Грузия – страна на безкрайното гостоприемство – втора част

Грузия – многонационална страна с богата история, прекрасни паметници на архитектурата, живописна природа и невероятна кухня. В първа част ви разказахме какво може да се види в Кутаиси, втория по големина град в Грузия. Във втората част ще обърнем малко повече внимание на храната, цените, ресторантите, магазините. Грузинците следват максимата на римляните: Който яде, да не презира този, който не яде; и който не яде, да не осъжда този, който яде; защото Бог го е приел.

Кухня в Кутаиси,Грузия?

В Кутаиси е пълно с ресторанти от различна категория. Във всеки се предлага грузинска кухня, която е изключително вкусна, а порциите огромни. Обслужването в повечето е на ниво и в почти всички заведения има жива музика. В голяма част от ресторантите пушенето е разрешено. Като обстановка не очаквайте кой знае какъв лукс. Най-вкусната храна ядохме в ресторант с не особено големи претенции откъм обзавеждане.

Ето и някои цени на най-популярните грузински ястия, които непременно да опитате.

хинкали – 1 кошничка е 0,5-0,7 лари. Обикновено се сервират 5 бройки.

хачапури – 5-10 лари. В зависимост от големината и вида. В български пари излиза 4-7 лева

шашлик – между 10-15 лари, / 7-10 лева /

грузинско вино – в ресторант – 15-40 лари /от 12 до 30 лева/

традиционна лимонада – 2 лари /1,50лв /

сулгуни  /грузинско сирене/ – 10-12 лари за килограм/ около 8 лева/. В ресторанта порция от него е около 8 лари.

борожоми – газирана грузинска вода 2,50 лари /2 лева/

чача – местна ракия – 3 лари

коняк – Задължително трябва да се пробва и местния коняк („Тбилисури“ или „Давид Сараджишвили“),

Грузинска кухня, ресторанти в Кутаиси

Топ ресторанти в Кутаиси,Грузия

Bar-Restaurant Palaty – жива музика, вкусна храна, приемливи цени

Papavero Restaurant – бързо, задушевно и вкусно, ниски цени

Tea House Foe-Foe – класическа музика, вкусна храна, нормални цени

Caffe El Paso – кафе и ресторант, предлагат много вкусно хинкали, приемливи цени

Park Restaurant – вкусно, предлагат домашно вина 7 лари за литър, нормални цени

Restaurant Kolkha – голям ресторант с банкетна зала, жива музика, голям дансинг, приемливи цени, отлично обслужване

Във всеки хотел и ресторант има безжичен интернет с доста добър обхват.

Виното в ресторанта и в магазина не се различава много като цена. Хубаво грузинско вино може да си купите от магазин от 12 до 40 лари. От страната имате право да изнесете до пет литра вино. Дрехите и техниката са на цени почти като в България или малко по-ниски. В Кутаиси има няколко мола, но те съществено се различават от българските по стандарт.

Цени на пазара в Кутаиси, Грузия

Пазарът в Кутаиси, Грузия

Една от атракциите в Кутаиси е техният пазар. Почти като 90-те години на битака в България. Продава се от пиле мляко. Домашно вино, домашен коняк, цели пилета, подправки, сирена, дрехи, месо, захарни изделия и.т. н. И всичко е въпрос на пазарлък. Ако иска да опиташ от нещо, няма проблеми. Всеки търговец е готов да ти даде да дегустираш. На всяка крачка има обменни бюра. Сменят се долари, евро и рубли.

Винени турове в Грузия

В Грузия се делят на три вида: за начинаещи, за тези с опит и за специалисти. Всяка туроператорска фирма може да ви организира винен тур. Цените започват от 20 до 500 лари, зависи какво търсите.

При начинаещите е по-добре да се ориентирате към по-обикновените сортове – Саперави, Ркацители, Киндзмараули, Цоликаури. Може да посетите и частни винопроизводители. За начинаещите е най-добре да посетят заводът за вино Чавчавадзе в Цинандали. Не се увличайте по скъпи дегустации – все още не разбирате за какво плащате.

При тези с опит, от местното винопроизводство, логично ще препоръчаме нетривиалните сортове – Пиросмани, Тавквери, Чхавери, Хванчкару, Телиани, Твиши, Оджалеши. Домашните вина също са много интересен избор.

Ако сте ценител може да си позволите и по-скъпи дегустации – например вина от „Хареба“, „Шато-Мухрани“, Окуреши, или в „Шато-Зегаани“. Скъпо е, но пък вие сте познавач и знаете за какво си давате парите.

За разлика от Франция и Италия, в Грузия вината се съхраняват не в стъклени бутилки, а в специални кани – «квеври» Благодарение на това грузинските вина имат такъв неповторим и оригинален вкус!

Малко официално данни за Грузия

Грузия е разположена между Русия и Турция, на източния бряг на Черно море. Площта ѝ е 69 700 km², от които над 87% са планини и полупланински райони. Като естествена северна граница се издигат южните склонове на Голям Кавказ, през които е прекаран тунелът Роки, който свързва Грузия с Русия.

На юг са разположени Малък Кавказ и Арменското плато. Исторически погледнато, западната част на Грузия се е наричала Колхида, а източната – Иберия. До 1991 Грузия е една от 15-те съюзни републики в СССР.

Грузия е втората страна в света, приела християнството за своя религия

В Грузия Язон е търсил Златното руно. През страната е минавал Пътят на коприната, азбуката й е около 6 века по-стара от кирилицата и е една от първите страни, в които се произвежда вино.

Грузинските мъже не носят къси панталони. Те са силно религиозен народ и понякога по два- три пъти ходят да се молятМъжете имат лидерска позиция в обществения и семейния живот. И въпреки това жената е свободна да запази девическата си фамилия и няма срамно мъжът да живее при родителите на съпругата си.

Празници в Грузия

Грузинците много обичат да си устройват щедри пиршества вкъщи. На тях се събират всички членове на семейството и близките приятели. Разменят си клюки, слухове, не минава и без традиционните похвали. Обожават да се хвалят един друг. Грузинците се отличават съществено от техните събратя европейци.

Имат много общи черти със съседните етнически групи, с които си граничат. Те спазват обичаите на гостоприемството и културни традиции, свързани с Близкия изток. Обръщат специално внимание на чуждестранните посетители и с уважение се отнасят към образованието. 

Грузинците имат силно развита регионална идентичност. В страната има много етнически групи – мегрелигурийци и кахетинци. Самите силно се различават помежду си, дори и говорят на различни диалекти. Всички грузинци са известни със страстта си към песните и танците.

Банките в Грузия

В Грузия е пълно с банки. Голяма част от тях работят от 9:00 до 19:00. Най-много се обменя американски долар.

Официални празници

След разпада на СССР новото правителство заменя старите комунистически празници. В Грузия се празнува Деня на Независимостта (26 май) и Деня на Св. Георги (23 ноември). Много грузинци празнуват  Рождество /7 януари/ и Пасха /Великден/.

Официална валута

Валута: Местната парична единица е лари (GEL). 1 лари =100 тетри. 1 USD = 2.30 GEL

Международен телефонен код +995

Часово време: София – 12 ч., Кутаиси – 14 ч.

И накъде без класически грузински тост на финала

Тръгнали двама съседи на пазар да продават вино. По пътя седнали да си починат и да похапнат.

– Сега да бяхме пийнали и по чашка винце! – въздъхнал единият.

— Да бяхме, ама нали караме виното да го продаваме. Не бива да хабим нито капка — рекъл другият.
Тогава първият поровил из джобовете си, намерил един петак и го подал на съседа си:

-Я сега ми налей винце за едно петаче.
Комшията му налял, след това взел петачето и го върнал на съседа си:
–Я сега ти ми налей за едно петаче.

И така петачето преминавало от джоба на единия в джоба на другия, докато и двата мяха, пълни с вино, не се изпразнили. Двамата съседи легнали да спят и захъркали доволни от търговията.

И като заключение. Прекрасни хора, прекрасна храна, уникални природни дадености, добри вина. Грузия навява и мъничко тъга с ниския си стандарт на живот в някои части на страната.

Страна, пленница на историята си, но в същото време устремена към бъдещето. Страна, която само може да изненада приятно и през зимата, и през лятото. Пътувайте! Грузия ви чака.Коментари

Да продължим с разходката 😉