Как посрещат Коледа по света?

Как посрещат Коледа по света и с какво се отличават обичаите в различните страни. Вижте нашата интересна извадка.

Коледа в Австралия

Коледа в Австралия се посреща не къде да е, а на плажа, при температура над 35 градуса. Там Коледа съвпада с ваканцията и отпуската. В Австралия в празничната нощ стоят в градината до сутринта на свещи и факли.

Коледа в Австрия

Австрия е известна като родина на известната коледна песен „Тиха нощ, свята нощ“. Песента е изпълнена за пръв път в църквата „Свети Никола“ в Обендорф, близо до Залцбург, през 1818 г..

Цяла Австрия е украсена пъстро, с много светлини и гирлянди по Коледа. Имат си традиция да си подаряват талисман – прасенце. Легендите разказват как на една стара мома подарили истинско прасенце, украсено със сърце от позлатена хартия. След това тя се омъжила. И австрийците смятат, че прасенцето носи късмет.

Коледа в Албания

Коледа в Албания съвпада с един от най-популярните фестивали в страната и се посреща с много веселие и радост от местните хора. В Албания християните спазват традицията за честване на годишнината от рождението на Иисус Христос.

Коледа в Англия

В навечерието на Коледа англичаните пеят песни и танцуват танци до зори. Във всеки английски дом има украсена елха. Елхата се украсява от цялото семейство и носи радост на всяко дете. Там дядо Коледа оставя подаръците. Задължително на масата присъства пълнената пуйка.

Коледа в Аржентина

В Аржентина на Коледа не украсяват елха, а вечно зелените дръвчета. Поставят върху тях сняг, направен от памук. На Коледната вечеря цялото семейство се събира в лятната градина.

Коледа в Армения

Армения е първата страна, която официално приема Християнството за официална религия. Бъдни вечер се смята за един от най-големите свети религиозни празници. Арменците празнуват Бъдни вечер на 5 януари, а Коледа и Богоявление в един ден – на 6 януари по Юлианския календар.

Коледа в Африка

На африканския континент Коледа се посреща от малки и големи християнски общности. На континента живеят над 350 милиона християни.

Коледа в Бангладеш

На Коледа мъжете садят двойки от бананови дървета в близост до къщите си и до църквата. Смята се , че носи благополучие и късмет. Малко преди Коледа те накланят листата им, така че да се образува дъга.

Коледа на Бахамските острови

Честванията, наречени Junkanoo, се провеждат на 26-ти декември и 1-ви януари. Между 2 часа през нощта и сутринта огромен парад радва стотици хора с танци, музика и най-различни костюми.

Коледа в Беларус

Коледата в Беларус се свързва със сламата. Тя е много важен аспект от Коледните празници. Почти всички ярко оцветени играчки на елхата в Беларус са изработени от слама във всякакви форми.

Коледа в Русия

Украсяват се коледни дръвчета, но не така мащабно, както в други страни. Изпълняват се весели коледни песни. Имат и традиция, наподобяваща нашите коледарски обичаи. На Бъдни вечер – 24 декември, се сервира трапеза с 12 гозби без месо- супа борш, зеле, сушени плодове. Най-известният образ е на Дядо Мраз. Но в Русия има и друга известна фигура – на добрата баба Бабушка. Тя също раздава подаръци на добрите децата. Популярна е и Снежанка – внучката на Дядо мраз.

Коледа в Белгия

В Белгия на Бъдни вечер се прави празнична вечеря за повече хора. Събират се семейства и приятели. Тя започва с питие аперитив и ордьовър.Всички си разменят подаръци и шоколадови неща. Навсякъде е украсено. От всеки магазин се чуват коледни песни.

Коледа в Белиз

В Белиз украсяват елхата се лодки, символизиращи успешната риболовна индустрия на страната. Друга типична декорация, която правят, са птиците. Те символизират мира.

Коледа в Боливия

Коледната сцена в Боливия е основният акцент на Коледната украса. Задължително има сцена от „Рождество Христово“. Повечето от тях са направени под формата на пирамида със самата ясла в горната част.

Коледа в Босна и Херцеговина

На Коледа в Босна и Херцеговина коледните дръвчета са богато украсени с играчки, шоколад, светлини и цветни топки, традиционно гарнирани със звезди. Местните отбелязват Коледа предимно у дома, с близките и роднините.

Коледа в Бразилия

Тук Коледа се посреща доста различно поради разнообразието на населението. Една от традициите е да се построи сцената на „Рождество Христово“. Всички близки се събират на вечеря и след това всеки пише името си на малко листче. Всеки си тегли листче – човекът, чието име е изтеглил, е неговият таен приятел. На Коледа за тайния приятел има специален подарък.

Коледа в България

Коледа в България започва още в навечерието на 24 декември, така наречената Бъдни вечер (Малка Коледа). По градове и села тръгват коледари. В коледуванията имат право да участват само момчетата. Коледари обикалят през деня на 24 декември, въоръжени с дрянови пръчки – сурвакници и торбички. Те чукат на всяка врата. Ако им отворят влизат в къщите и пеят коледарски песни, стихове и благословии. На 24 се яде постно. На 25 декември цялото семейство е у дома и си разменя подаръци, които дядо Коледа е оставил под елхата.

Коледа в Гърция

В Гърция Коледа е тясно, свързана с религията. Елхата се украсява на 24 декември и се разваля 12 дни след това на Йордановден или Фота, както го наричат гърците. На Бъдни вечер хапват постно – ошав, баница, щрудел, боб.

Коледа е семеен празник. Всички ходят на църква. На 25 се сервира печена пуйка със зеле. Подаръците се разменят на на Нова година. Свети Василис е любимият светия на гръцките деца.

Коледа в Италия

Италия отбелязва Деня на дървото на 24 декември. Поднася се голям козунак, който служи за коледен сладкиш. Традиционната пуйка се сервира на обяда на 25 декември. Коледните пазари в Италия затварят вратите си с невероятно шествие на 5 януари вечерта. Тогава се появява и магьосницата Бефана. Тя раздава подаръците. Децата, които не са слушали получават само по парченце въглен, но захарен.

Коледа в Германия

Тук се готвят за Коледа от ноември. Навсякъде е украсено пищно и с много светлини. Коледа в Германия е семеен празник. Всички се събират около трапезата. Младите отиват при старите, колкото и далече да живеят. Сервират се традиционни немски специалитети – гъска с ябълки, щолен и други вкусни неща.

Коледа във Франция

На Коледа всички се събират около елхата. Сервира се прочутата френска пуйка с кестени, различни изискани специалитети, закупени специално за случая – миди, охлюви, сьомга, гъши пастет.

В Елзас – област, която през последните столетия е била част ту от Франция, ту от Германия, традицията гласи: печени кестени и греяно вино.

Коледа в Испания

В Испания коледните тържества продължават цялата нощ на 24 срещу 25 декември. Улиците се пълнят с хора, които пеят, пият вино, ядат различни сладкиши. Има и специален коледен танц – Jota, който се танцува под ритъма на мелодия от китари и кастанети. Носители на подаръци са Тримата мъдреци, които на 6 декември правят своите подаръци на бебето Исус. Коментари