Гергьовден легендата, традициите и поверията

Гергьовден е

На 6 май православния свят почита деня на Св. Георги победоносец, покровител на овчарите и стадата. След Великден Гергьовден се счита за най-големия празник, свързан с настъпването на пролетта.

Подготовка за Гергьовден

Подготовката за празника започва няколко дни по-рано. Неомъжените момичета берат цветя и плетат красиви венци, за да украсят с тях агнето, което по традиция се коли за курбан. Обредните хлябове са неизменна част от трапезата и най-големият хляб се отделя и се нарича на Св. Георги.

Овчарят пък избира първото агне, което се е родило през годината. Преди да го заколят попът задължително чете молитва и освещава къщата.

На рогата му палят свещи, а на врата му поставят венец. Коленето винаги е на точно определено място. Обикновено срещу стената на къщата. Това е така, защото домът се напръсква с кръвта на жертвеното агне, а по кръвта всички гадаят дали годината ще бъде здрава и плодородна.

На Гергьовден за първи път през годината може да се направи прясно сирене, но то не трябва да се соли, за да не секне млякото на овцете.

Освен традициите за здраве и берекет, се вярва още, че Гергьовден е моментът, в който трябва да се изгонят злите сили. За тази цел се правят китки от жилещи растения, както и такива със силна миризма – коприва, чесън, къпина, за да може злото да бяга надалеч от тях.

Какво се хапва на Гергьовден

Цялото семейство се събира на празничната трапеза. Масата се прекажда, пие се вино, хапва агнешко и се пеят гергьовски песни. На масата освен традиционното агнешко и дроб-сарма се поставя пресен лук и чесън, салата, пиле, хляб и вино.

Агнешко чеверме – класика на трапезата за Гергьовден.

Приготвянето му не е никак трудно, но все пак има някои тънкости, които трябва да знаете, преди да преминете към печенето.
След като изкормите и измиете агнето (или си го купите готово за готвене), го подсушете добре и го натъркайте хубаво със сол. Зашийте отвора на корема и набодете цялото агне на шиш.

Той се закрепва на около 25-30 сантиметра от жарта и трябва да се върти бавно като се пече в продължение на около три-четири часа. От време на време трябва да се маже с лой, за да не изгори.

Как да проверите, че чевермето е готово? Трябва от месото около плешката да излиза бял сок когато го набодете с вилица. Когато агнето е изпечено, можете да натопите лойта в червен пипер и да го намажете за един последен път.

Георги Победоносец

е героят мъченик, с когото традицията обвързва пролетните езически скотовъдни култове, вплетени в мотивите на змееборството. Св. Георги винаги се описва като конник, който не само, че успява да убие змея, но освобождава от плен момичето, определено за негова жертва.

Това, разбира се е една метафора, която отъждествява победата над студа, зимата и злото и освобождаване на пролетта и растежа. Гергьовден е сезонната граница в скотовъдния календар.

На този ден празнуват Георги, Герго, Гергана, Геро, Гюрга, Гето, Гецо

Какво означава името Георги?

Преведено от гръцки означава „земеделец“ и е свързано с победителя Св. Георги Победоносец. Всички, които носят името Георги се отличават със смелост, вяра в себе си, борбеност. Хората, с това име са късметлии и вратите сами се отварят пред тях. Често се издигат до високи държави постове.

Считат се за умели ръководители и прекрасни мениджъри. Не обичат да отстъпват и винаги искат да постигнат това, което са си наумили. Името Георги има гръцки корен и е образувано е от думите „гео“, което значи „земя“ и „ерго“-„работя“. Името Георги добива особено популярност на Стария континент през XIV в., когато кръстоносците донасят от Палестина историята за мъченичеството на Св. Георги.

Едерлези е циганското наименование на Гергьовден, който се отбелязва дори и от циганите-мюсюлмани.

Кои са най-известните песни, посветени на Гергьовден?

Песента „Гергьовден“ е изключително популярна не само в ромската култура, а по -цял свят. Горан Брегович дори я записа за саундтрака на „Циганско време“ – филм на известния режисьор Емир Костурица. Коментари