Как посрещат Коледа по света?

Как посрещат Коледа по света и с какво се отличават обичаите в различните страни. Вижте нашата интересна извадка.

Коледа в Австралия

Коледа в Австралия се посреща не къде да е, а на плажа, при температура над 35 градуса. Там Коледа съвпада с ваканцията и отпуската. В Австралия в празничната нощ стоят в градината до сутринта на свещи и факли.

Коледа в Австрия

Австрия е известна като родина на известната коледна песен „Тиха нощ, свята нощ“. Песента е изпълнена за пръв път в църквата „Свети Никола“ в Обендорф, близо до Залцбург, през 1818 г..

Цяла Австрия е украсена пъстро, с много светлини и гирлянди по Коледа. Имат си традиция да си подаряват талисман – прасенце. Легендите разказват как на една стара мома подарили истинско прасенце, украсено със сърце от позлатена хартия. След това тя се омъжила. И австрийците смятат, че прасенцето носи късмет.

Коледа в Албания

Коледа в Албания съвпада с един от най-популярните фестивали в страната и се посреща с много веселие и радост от местните хора. В Албания християните спазват традицията за честване на годишнината от рождението на Иисус Христос.

Коледа в Англия

В навечерието на Коледа англичаните пеят песни и танцуват танци до зори. Във всеки английски дом има украсена елха. Елхата се украсява от цялото семейство и носи радост на всяко дете. Там дядо Коледа оставя подаръците. Задължително на масата присъства пълнената пуйка.

Коледа в Аржентина

В Аржентина на Коледа не украсяват елха, а вечно зелените дръвчета. Поставят върху тях сняг, направен от памук. На Коледната вечеря цялото семейство се събира в лятната градина.

Коледа в Армения

Армения е първата страна, която официално приема Християнството за официална религия. Бъдни вечер се смята за един от най-големите свети религиозни празници. Арменците празнуват Бъдни вечер на 5 януари, а Коледа и Богоявление в един ден – на 6 януари по Юлианския календар.

Коледа в Африка

На африканския континент Коледа се посреща от малки и големи християнски общности. На континента живеят над 350 милиона християни.

Коледа в Бангладеш

На Коледа мъжете садят двойки от бананови дървета в близост до къщите си и до църквата. Смята се , че носи благополучие и късмет. Малко преди Коледа те накланят листата им, така че да се образува дъга.

Коледа на Бахамските острови

Честванията, наречени Junkanoo, се провеждат на 26-ти декември и 1-ви януари. Между 2 часа през нощта и сутринта огромен парад радва стотици хора с танци, музика и най-различни костюми.

Коледа в Беларус

Коледата в Беларус се свързва със сламата. Тя е много важен аспект от Коледните празници. Почти всички ярко оцветени играчки на елхата в Беларус са изработени от слама във всякакви форми.

Коледа в Русия

Украсяват се коледни дръвчета, но не така мащабно, както в други страни. Изпълняват се весели коледни песни. Имат и традиция, наподобяваща нашите коледарски обичаи. На Бъдни вечер – 24 декември, се сервира трапеза с 12 гозби без месо- супа борш, зеле, сушени плодове. Най-известният образ е на Дядо Мраз. Но в Русия има и друга известна фигура – на добрата баба Бабушка. Тя също раздава подаръци на добрите децата. Популярна е и Снежанка – внучката на Дядо мраз.

Коледа в Белгия

В Белгия на Бъдни вечер се прави празнична вечеря за повече хора. Събират се семейства и приятели. Тя започва с питие аперитив и ордьовър.Всички си разменят подаръци и шоколадови неща. Навсякъде е украсено. От всеки магазин се чуват коледни песни.

Коледа в Белиз

В Белиз украсяват елхата се лодки, символизиращи успешната риболовна индустрия на страната. Друга типична декорация, която правят, са птиците. Те символизират мира.

Коледа в Боливия

Коледната сцена в Боливия е основният акцент на Коледната украса. Задължително има сцена от „Рождество Христово“. Повечето от тях са направени под формата на пирамида със самата ясла в горната част.

Коледа в Босна и Херцеговина

На Коледа в Босна и Херцеговина коледните дръвчета са богато украсени с играчки, шоколад, светлини и цветни топки, традиционно гарнирани със звезди. Местните отбелязват Коледа предимно у дома, с близките и роднините.

Коледа в Бразилия

Тук Коледа се посреща доста различно поради разнообразието на населението. Една от традициите е да се построи сцената на „Рождество Христово“. Всички близки се събират на вечеря и след това всеки пише името си на малко листче. Всеки си тегли листче – човекът, чието име е изтеглил, е неговият таен приятел. На Коледа за тайния приятел има специален подарък.

Коледа в България

Коледа в България започва още в навечерието на 24 декември, така наречената Бъдни вечер (Малка Коледа). По градове и села тръгват коледари. В коледуванията имат право да участват само момчетата. Коледари обикалят през деня на 24 декември, въоръжени с дрянови пръчки – сурвакници и торбички. Те чукат на всяка врата. Ако им отворят влизат в къщите и пеят коледарски песни, стихове и благословии. На 24 се яде постно. На 25 декември цялото семейство е у дома и си разменя подаръци, които дядо Коледа е оставил под елхата.

Коледа в Гърция

В Гърция Коледа е тясно, свързана с религията. Елхата се украсява на 24 декември и се разваля 12 дни след това на Йордановден или Фота, както го наричат гърците. На Бъдни вечер хапват постно – ошав, баница, щрудел, боб.

Коледа е семеен празник. Всички ходят на църква. На 25 се сервира печена пуйка със зеле. Подаръците се разменят на на Нова година. Свети Василис е любимият светия на гръцките деца.

Коледа в Италия

Италия отбелязва Деня на дървото на 24 декември. Поднася се голям козунак, който служи за коледен сладкиш. Традиционната пуйка се сервира на обяда на 25 декември. Коледните пазари в Италия затварят вратите си с невероятно шествие на 5 януари вечерта. Тогава се появява и магьосницата Бефана. Тя раздава подаръците. Децата, които не са слушали получават само по парченце въглен, но захарен.

Коледа в Германия

Тук се готвят за Коледа от ноември. Навсякъде е украсено пищно и с много светлини. Коледа в Германия е семеен празник. Всички се събират около трапезата. Младите отиват при старите, колкото и далече да живеят. Сервират се традиционни немски специалитети – гъска с ябълки, щолен и други вкусни неща.

Коледа във Франция

На Коледа всички се събират около елхата. Сервира се прочутата френска пуйка с кестени, различни изискани специалитети, закупени специално за случая – миди, охлюви, сьомга, гъши пастет.

В Елзас – област, която през последните столетия е била част ту от Франция, ту от Германия, традицията гласи: печени кестени и греяно вино.

Коледа в Испания

В Испания коледните тържества продължават цялата нощ на 24 срещу 25 декември. Улиците се пълнят с хора, които пеят, пият вино, ядат различни сладкиши. Има и специален коледен танц – Jota, който се танцува под ритъма на мелодия от китари и кастанети. Носители на подаръци са Тримата мъдреци, които на 6 декември правят своите подаръци на бебето Исус.

Кой е Дядо Коледа

Първообраза на добрия старец можем да търсим още в древните богове -северният Один, летящ из зимното небе, който можел да лекува болести и да предсказва бъдещето; древногръцкият Посейдон–богът на моретата и земетресенията, който с тризъбеца си управлявал вълните; римският Нептун, който също владеел моретата.В славянската традиция този аналог е намерен в образа на Даждбог -богът на слънцето.

Дядо Коледа невинаги е бил такъв, какъвто го познаваме днес.

В древността човекът, който раздава подаръци, се наричал Свети Николай. Той е роден в земите, където днес се намира Турция, през 300-а г. Израснал в богато семейство, но от много малък останал сирак, тъй като родителите му починали. Николай заживял в манастир и когато бил едва 17-годишен, станал най-младият свещеник.Невероятно много истории описват неговата щедрост. Той раздал фамилното богатство под формата на подаръци и пари към всички нуждаещи се, като най-щедър бил към децата.

Според легендите Свети Николай пускал торби с подаръци през комините или пък ги хвърлял през прозорците, но правел това тайно от всички, през нощта. Начинът, по който раздавал подаръците, и до днес е останал непроменен

Превръщането на Свети Николай в Дядо Коледа.

В началото на XVII век холандски преселници в Северна Америка основават колония – Ню Амстердам, станала през 1664 година Нови Йорк (днес Ню Йорк). За няколко десетилетия холандският обичай да се празнува свети Николай се разпространява в Съединените щати. За американците Синтер клаас става набързо Санта Клаус. Приветливият раздавач на подаръци, представен като белобрад старец, но все пак си останал нравоучителен персонаж. Той възнаграждавал децата, които заслужавали, и наказвал неблагодарните и мързеливите.

След няколко десетилетия християнското общество намира за по-уместно да приближи този „празник на децата” към празника на детето Иисус.

По този начин в християнските семейства свети Николай започва да прави обиколката си през нощта на 24 декември.

През 1809 година писателят Уошингтон Ървинг споменава за първи път за въздушните пътешествия на свети Николай при традиционното раздаване на подаръците.

През 1931 г. художник прави реклама в Кока – кола, в която старецът в червени одежди пие популярната напитка. От този момент Дядо Коледа се превръща в любимец както на децата, така и на родителите в целия свят. В продължение на близо 35 години „Кока Кола” разпространява този портрет в пресата и по-късно в телевизията по целия свят. Представата, която имат днес децата за Дядо Коледа, е силно повлияна от този образ.

Домът на Дядо Коледа в Лапландия става голяма туристическа атракция.

В дните преди Рождество Христово къщата е посещавана ежедневно от над 5000 души, като голяма част от хората, които идват, са от Япония и Европа. Домът на добрия старец е разположен на няколко километра извън столицата Рованиеми -в градчето Корвантунтури. Популярността на Лапландия идва в началото на 50-те години на XX век, а дотогава зад Полярния кръг било снежна пустош.

Тогава в Рованиеми пристига вдовицата на американския президент Франклин Делано Рузвелт -Елеонор. Малко преди да дойде съпругата на Рузвелт на 9 километра от Рованиеми, в Корванунтури, е построена къщата на добрия старец.

Дестинацията обаче бързо придобива популярност. Все по-често любопитни туристи от чужбина започват да посещават покоите на Дядо Коледа непосредствено преди Рождество Христово. Това продължава до 1985 г., когато домът на белобрадия старец е напълно реконструиран и официално открит за целогодишни посещения за децата и техните родители.

През 1995 г. районът е провъзгласен за „официалната столица на Дядо Коледа“

.В Рованиеми освен дома на Дядо Коледа, неговият офис и пощата, е издигнат през 1996 г. и увеселителният парк „Санта парк“. Развлекателният център може да приеме до 50 000 души в седмиците преди Рождество. Паркът представлява огромна пещера, в която са поставени въртележка, както и многобройни сергии на джуджетата с различни сувенири и украшения.

  Коментари