Как „Мечо Пух“ разруши напълно отношенията между баща и син

Като дете много от вас са чели приключенията на Мечо Пух и неговите приятели – книга, която направи писателя Алън Милн известен по целия свят. Въпреки това, малко хора знаят, че зад любимия от много истории и анимационни филми, стои тъжната история на истинско малко момче с плюшено мече – Кристофър Робин.

Решихме да разберем как една мила и светла приказка промени живота на момчето и повлия на отношенията между баща и син.

Алън Милн е роден в заможно семейство, но от детството си живее в сянката на братята си. Затова през цялото време се опитва да докаже, че не е по-лош. На 24 години е назначен за помощник редактор в списание. Малко след това Милн среща бъдещата си съпруга Дороти де Селинкурт, която произхожда от аристократично френско семейство. Момичето е известно със своя разгулен и лош нрав, което не пречи на Алън да й предложи ръка и сърце. А бъдещата госпожа Милн с удоволствие приема.

Бракът на Алън и Дороти не е особено щастлив. Дорити никога не крие факта, че се е омъжила за Алън по сметка. Двойката мечтае за момиче и дори е готова с име – Розмари. Когато Кристофър се появява на бял свят през 1920 г., те дори не се опитват да скрият разочарованието. Кристофър е отгледан като момиче, той расте с дълга коса и се облича в рокли. Освен това родителите обръщат повече внимание на малкото момиче Ан, което живее в квартала и се отнасят с нея като със собствената дъщеря. Въпреки такъв самият Кристофър е мил с Ан и децата стават добри приятели.

Няколко години преди да напише „Мечо Пух“, Милн взима участие в Първата световна война

След това обаче се разболява от тежка форма на посттравматичен стрес. В първите години бащата рядко се появява в живота на сина си. Той постоянно е на работа или в друг град.

Връзката между син и баща никога не се случва 

Писателят просто не знае какво да прави с момчето. Кристофър Робин е отгледан от бавачка, която живее в къщата, наета от родителите. За Кристофър тя е много по-близък човек от истинските му родители. През първите 8 години от живота си Кристофър не се е разделя с бавачката за повече от час . Докато расте, момчето има желание да вижда по-често родителите си, но те не го искат. Алън и Дороти прекарват свободното си време отделно и Кристофър е принуден да се адаптира с тяхното отсъствие.

Идеята за „Мечо Пух“ се ражда след след разговор на Милн със съпругата му Дороти

Дороти разказа истории на Алън за това как синът им си играе непрекъснато с едно плюшено мече. Тази история подхранва въображението на автора. Самият Кристофър Робин казва, че в книгата за Мечо Пух е бил „син мечта“ на баща си. Милн – старши обаче се чувства неуютно в присъствието на деца, не ги обича. Затова и създава въображаемо дете, което заема мястото на настоящето в живота му.

Прототипът на Кристофър Робин е син на писателя, а мечетата имат два прототипа: любимото плюшено мече на Кристофър, което той получава като подарък от баща си и мечката Уинипег, която живееше в лондонския зоопарк. В зоопарка има и лебед, който момчето, също много обича и го кръщава с името Пух. Прасчо и магарето без опашка, кенгуруто, тигъра, също са част от любимите плюшени играчки на истинския Кристофър.

За да спечели малко допълнителни пари, през 1926 г. Милн тайно изпраща ръкописа до издателството, като не очаква нищо особено.

Въпреки това, веднага след публикуването, писателят става известен. Журналисти се редят за интервюта, читатели посещават селската къща на писателя, за да се запознаят с Кристофър Робин и неговото известно плюшено мече.

Оригинални играчки на Кристофър Робин още се пазят в музея за посетители. Момчето губи бебето Ру още като малък. Бухалът и Заекът са изобретени от Милн.

Илюстрациите за романа са нарисувани от английския художник Ърнест Шепард, който работи с Милн в редакцията на списанието.

Илюстрациите получават отлични отзиви, но през последните години от живота си Шепард говори за Мечо Пух като за „глупава стара мечка“ и негодува, че името му се свързва с детска книга. Художникът е силно огорчен и обиден, че Мечо Пух притъпява всички останали негови творби.

Дороти пък изразява своето силно презрение към приказката. Ето защо Милн започна да се срамува от измислената от него история. Майката практически не обръщаше внимание на Кристофър Робин, бащата е депресиран и потопен в себе си. Така представата за щастливо момче от приказка за истинския Кристофър е истинско мъчение.

Как всички знаят добрата приказка за Мечо Пух разрушава завинаги отношенията между баща и син

Мечо Пух моментално става популярен. Когато Кристофър Робин навършва 7 години, почти всяко дете в Англия държи в ръката си книга, в която той е главен герой. По слава момчето далеч надмина създателя на самата приказка – баща му. Кристофър Робин става център на рекламната кампания на книгата. Той позира за снимки с баща си и плюшено мече, участва в продукция, базирана на книга, и дори записва аудио версия на романа.

Когато пораства, Кристофър и баща му изпитват дискомфорт от случващото се

Измисленото момче става много по-известно от истинското и това повлиява на живота на Кристофър. На 9 години той постъпва в интернат и разбира колко е трудно да бъдеш известен. Съучениците на Кристофър му се присмиват. Бият го, веднага щом се появи в класната стая. Стига се дотам, че на 13-годишна възраст срамежливо момче започва да взема уроци по бокс, за да може да се защити.

Самият Кристофър говори за училищния период по такъв начин: „Тогава започнаха сложните ми отношения с моят измислен съименник – и любовта, и омразата. Те продължават и до днес. Вкъщи все още обичах Кристофър Робин, горд бях да споделя същото име с него и следа от неговата слава. Но в училище започнах да го мразя и колкото по-възрастен ставах, толкова по-силна стана тази омраза. Баща ми знаеше ли за това? Не знам. „

Кристофър усеща, че баща му експлоатира едно измислено детство,

което момчето никога не е имало, а в замяна не оставя нищо друго освен славата на измисления герой от книгата. Той многократно подчертава: „Някои хора се разбират добре с децата. Някои не. Това е подарък. Той или е там, или не. Баща ми го нямаше. „

Връзката между баща и син започна малко да се подобрява, когато Дороти напуска семейството заради американски поп певец. През това време Алън стана близък с вдовицата на брат си Мод и нейните 4 деца. Голямото семейство живее заедно, докато Дороти не се връща отново. Влюбеният Алън отново зарязва всички, за да бъде с нея, а момчето остава с Мод.

През 1938 г. Кристофър Робин влиза в Кеймбридж, а по-късно, когато започва Втората световна война и той отива на фронта като доброволец,

но не минава през медицинска комисия. Тогава баща му, използва влиянието си, за да потвърди, че Кристофър учи за инженер. Когато младежът напуска къщата на родителите си, той не взима плюшено мече със себе си. Оставя го на баща си. Милън-старши дава мечката на издателя си Е. П. Дътън.

Когато се връща от фронта, Кристофър Робин завършва обучението си, но така и не намира своето място в живота.

Младият мъж в отчаяние пише, че „има име, но няма роля в живота“. Това се променя през 1948 г., когато Кристофър среща бъдещата си съпруга Лесли. Момичето е братовчедка на Кристофър, а родителите не одобряват този съюз. Бащата е много загрижен от факта, че синът му ще се ожени за кръвен роднина, но яростта на майка му е още по-силна.

Неодобрението на родителите на Кристофър не спира двойката. Те се местят в Дартмут и отворят собствена книжарница. Въпреки това, дори там, непознати водят децата си, за да стиснат ръката на истинския Кристофър Робин.

Младият мъж иска да стане, като баща си, писател, но разбира, че винаги ще бъде сравняван с Алън. Освен това Лесли също не харесва книгата за Мечо Пух. И в края на краищата Кристофър Робин захвърля в шкафа всички топли чувства, които е таял към едноименния герой. Коментари