Как да НЕ пазаруваме по време на празници

Наближават празници. Замисляли ли сте се как всяка година, дни преди Коледа, се втурваме като обезумели да пазаруваме. Пълним пликове, чанти, влизаме от магазин в магазин, купуваме, купуваме, купуваме.

На финалната права обаче изводът е един – куп похарчени пари, излишни вещи, а портфейлът ви дава сигнал червено. После месеци наред се упреквате за неразумността, стискате зъби до заплата, и се заричате никога повече да не правите така. До следващата Коледа, когато отново хуквате по магазините.

Как да се справим с неразумното пазаруване, особено преди Коледа и Нова година, когато на всеки ъгъл ни дебне промоция, която ни изважда очите и примамливо нашепва: „Ела, купи ме“.

Първо и основно правило.

Преди да започнете с пазара задължително си определете точна сума, която бихте изхарчили и която имате възможност да си позволите. Не е нужно да е огромна и неразумно. Важен е жестът, а не какво точно ще купите.

Няма защо да се чувствате виновни, че сте получили по-скъп и по-хубав подарък. Вашите възможности са такива и ако хората до вас ви уважават ще оценят старанието да ги зарадвате. Нека не забравяме, че парите и огромните подаръци не купуват щастие и любов. Най-големият подарък е да сте близо до хората, които са важни за вас и да се поздравите с настъпването на Новата година. Да си пожелаете успехи, здраве, разбирателство и още толкова години заедно.

Второ правило. Не взимайте голяма количка, ако сте влезли само за един продукт.

Често влизаме в супермаркета само за един продукт,а след това пълним количката с неща, които никога няма да ни потрябват, само защото е обявена ексклузивна цена. Направете си предварителен списък на необходимите продукти. Дали ще пазарувате онлайн или обикаляйки магазините в МОЛ-а, все тая. Най-добре се запознайте предварително с коледно-новогодишните оферти и каталози, за да имате поне бегъл поглед на цените и да направите след това сравнение дали наистина има промоционални продукти или ни заблуждават като потребители. Така определено ще ви бъде доста по-лесно и с определянето на празничния бюджет.

Трето правило. Не купувайте на „на килограм“!

Не е нужно да пазарувате каквото и да било, само защото са празници, а после ядосано да подредите излишните вещи в някой шкаф и накрая съвсем да забравите за тях. Търговците са хитри и потъркват ръце, защото за тях празниците носят богат урожай, особено ако има заблудени души. Нали сте чували поговорката – „Ден година храни“. Хайде да не им пълним джобовете излишно.

Истината е, че жените са тези, които най-често правят грешки, затова отсега искаме да им дадем съвет.: Не хвърляйте пари на вятъра. Пазаруването на „на килограм“ не ви носи нищо хубаво, дори напротив. Това са излишни покупки, които не само, че не ви трябват, но ще събират прах в гардероба без причина.

Сега му е времето да прегледате гардероба и ако имате такива вещи да помислите, кого бихте могли да зарадвате. Коледа е невероятен повод да дарим радост и щастие.

Четвърто правило.

Научете се да купувате само от магазини, където има възможност да се смени или върнете стоката! Има доста случаи, в които се купуват подаръци, без да се вземе предвид размера и да се огледат внимателно. Би било добре, ако се ориентирате и към покупки онлайн. Там ще избирате на спокойствие, важно е да улучите размера.

Пето Правило.

Не е нужно да се тъпчем до припадък. Погрешно е разбирането, че масата по време на празници, трябва да прелива от изобилие. Признайте си, голяма част от храните след това се изхвърля. Вземете това, което наистина ще хапнете и не се втурвайте да готвите сто неща. Ако сте решили пък да пътувате, внимавайте с туроператорите и проверете фирмата, на която сте решили да гласувате доверие, за да не изгърмите в последния момент и с пътуване, и с пари.Коментари

Мдаааааааааа….