8 представи за мъжете. Кое е вярно и кое не?

Днешните мъже нямат нищо общо с мъжете отпреди няколко години. Те са променени, да, но все пак не толкова много колкото жените. Несъмнено по-голяма еволюция претърпява нежния пол. За мъжкия продължават да се ширя някои неверни представи, които ще трябва да оборим.

1.Влюбени са в колата си

Да поздравим инициативата на една шведска марка детски играчки, която в каталога си за 2012 се опита да обърне тенденциите, като представи малко момченце, което бута бебешка количка и момиченце, което кара трактор.

Напразно усилие обаче: страстта на мъжете към всичко механично е вродена и се проявява още в най-крехка възраст. За това свидетелства едно проучване от 2013, което разкрива любимите играчки на децата от 1 до 12 годишна възраст. Момичетата обичат кукли, плюшени играчки, ръчни и творчески забавления, докато момчетата предпочитат коли и миниатюрни играчки за колекциониране.

Като мъжете остават верни на тази детска любов. В 64% от случаите те карат автомобила, когато семейството отива на почивка. 67% от тях признават, че харесват автомобилните спорове. Време е обаче да сложим край на предубеждението, че жените са по-опасни шофьори. Според едно европейско проучване 87% от тежките катастрофи са провокирани от мъж зад волана.

2. Мръщят се, когато се наложи да домакинстват

Европейска анкета установи, че са многобройни мъжете, всеки втори, които твърдят, че нямат нищо против да поемат повече домакински задачи-да изхвърлят боклука, да пазаруват, да пускат прахосмукачка, да готвят, да мият съдове. 68% от жените обаче смята, че се бъхтят вкъщи повече о партньорите си. А 52% от дамите се чувства неудовлетворени от това.

3. Бягат от пазаруването като от чума 

Изненада: макар да го правят рядко, 82% от европейските мъже твърдят, че разлистват модни списания. Друго разкритие: 4 от 10 мъже обичат да разглеждат витрините на магазините. Но нека изясним: това няма нищо общо с женското разглеждане на витрините. 65% от мъжете държат да имат ясна представа за това какво предлагат търговците. Освен това много добре знаят какво търсят. 40% от тях прекарват поне 20 минути в един магазин.

4. Намират за нормално да печелят повече от жените

В Европа вече една четвърт от жените от 20 до 59 години имат по-високи доходи от партньора си. Тази цифра беше 22% през 2002 г. Но явлението, макар да не е станало норма, все повече прогресира.

Колкото до мъжете, те го преживяват зле. Все повече са тези, които изпадат в депресия, защото партньорката им има по-успешна кариера от тях и печели повече. Мъжете трудно понасят тази зависимост. Но има и нещо друго: когато жената е твърде заета служебно, партньорът й трябва да поеме повече домакински задачи. Може би това повече от всичко друго депресира един такъв мъж.

5. Никога не плачат

Според съвременните психолози мъжът трябва да може да изразява чувствата си така свободно, както жената. Но в същото време, ако някой мъж избухне в плач, защото имал тежък ден и е преуморен, всички мъже, и всички жени, ще погледнат на него с насмешка. 1/5 от мъжете се чувстват слаби, когато плачат, а половината твърдят, че избягват да го правят пред други хора. Това е, защото от малки са им втълпявали, че мъжете не плачат. Според фактите мъжете плачат 7 пъти за цяла година, а жените средно 50.

6. Луди са по футбола 

Анкета, поведена сред 20 000 мъже от 12 европейски страни, доведе до изненадващо разкритие: 60% от тях предпочитат да гледат мач пред това да се отдадат на секс. Разбира се либидото скача, когато любимият отбор победи.

В Испания бе отбелязан невероятен бум на раждания между февруари и март 2010, когато 9 месеца по-рано Барселона стана световен шампион. Друго разкритие: 67% от поддръжниците са плакали преди, по време и след мач. В този контекст проливането на сълзи не е признак на слабост или липса на мъжественост.

7. Обичат да са галантни 

Най-яростните феминистки осъждат проявите на внимание от страна на мъжа, но според европейското проучване 88% от европейките признават, че харесват галантността. На първо място сред галантните жестове се нарежда този, когато мъжът предлага на жената сакото си, за да я стоплят. 43% от жените обичат да им се отваря вратата на колата, да им се предлага ръка, когато слизат от автобус или влак. Само 4% от европейките очакват те самите да платят сметка в ресторант. А 46% намират за нормално да я поделят с партньора си. Останалите смятат, че мъжът трябва да плати.

8. Воюват. 

Да, вярно е, те участват във военни действия в изумително мнозинство: само 7 % от жените в света са ангажирани с външни военни операции. Военният свят си остава приоритет на мъжете. Коментари