Египет, екскурзовод Азима и едно „гравирано“ с любов приятелство

Когато пътувам в дадена страна, обичам като онези малки животинки къртичетата да се разровя и да разбера максимално за нейния бит, нрави, история, култура. Така се случи и преди да замина за Египет. Всъщност това мое „къртичене“ доведе до поредното ми незабравимо приятелство. Запознах се с Мохамед Азима. Екскурзовод, с прекрасен български и прекрасно отношение към нашата страна. Само, ако чуете как изпълнява „Моя страна, моя България“!

На място екскурзиите, които са предлагаха, бяха много добре организирани и разбира се по-бюджетни!

Интуитивно се спрях на конкретен човек. Екскурзовод Азима. Грабна ме, както представянето на екскурзиите, така и топлото отношение към България и креативността, с която успяваше да привлече клиенти. Реших да проуча всичко по-обстоятелствено и започнах да пиша. Получих доста бърз отговор. Но като всеки „досаден“ пътешественик, който иска да знае повече отколкото трябва, се чухме и по вайбър.

Говореше чудесен български и сподели, че харесва нашата страна. Имаше ясен и приятен тембър. Даде ми ценни съвети за пребиваването в Египет и очакванията, които мога да имам от тази страна.

Особено ценено за мен беше онази приветливост, доброжелателност, непринуденост, с която започна разговора, подплатено с чувство за хумор. Сякаш се познавахме от дълго време, а не от онези три минути телефонен разговор!

Египет екскурзовод Азима

Слушай сърцето си!

Доверих се! Усетих, че това ще е поредната интересна и вълнуваща среща.

Дъщеря ми и нейният приятел посетиха Египет месец преди мен. С Азима имах уговорка да ги свържа и неговата агенция да организира всичко.

Писа ми деня преди да отлеят за Кайро. Даде ми конкретни наставления как да действат в Египет, както и веднага след като си сложат тяхна карта за интернет да му пишат за всичко, което ги интересува и притеснява.

Азима организира и трите екскурзии, които заявиха – Луксор, Райският остров с дайвниг и Вип Сафари в пустинята. Бяха изключително доволни от организацията и отношението. Сафарито им вдига адреналина до небето. А гмуркането в Червено море ги накара да се почувстват като приятели на рибката от забавния детски филм „Търсенето на Немо“. Когато се прибраха в България ми каза: „Довери се на Азима, той е повече от екскурзовод“

Храмът в Луксор, Египет

След месец и аз бях в Египет и за да не се повтарям, ще споделя, че отново всичко беше на ниво.

Взимаха ни в уговореното време от хотела в Хургада и потегляхме на пътешествие. Камили, каране на квадроцикли, джип през пустинята, бедуинско селище, вечерно шоу с танци, плуване, щипане от раци, много смях и забава. Различна култура, различна магия.

На път за Луксор имаше леко недоразумение и ни поставиха на различни места в автобуса. Минута след като писах на Азима, проблемът беше разрешен.

Но за Луксор ще ви разкажа в отделна статия, както и за моите забавни и не до там, преживявания в Египет.

Всяко едно пътешествие ни обогати. Научихме се, че не е всичко е като в „развитата“ и надменна Европа, разглезени от имане и модерни технологии. И за да се чувстваме добре тук, не само трябва да пренастроим сетивата, а и да ги отворим за различна култура, различния мироглед и светоусещане. Щастливи хора, на фона на нищетата, в която живеят.

Затова съвсем накратко ще ви запозная с Азима, изключително умен и забавен мъж, който знае как да поднесе нещата и да те накара да го обикнеш като приятел. Видяхме се много набързо в музея в Кайро,

но си дадохме дума, че ще се видим отново. Ето и моето блиц интервю, което успях да направя

Азима, ти си един прекрасен екскурзовод. Разкажи ми повече за себе си? 

Казвам се Мохамед Азима. И имам няколко различни дипломи за висши образования от университета в Кайро. Сред тях са Филология, Консерватория, Туризъм, Физкултура. Най-важното е човекът, който е решил, че иска да се занимава с туризъм, да подходи сериозно, а не като към един вид забавление или „отбиване на номера“.

Доста солидна основа. Коя от дипломите ти е най-ценна?

Аз съм работохолик! Ставам рано и работя до късно. Не обичам да оставям нещата наполовина. Гледам да изпълня задачите си за деня в срок. Освен, че спортувам усилено, преподавам физкултура, пея, издавам албуми, организирам концерти, преводач съм и в същото време екскурзовод от близо 15 години! Имам своя агенция www.egygotravel.com

Един екскурзовод, трябва да знае поне един език. Говориш прекрасен български, но предполагам, че владееш и други езици?

Така е. Освен , че говоря български съм преводач от руски, английски, китайский, еврит и разбира се арабски

Защо реши да учиш български?

Преди около 10 години реших да наблегна на изучаването на български език. Трябваше ми много търпение, воля и упоритост / така е лично аз, мога да потвърдя, че Азима говори прекрасен български, а туристите го обожават/.

В един момент потокът на туристи от България нарасна многократно, а екскурзоводите с български бяха твърде малко. Започнах да организирам както индивидуални екскурзии, така и по-масови. Исках всеки да получи индивидуално отношение и да се чувства добре. Да накарам туриста да се докосне максимално близо до нашата култура и бит. Езикът вече не е бариера и с мен всеки може да стигне до тайните на Египет. Тайните са много, а историята ни необятна

Освен, че исках да помогна на българските туристи, исках и аз самият да се докосна до историята на вашата страна, до вашия бит и култура. Вие сте прекрасен народ и ние егпитяните, много ви обичаме и винаги ви посрещаме радушно.

Труден ли е българският език, според теб?

Българският език не е лесен и граматика е доста сложна, също като арабската. Но пак казвам впечатлен съм от вашата култура и история. Харесва ми да чета за траките, славяните и прабългарите. Силни хора, устремени.

Какви са българските туристите, имат ли много претенции?

Всеки човек идва с някакво предварително създадено впечатление и понякога е много трудно то да се промени. Някои са възхитени от Египет и искат да знаят много, други трудно приемат нашия бит и култура. Но обикновено са с топло отношение. Ние сме различни нации, с различен манталитет. Но обичта, е това, което сплотява хората. Добрата дума, доброто отношение, добрият поглед към света. Българският турист е голям пътешественик. Няма лоши туристи, има лоши екскурзоводи, които нямат подход и не са достатъчно подготвени.

Статуи в Египет

Кои места задължително трябва да посети един турист, който за първи път посещава Египет?

О, в Египет освен Пирамидите, музея в Кайро, Луксор, Александрия, пустинята и морските курорти, има още много неща, които няма как да се обиколят и видят само за няколко дни. Човек трябва да посети Египет поне три пъти. И когато се отдаде на сетивата, ще разбере, че тук е прекрасно и ще се връща отново и отново, за да преоткрива красота на един друг свят. Ние тук не бързаме. Животът се случва на бавни обороти.

С какво да запомним Египет?

С великите фараони, разбира се и с най-добрия фараон- екскурзовод Азима / тук Азима се смее/, но аз съм съгласна, с това.

/Фараон Азима носи магията на онези екскурзоводи, които те грабват от първата секунда и задържат вниманието ти до края. /

Аз винаги казвам, че ако туристите извадят апаратите и започнат да снимат, докато провеждам беседа, това означава, че историите не са им интересни и трябва да променим подхода.

Разбрах, че си завършил консерватория, издаваш албуми, организираш големи концерти?

Музиката е моята голяма любов. Обичам да пея за любовта, за живота, за взаимоотношенията между хората. Текстът на една песен е толкова важен, колкото и самата песен. Концертите ми са с послание към хората. А моето послание е любов!

Имаш видео, в което изпълняваш една велика българска песен?

Да, впечатлих се от гласа на Емил Димитров. И реших в знак на уважение, към всички мои български приятели, да изпея „Моя страна, Моя България“, с цялото ми уважение и респект към българския певец.

Защо в Египет има толкова много недостроени къщи?

В Кайро, и най-вече близо до Пирамидите има много недостроени къщи, защото държавата в миналото не санкционираше тези, които не са си довършили домовете. Днес нещата стоят по друг начин. Всеки, който е оставил къщата си така или ще бъде глобен или е длъжен да вложи средства и да я довърши до покрив. Имаше закон, че щом не е построена няма да плащат данъци, но и този закон се промени.

Кое е любимото ти традиционно ястие в Египет, което да препоръчваш на гостите в твоята страната?

Ако посетите Египет и Кайро в частност, задължително трябва да опитате уличната храна поне веднъж. Това са ястията, които се ядат всеки ден от местните жители в града, тъй че не бива да ви плаши идеята, че купувате храна от улични търговци. В огромния си процент храната е с гарантирани висококачествени съставки и чрез тях ще почувствате истинския автентичен вкус на Кайро. Най-известно е така нареченото „Кошари“. Това е национално ястие, приготвено от ориз, макарони и леща, смесено и след това подправено с доматено-оцетен сос. Понякога към ястието се добавят парчета спагети, нахут и лук, изпържени до хрупкавост. По желание добавете сок ли сос от чесън към ястието, както и пикантни видове сосове.

Твоето определение за приятелството?

Ще ти обясня какво е за мен приятелството с една Арабска притча

В една стара арабска легенда се разказва за двама приятели, които вървели през пустинята. По пътя между двамата избухнал спор и единия зашлевил шамар на другия.

Пострадалият, без да отрони нито дума, седнал и написал на пясъка:
„Днес моят най-добър приятел ме удари!“Продължили да вървят напред и не след дълго стигнали до един оазис. Решили да влязат в него да се изкъпят. Оскърбеният приятел внезапно започнал да се дави, но навреме бил спасен от другаря си. 

Когато се посъвзел, грабнал камата си и издълбал на един камък:
„Днес моят най-добър приятел ми спаси живота!“Заинтригуван от видяното, приятелят му го попитал:
– Защо, след когато те нагрубих, ти писа на пясъка, а сега пишеш върху камък?“

Засмян, другарят му отвърнал:
– Когато някой добър приятел ни засегне, трябва да напишем това на пясъка. За да могат вятърът на забравата и прошката бързо да го заличат от там. Но когато ни се случи нещо голямо и прекрасно, трябва да го гравираме на камъка на Сърцето. От там никoй вятър не може да го изтрие…

Какво би казал на българските туристи за финал?

Заповядайте при нас. Ние ще ви посрещнем с отворени сърца, душа и очи. Аз обичам България и ви обещавам, че вие ще обикнете Египет. Само отворете сърцата си за красивото и различното. Лесно е!

 

А аз ще завърша! Ще се видим отново, приятелю очаквай ни! Коментари