В сянката на бащата. Защо дъщерите търсят винаги негово копие

По правило фантазиите за собственото ти бъдещо семейство се формират на основата на родителския модел. Ние подсъзнателно проектираме образа на бащата върху обкръжаващите ни момчета, избирайки този, който прилича на него. А това означава, че се опитваме да решим и старите проблеми, зародили се още в детството, във всяка следваща връзка.

Съществуват шест най-разпространени травматизиращи сценария. Психотерапевтът Александра Габинска подчертава, че нито един от тях не е присъда. Ако ти разбереш същността на въпроса, то ще можеш да промениш ситуацията.

Баща Щъркел

Той е долетял от далечна африканска страна, от научна конференция или директно от Космоса. „Подарил“ те е на майка ти и е изчезнал. Може би веднага след твоето раждане между родителите ти са възникнали непреодолими противоречия и бащата е решил незабавно да се е оттегли от семейното гнезденце. Има и друг вариант: Бащата има ново семейство и един ден изчезва завинаги, престава да те търси и да ти помага. Ако ти си го виждала изобщо някога, то е в облачната далечина на спомените. Не знаеш нищо за него или почти. Познаваш го единствено по снимките, които пазиш.

Твоят романтичен живот 

Прилича на търсенето на изчезналия ти баща. Избираш или много по-възрастен от теб мъж, или с по-високо социално положение, или женен. Както и бащата, мъжът присъства в твоя живот фиктивно. Не ти е удобно да го показваш на приятелите си, дори си убедена, че се налага да го криеш.По време на затишие на любовния фронт ти страдаш по актьори и известни личности. Обекти, за които можеш да си фантазираш, когато си мечтаела да срещнеш баща си.

Ако не си имала баща, не приемай това еднозначно. Важно е не толкова наличието на глава в семейството и неговото поведение, колкото образът на бащата в съзнанието на детето. Ако момичето мисли за него в позитивен план, то какъвто и да е бащата наистина /дори дъщерята да не го е виждала/, тя самата може да има успешни отношения.

Решение

Има смисъл да разкопаеш корените на генеалогическото дърво, за да разбереш повече за баща си и за неговите роднини. Или да откриеш роднините му и да се запознаеш. Когато той заеме празното място в сърцето ти, ще можеш да строиш уверено отношение с връстници и свободни мъже.

Баща Дявол

Той е държали цялата къща в страх заради постоянните си изблици на ярост. Чупел е чаши, ако не са били поставени на мястото им. Изхвърлял е през прозореца, отвратително приготвените, според него пържоли. Проявявал е насилие по отношение на членовете в семейството. А пред хората изглеждал хрисим, мил и добър.

Ти винаги си защитавала майка си от нападките на баща ти и си закотвила в съзнанието си мислите, че мъжете в дома са вселенско зло.

Твоят романтичен живот

Опит да се превърнеш в съпруг на самата себе си. Ти си независима, силна, обичаш да рискуваш. Няма да те притесни спуканата тръба или шумът в двигателя на колата. Избягваш да завързваш отношения и ако избираш партньор, то както твърдят психолозите, е с триста условия.

Често строиш отношение в стил БДСМ, не само в леглото, но и във всекидневните отношения. Като допуснеш мъж в живота си, то обикновено или се съревноваваш с него или се опитваш да го подчиниш, за да може по-късно да си тръгнеш гордо, избърсвайки краката си в разбитото му на парчета его.

Решение

Да простиш миналите обиди. Това не означава да ги забравиш или да поддържаш насила отношения с баща си. Твоята задача е да престанеш да ги пазиш като някаква скъпоценност. Признай, че си имала трудно детство, което е довело до травми и разочарования. Помисли какви ценни качества си успяла да развиеш- решителност, самостоятелност, умение да не се предаваш. А с останалите, се сбогувай.

Баща Айсберг

Ти си расла в емоционален студ. Баща ти е смятал, че е длъжен да е строг и отдалечен. Той никога не те е хвалил, не те е прегръщал и дори не се е усмихвал. Когато си получавала висока оценка, той се е интересувал каква полза имаш от това. И когато си се приготвяла за училищното парти, иронично е отбелязвал, че в подобен вид можеш единствено да пасеш крави.

Той се гордее, че не те е разглезил. Всъщност, баща ти е смачкал самочувствието ти и по тази причина самооценката ти е занижена. Другият вариант на отдалечения баща е родител алкохолик, кариерист, психично болен човек. Той рядко си е идвал у дома, още по-рядко те е забелязвал.

Твоят романтичен живот

Опира до увереността, че не си толкова добра и привлекателна за мъжете. И любовта е полезно изкопаемо, което може да бъде получено единствено с къртовски труд. Ако красив и умен мъж внезапно ти признае чувствата си, разбира се няма да му повярваш.

Та нали не си се постарала достатъчно, за да заслужиш симпатиите му. Всеки път избираш недостъпни или равнодушни кавалери, които покоряваш с упоритост. Ти не си готова да приемеш факта, че той не ти отговаря с взаимност, просто защото не си негов тип. Струва ти се, че още малко трябва да се постараеш и той ще се влюби и ще съжали, че е бягал досега с викове :“Помощ“.

Решение 

Не ти достига вяра в собствените ти достойнство. Но вместо да определиш сама силните си и слабите си качества, търсиш страничен човек, който да ти даде оценка. Поощрявай се, признавай победите си и се възхищавай на отражението си в огледалото.

Баща охрана

Той знае в кой университет искаш да учиш, къде ходиш, с кого се срещаш и кога ще се прибереш вкъщи. Като тинейджър ти по-скоро си се бунтувала срещу това. Но татенцето е бил убедителен – той ще се погрижи за теб по-добре от всички.

И ти си приела тактиката му, защото той много умело я е оправдавал със страха за живота ти и грижите за благополучието. И до ден ден днешен той звъни вечер, за да те пита къде си, с кого си, а ти редовно се съветваш с него по всички въпроси.

Твоят романтичен живот

Не минава без одобрението на тате, а той е изключително строг към претендентите. Психотерапевтът Ксения Каспарова добавя, че хипергрижовният баща е мекият вариант на тиранията, когато ти си лишена от възможността за собствен избор. Всички събития в живота ти се развиват според наставленията на родителя опекун. И понеже материалният и физическият ти комфорт са приоритет за него, ти така и не си си изяснила защо са ти необходими други мъже.

Решение

Ти и баща ти имате отношения на съзависимост, такива по-често възникват с майката. Ако бащата не е готов да обсъди границите на живота ти, които от този момент нататък не трябва да преминаваш, то имаш повод да се обърнеш към психолог.

Баща Супермен 

За такъв баща мечтаят всички деца. Твоят е бил толкова добър, че е измести майка ти от възпитанието ти. Чел ти е приказки, извеждал те е на разходка, помогнал ти е да си избереш рокля за бала, разказвал ти е тайните в отношенията с момчетата. Вие и до ден днешен сте много близки. Ти се възхищаваш от отношенията на родителите ти и не си съгласна на по-малко в своята лична история.

Твоят романтичен живот

Той се формира различно. Възможно е да си намериш копие на баща си и двамата да живеете щастливо дълго време. Но по-скоро, дълго подбираш партньора си и не всеки ти се струва достатъчно близко до идеала.

Вероятно те привлича външността, положението в обществото, изисканите маниери, чувството за хумор на мъжете. Но пък изтръпваш всеки път, когато някой от тях се отклони от зададените от теб параметри.

Често се интересуваш от мъже,извън зоната а досегаемост- географска и социална. И веднага, след като героят придобие плът и кръв, свойствените на хората недостатъци. Неминуемо настъпва разочарование.

Решение

Бъркаш интимните и детско – родителските отношения. Колкото и забележителен да е партньорът ти, той не бива да изпълнява функцията на бащата. Да проявява безусловна любов, да те глези, да те развлича. Преразгледай очакванията си от мъжете. Не искаш ли от тях прекалено много?

Баща невидимка

Лидерът и командира във вашето семейство е майката, затова бащата се е самоотстранил. Той често е оставал с часове в гаража, ходел е командировки, на сезонна работа, футболни мачове. Само, за да избегне конфликтите. Защитавал те е с гръдта си от майчиния гняв, но подигравките и оскърбленията й са си свършили работата. Въпреки, че той те е обичал много, ти не се научи да го цениш и уважаваш, макар в редки случаи да съжаляваш за това.

Твоят романтичен живот

Той е от трън та на глог. С волеви мъж ти страдаш заради липса на ласки и нежност, а от мекушавия изискваш с удари по масата. Не се чувстваш уютно, когато той се рови в твоето пространство, защото не знаеш как да се държиш. Ту заповядваш и изискваш подчинение, ту се нахвърляш върху него с претенции, ту мрънкаш и недоволстваш.

Решение

По-скоро си се държала незаслужено рязко и грубо с баща си. Не забравяй, че никога не е късно да поискаш прошка. Така ще можеш със задна дата да получиш любовта, който той се е опитвал да ти даде.

А след това решиш, че искаш да допуснеш майчините отношения да се прехвърлят в собствения ти живот. В крайна сметка, ако тя е потискала мъжа си, то не означава, че ти си длъжна да правиш същите експерименти с партньора си. Коментари