Пристрастяване към хазарта: признаци и лечение

Има случаи, в които хазартът и залаганията могат да се превърнат в сериозен проблем за някои хора и техните семейства. Пристрастяването към хазарта може да има много негативни психологически, физически и социални ефекти.

Хората, изпитващи тази форма на пристрастяване, могат да изпитат депресия, мигрена, дистфория и други разстройства, свързани със стреса.

Както при другите форми на пристрастяване, хазартът е самотно и изолиращо преживяване, пряко свързано с повишена тревожност. В екстремни случаи може да доведе до опити за самоубийство.

Какво кара хората да продължават да играят, дори когато прекрачват границите си? Какво ги кара да продължат, когато играта спре да бъде забавна?

Според различни изследователи, които са се занимавали с пристрастяването, хазартните игри са проектирани по такъв начин, че да стимулират мозъка на хората, които участват в тях. Освен че държат играчите заети за по-дълъг период от време, те също им дават илюзията, че могат да победят късмета си, тъй като искат да се мислят за способни да го направят.

Освен това повечето комарджии говорят за силната тръпка или еуфория, която изпитват, докато играят хазарт. Това и други подобни пристрастяващи поведения освобождават определени хормони в мозъка, които доставят на човека вътрешно удоволствие и го карат да иска да повтори преживяването.

Симптоми

Патологичният хазарт не е физическо заболяване и симптомите на пристрастяването са трудни за откриване. Обикновено те се забелязват само от тези, които са много тясно свързани с играча.
Обикновено зависимият отрича или омаловажава проблема. Прави неуспешни опити за въздържание и лъже, често и себе си. Признаците на хазартна зависимост се проявяват по-силно, когато поведението му засяга ежедневието и взаимоотношенията му.

По-конкретно, зависимият от хазарта проявява поведение като:

1. Интензивен

или продължителен хазарт и безпокойство, когато се опитвате да го спрете или намалите.

2. Ако нещо му попречи да играе,

той ще реагира с дискомфорт, гняв и ескалиращо напрежение, докато ако спечели, ще покаже весело настроение, напомпано его и облекчение.

3. Дълги или неоправдани периоди

на отсъствие от дома и от работа. Работната му ефективност е намалена, а в особено тежки случаи зависимият може напълно да застраши работата си.

4.Изолация, за да се мисли за начини

на игра и негативно отношение към предложения от близки да спре да залага.

5.Финансови последици от поредни заеми,

празни кредитни карти, неплатени сметки и неоправдана липса на пари от семейния бюджет.

Има ли някой от семейството ви пристрастен към хазарта? Ключовите признаци, по които да разпознаете дали някой се бори със зависимост:

Може да е особено потаен или да обвинява близките си за нуждата си да играе.

Той внезапно става потаен относно парите и финансите си и може да прояви внезапно желание да контролира финансите си.

Може би сумите в банковите сметки са „мистериозно“ намалени или се правят молби за необясними заеми или аванси от работа.

Той отчаяно се нуждае от пари, за да обслужва хазарта.

Сметките по кредитни карти растат, той иска заеми от приятели и семейство.

Бижута, коли или други предмети, които лесно се залагат, изчезват.

Лечение

Първата стъпка към разрешаването на всеки проблем, е приемането на неговото съществуване и необходимостта от промяна на начина на живот на зависимия.

Въпреки че това изглежда очевидно, той често е една от най-трудните части от справянето с пристрастяването към хазарта.

Пристрастяването може да упражни огромен контрол върху умовете на хората и да ги накара да вярват, че не могат да контролират нищо сами.

Въпреки че обикновено изглежда твърде трудно сам да говориш с някого за конкретния проблем, всъщност това е най-подходящото нещо и може да бъде много полезно за възстановяването на зависимия.

Подкрепата на приятели, семейство или партньор може да направи разликата между успешно и неуспешно възстановяване. 

Втора стъпка в решаването на този конкретен проблем е да потърсите помощ от експерт или от хора, които са водили същата битка и са я спечелили.

Тези хора разбират мислите на зависимия и трудностите, пред които е изправен.

Те вече са успели да се разделят със зависимостта си от хазарта, което може да бъде допълнителна мотивация за човека, който все още опитва.

В общи линии

Когато човек флиртува с хазарта, винаги има опасност да загуби контрол.

Въпреки това не можем да пренебрегнем, че най-големият процент от хората, които се занимават с хазарт, са тези, които принадлежат към така наречената категория „социални играчи“.

Отнася се за играчи, чиято основна цел е да се забавляват и да залагат малка сума пари.

Всички ние винаги трябва да имаме предвид, че участието в залагане и хазарт трябва да се прави отговорно и с пълното съзнание за рисковете, свързани с безотговорното участие.



 Коментари