7 неща, които могат да ни развалят почивката. Не ги правете!

Когато решим да се подготвим за почивка в мрежата ще намерим хиляди съвети. Кои са най-добрите места, с какво да натъпчем куфарите, как да планираме прекарването на отпуската си. И всички те ни насочват какво да правим. Ето един нетрадиционен поглед върху нещата, които да НЕ правим, за да прекараме една чудесна ваканция.


1. На почивка сте – не превръщайте разглеждането на забележителностите в задължение!

Досегът с непонато място и чужда култура трябва да бъде неповторимо изживяване, а не търчане под строй и отмятане на обектите в някакъв списък. Ако нещо ви заинтересува разместете програмата си и му обърнете повече внимание. Какво толкова пък, ако пропуснете нещо тъкмо ще имате повод да се върнете догодина.

2. Галериите и музеите не са всичко!

Не си мислете, че ако обиколите всички галерии и музеи сте опознали един град, камо ли държавата. Да там ще добиете представа за миналото на една нация, но пулса на настоящето ще напипате изпивайки едно кафе в някое квартално бистро, на коктейл вечер в бара или правейки една обиколка на колоритния местен пазар.

3. Да снимаш всичко, което виждаш и правиш не трябва да е най-забавното нещо по време на ваканцията!

Голяма част от туристите толкова се вманиачават да направят перфектните снимки, които моментално да качат във фейсбук, че забравят да обърнат внимание на самото място. Както се казва от дърветата не виждат гората. Повечето от тях правят основната грешка да снимат едно и също нещо многократно и накрая като се приберат от ваканцията се оказват с огромно количество снимков материал, който ги мързи да сортират и обработват. Малцината, които все пак го правят накрая установяват, че могат да разкажат за почивката си само какво и къде са снимали.

4. Не пропускайте местните специалитети!

Колкото и да ви страх от непознатото и нетрадиционното си припомнете, че сте били толкова път за да се докоснете до нещо ново. Пробвайте традиционни местни храни, колкото и странни да са за вашият вкус. Е може да се престрашите да хапнете пържени мравки, но поне опитайте морски дарове или странни комбинации от подправки, които няма да намерите у дома. И разбира се не пропускайте да консултирате в хотела си да ви упътят към някое проверено място. В повечето случаи ще се окажете в ресторантче на някой роднина на рецепциониста, пък ако му споменете името на хотела може да получите и отстъпка.

5. Не избягвайте местните!

Затворени в all inclusive комплекс, рискувате да пропуснете колорита и атмосферата на мястото, което сте чакали дълго време да посетите. Дори и да не преодолеете езиковата бариера все ще научите нещо за местния бит и култура.

6. Не тръгвайте неподготвени!

Колкото и да е приятно да импровизираш, все пак направете едно проучване на вашата дестинация. Нали не искате да се озовете насред някакъв национален празник, когато всички магазини и музеи са пуснали кепенците и не ви остава нищо освен да седите в лобито на хотела. От друга страна може да имате шанса да видите някой фестивал или карнавално шествие.

7. Не пренебрегвайте местните обичаи и култура!

В някои арабски и азиатски страни, ще трябва да обърнете повече внимание как да подберете гардероба си. И не само там, в редица храмове например няма да ви допуснат с изрязани къси панталонки и потниче, дори термометърът да удря над 40 градуса. Така че, вместо да се омотавате с шалове, които специално раздават на неориентираните чужденци, оставете малко място в куфара за една дълга пола и блуза с дълъг ръкави.

И един последен съвет, този път какво да правите за да бъде ваканцията ви незабравима. Забавлявайте се и правете това, което ви е интересно! Целта на всичко е да си изкарате добре и да имате прекрасни спомени години наред. Коментари