, вътрешни позиции, без които на човек му е невъзможно да съществува като индивидуалност. Специалистите предупреждават, че когато се нарушават жизнените позиции на някой от партньорите, това поставя под въпрос отношенията и „психичното здраве“ на жертвата в частност. Обидата излиза като нервен срив или психосоматично заболяване което неведнъж е потвърдено от специалисти.

Не си докарвай такива последствия, твоето духовно и физическо здраве е по-важно, отколкото да имаш непоклатим образ на добро момиче.

Не ме задушавай

Случва се под вид на компромис да ти се поднася нещо съвсем различно. Казва се манипулация или с други думи – агресивно влияние на друг човек заради лични интереси. Ако мъжът иска да отслабнете, да спреш да говориш с приятелките или да спреш да ядеш месо, съобщавайки ти го с твърд глас, струва си да се замислиш.

За съжаление това не е случай, в който да кажеш: „Той толкова се грижи за мен“.

Подобни молби, приличащи на изисквания, са признак, че твоят човек не изпитва истинска любов. Претенциите са опит да оправдае липсата на чувства.

Ако наистина те обича, просто е купи две карти за фитнес и ще те подкани да разнообразите. Ще те вдъхнови за промени, а няма да те шантажира, само с това, че много те обича. И дори и да не го послушаш, ще продължи да те обича. Ще те цени затова, което си, а не каквото трябва да бъдеш в неговите очи.

Преговорите

И все пак понякога ще се наложи да преговаряте – без това стабилните отношения са невъзможни. Но помни, че истинския компромис не трябва да се отразява на живота ти, да пречи на развитието ти или да ти докарва психологически дискомфорт. И ако след обсъждането се чувстваш дискомфортно, по-скоро започваш да отстъпваш или да се подаваш на манипулация – открито говори за твоите чувства.

Не се притеснявай да изглеждаш взискателна и определи личните си граници. Забелязва се, че колкото повече мъжът влага в отношенията си, толкова повече ги пази Коментари