10 признака, че се преструва на „вечната жертва“

Човекът, който играе ролята на жертвата, обикновено е източник на негативна енергия и вярва, че всеки други виновен за проблемите му, но не и самият той. Сигурен е, че собствените му действия не могат да повлияят на дадена ситуация и затова се чувства напълно безпомощен. Сблъскваме се с такива хора всеки ден, съчувстваме им и се опитваме да помогнем. Обаче често, дори несъзнателно, злощастната жертва всъщност е един голям манипулатор.

Bright Side често разказва на читателите за различните психологически аспекти на човешкото поведение. Как да разпознаем хората с манталитета на жертвата и да им попречим да ни влияят негативно.

1.Непрекъснато съжаляват себе си

Светът е жесток и те са твърде слаби, за да променят нещо. В този смисъл „жертвата“ говори за себе си и предава негативизма на останалия свят. Но вместо да се справят с несъвършенството на външния свят, „жертвите“ постоянно се увличат от самосъжалението и се опитват да накарат другите да чувстват същото. Колкото повече хора реагират на тази техника, толкова „жертвата“ става по-силна в ролята си.

2. Манипулират околните

Те обичат да показват безсилието си, за да получат вашето състрадание и подкрепа. Това ще позволи на „жертвата“ да си играе с вашите чувства и да ви манипулира. Те също могат да ви накарат да се почувствате виновни за всяко действие или дума, която казвате. Те правят всичко това с единствената цел да привлекат повече внимание и да накарат хората да ги слушат.

3. Играят ролата на жертва

Хората, които играят ролята на жертвата, могат да бъдат доста упорити, докато се опитват да накарат другите, да им повярват и да им помогнат. Те отказват да поемат отговорност и в крайна сметка зависят единствено от другите. След като прекарате дълго време с тях, ще почувствате как вашето търпение, енергия и емоции са буквално изчерпани.

4. Нямат свой собствен живот

Тъй като „жертвите” като цяло са уверени в своята безпомощност, те не правят никакъв опит да подобрят положението си. Всъщност те се „забиват“ и живеят само в един период от живота си. И още по-лошото е, че те винаги имат 100 причини, поради които това се е случило, и всеки опит да им се посочи просто решение на проблема, е спиран в зародиш.

5. Издигат стени пред себе си

Те не обичат да чуват какво казвате за тяхното поведение или отношение към околните. Не искат да си признаят, че са токсични. При първия намек за това и спират да общуват с вас. Свръхемоционалният и ирационалният им манталитет прави взаимоотношенията им с хората хаотични и за съжаление, те не виждат собствените си грешки.

6. Имат проблеми с доверието

Това поведение е резултат от дълбокия психологически проблем на „жертвата. Такива хора нямат самоувереност. Те проектират своите емоции върху останалия свят и искрено вярват, че другите са също толкова ненадеждни, колкото и те. Едва ли някой може да ги убеди в противното.

7. Не спират да се сравняват с другите

Тъй като „жертвите“ не са самоуверени, те не могат да спрат да се сравняват дали са по-добри или по-лоши от всеки друг. Обикновено сравнението не е в тяхна полза, което ги депресира. Подобна самокритика е вредна както за „жертвите“, така и за другите, защото „жертвите“ ще се опитат да се придържат към тях за съчувствие. Но реалността е, че никой от нас не е перфектен и това е абсолютно нормално.

8. Те не обичат собствения си живот.

Без значение какво добро се случва в живота им, „жертвите“ не го приемат сериозно и никога нищо не им е достатъчно. Те до безкрай обикалят в кръга на собствените си оплаквания. Такива хора обикновено са песимисти и не ценят настоящето.

9. Лесно провокират кавги и скандали

„Жертвите“ реагират много силно на думите на хора с различно мнение или критика. Те третират всяко несъгласие като лична обида и атака веднага. Струва им се, че хората около тях със сигурност искат да ги измъчват, така че „жертвите“ винаги трябва да са готови да влязат в битка.

10. Никога не поемат отговорност

Жертвите обичат да обвиняват другите хора за техните грешки и проблеми. Те не са достатъчно уверени в нищо, страхуват се да поемат отговорност и предпочитат да обвиняват всичко това на някой друг. Така те бягат от собствените си чувства и мисли. Коментари