10 причини да посетиш Стокхолм

С идването на пролетта ние сме готови да поемем на север, защото в столицата на Швеция има горещи купони, шопинг, уникални музеи и много вкусна храна. Ето и 10 причини, заради които си заслужава да посетиш Стокхолм.

1. Защото можеш да прекосиш града с лодка

Супер практично: билетът за градския транспорт включва не само автобуси и влакове, но и фериботите. Еднодневна карта струва около 12 евро. може също да наемеш и каяк и просто да повъртиш педалите/окло 30 евро за 4часа. Перфектният начин, за да се ориентираш, откъде да започнеш е разходка по покривите на някой от маршрутите на Rooftop Tours–ще ти струва около 60 евро.

2. Защото навсякъде има кафе, което не свършва

Плащаш веднъж, допълваш си колкото искаш. Така работят много кафенета. Няма почти никакви големи кафе вериги. Вместо тях има уютни барчета като „Esias“ кафе (kafeesaias.se).

3. Заради северния елен

Северният елен е много красив. Има възможност да се приближиш и да разгледаш скандинавските животни в най-стария открит музей на света в стоколмската зоологическа градина. (skansen.se)

4. Защото магазините са толкова шантави

Остров Сьодермалм е кралството на модата. Артистите обожават зоната SoFo- южно от магистралата „folkungagaten“. Бутикът „Grandpa“ наистина е уникален и самобитен. В „Hasbeens“ има готини обувки на поносими цени, а в „Tajallmalla“ спортни дрехи.

5. Заради културата на уличната храна

Ако искаш да опиташ вкуса на града, изтегли си приложението Streekak, което показва къде са уличните павилиончета. Всяка неделя хиляди се събират на битпазара в Хорнстул. Също много вкусно и романтично: там има множество лодки-кафенета.

6. Заради нощния живот

Актуалните клубове се намират около площад „Стуреплан“ на остров Йостермалм. В Сьодермалм има много лежерни студентски пъбове. Ако не ти се дават пари за такси трябва да знаеш, че нощните автобуси се движат до пет сутринта.

7. Заради чудноватите музеи

Във Fotografiska, най-големият фотомузей в света, има наистина нестандартни снимки. Съвет от нас: Получаваш фантастична гледка от кафенето( fotografska.eu). А ако си на ретро вълна. Тогава се отбий в музея на ABBA (abbathemuseum.com)

8. Защото е пълно с плажове

Обзалагаме се, че не си си представяла как се излягаш по бански някъде в Стокхолм? Това обаче е абсолютно нормална гледка. Широкият плаж „Smedsuddsbadet“ е в Мариберг. Има много закътани плажчета в Лонгхолмен. Остров Реймерсхолм е любим на студентите, а водата там е кристално чиста

9. Заради много добрите оферти на AIRBNB

От малките апартаменти, до големите мезонети и на островите, до автобус с тераса на покрива. В Стокхолм няма нищо, което не можеш да наемеш през airbnb.de и то на съвсем прилични цени.

10. Защото хората тук са невероятно красиви

Без майтап. В Стокхолм почти всички изглеждат като фотомодели. Високи, съсстрахотна фигура. жените обичат да експериментират с модата. Нищо чудно, че модните хънтъри прииждат на тълпи. Е, кога тръгваме?

Съвети за пътуването!

Полети: Можеш да пътуваш до стокхолмското летище „Арланда“ с AirSerbia или Lufthansa. Цените са около 215 евро с едно прекачване за двупосочен билет. Оттам стигаш до града с влака Arlanda-Expres, който ще ти струва 52 евро.

Хотели: „Scandic Kungsgaten“ е точно на върха на историческия универсален магазин PUB, нощувката е от 85 евро. Ако предпочиташ нещо по-модерно със смартфона си можеш директно да се чекираш в хотел HTL, нощувката е 85 евро/ htlhotels.com/. За истински лукс ви предлагаме дизайнерския хотел „Мiss Clara“, който отвори врати миналата година и нощувката е 200 евро/ missclarahotel.com/

Стокхолм-КAPTD: Една за всичко. С нея може да се возиш на целия градски транспорт до 80 забележителности, безплатни обиколки с велосипед и лодка. Струва около 55 евро. Коментари