Фленсбург – столицата на рома, бирата и строгите полицаи

Когато разбрах, че трябва да пътувам до Фленсбург, импулсивно зададох въпроса: “ Къде, по дяволите се намира това?“. Не бях очарована от дестинацията, особено пък зимата. Още повече, че винаги съм имала особено мнение за немците и страната им.

Заредих се с дрехи, шапки и ушанки, на които ескимосите могат да завидят. Очаквах студ като в Антарктида, замръзнали усмивки и студени сърца. Все пак това е най-северният град в Германия. Притесненията ми се оказаха напразни. Нищо от това не се случи.

Запознах се с усмихнати хора. Научих се да закусвам по фленсбургски – лежерно. В препълнените кафенета, рано сутрин, хората се наслаждаваха на храната, обсъждаха предстоящите задачи, пиеха ароматно кафе и не бързаха за никъде.

Така започваше всеки един ден, а през уикенда беше почти невъзможно да си намери място. Традицията повеляваше, всяка събота, семейно да се закусва навън. Улиците се изпълваха с живот, детски глъч и звън на камбани от много катедрали и църкви наоколо.Закуските често продължаваха до обяд.

Любувах се на краткия си престой тук. Пазарувах заедно с местните от прословутия пазар, с 800 годишна история. В сряда и събота сутрин всеки можеше да си набави истински хранителни стоки и специализирани храни от целия регион Шлезвиг.

Често ни питаха откъде сме. Не че бяха чували за България, но от вежливост се усмихва и казваха: “ А вы руские, знаем вас, знаем“.

И като „руские“ не пропуснахме да дегустираме традиционния ром, с който се гордеят местните и произвеждат от векове. Ако човек прекали с дегустациите може да събере смелост и току виж се е изкъпал в Балтийско море.

Поне така твърдеше мъжът, който пленително и сладкодумно ни разкри цялата история за производство на ром тук, докато ние отпивахме блажено от дяволски вкусната напитка. Явно не пих достатъчно и се прибрах в България суха. Но не и суха от към емоции.

Rote strasse, Фленсбург

Фленсбург и жителите на този северен град, определено ме спечелиха на тяхна страна.

Tschuss! /Чууз!/ Ще се видим отново, както обичат да казват те. 

Уютен, изпълнен с чар и романтична атмосфера. Градът е основан през 7 век. Няколко страни оказват влияние на културата и начина на живот. Сред тях са Дания, Германия и съседните скандинавски държави. Фленсбург е анексиран към Германия в началото на 18 век. Това е един от малкото градове, оцелели през Втората световна война, следователно историческото и културното му наследство са, доста добре запазени.

Миниатюрното градче Фленсбург е поразително различно от другите градове в Германия и повечето туристи, в това число и аз, се съгласяваме с този факт. За някои той прилича на очарователен английски град, докато други го сравняват с известните градове в Дания.

Една от основните характеристики на Фленсбург е географското му положение. В някои райони разстоянието до границата с Дания е около 500 метра.

Фленсбург, само на  140 километра от Хамбург.

Разположен на живописен фиорд в Балтийско море. Единият бряг на този фиорд принадлежи на Дания. А самият Фленсбург, както обичат да се шегуват датчани си е почти датски град. Всички надписи в града и менютата в ресторантите са на два езика – немски и датски. Има датски училища и църкви, библиотеки и театри. Повече от 400 години градът е бил част от Дания.
Датчаните често отскачат до тук да си пазаруват, да зареждат гориво, да хапват вкусна храна в ресторантите. Това е така, защото в Германия е много по-евтино от Дания.

Фленсбург - столицата на рома

Местните много се гордеят, с факта, че Фленсбург е обявен за столица на немския ром.

През 1700-те година суровият сок, произведен от захарна тръстика е, изпратен до Фленсбург от датската Западна Индия. Още през 18-ти век в града са построени няколко фабрики, които произвеждат силната и ароматна напитка. В онези времена Фленсбург заслужено печели титлата „Румщадт“ /градът на рома, а в града има повече от 200 къщи, в които се произвежда ром/. Две оцеляват до днес. Една от тях е, „Wein- & Rumhaus Braasch“, на Rote Straße. Там е и музеят на любимата напитка на Фленсбург.

Ромът разнася славата на Фленсбург в цяла Европа. И както обичат да се хвалят местните: „Донесъл на града много слава и богатство“. Въпреки, че не се произвежда в такива количества, ромът продължава да е една от атракциите, заради, които си заслужава да се посети градчето. Напитката се продава на всеки ъгъл. Може да съчетаете дегустацията с интересна беседа в едноименния музей. И не само класически ром, но и ванилия, горски плодове, шоколад, черен ром и .т. н. Препоръчвам горещо.

Интересно е, че огромен брой ресторанти, хотели и кафенета, се помещават в сгради, сторени през 18 и от 19 век. 

Традициите от миналите векове остават важна част от културата за съвременниците. За това свидетелства необичайната украса в някои ресторанти и магазини. По дизайн те напомнят повече на исторически музеи. Когато човек си хапва в едно от многобройните ресторантчета с вкусна храна, сякаш се пренася във времето назад.

Особен интерес за гостите на града представлява пристанищната зона.

Там са разположени няколко развлекателни комплекса и увеселителни паркове. Навсякъде през лятото може да видите смешни клоуни и музиканти, които продават напитки и бонбони от памук. Улиците в този квартал имат предизвикателни морски имена като Schiffbrücke (корабното пристанище), Segelmacherstraße (улица на производителите на платна.

Фленсбург, параходът Александра

Няма как да посетите морски град като Фленсбург и да не отидете на разходка с лодка.

„Александра“ е салонен параход, кръстен така в Хамбург, в корабостроителницата „Janssen & Schmilinsky“ през 1908г. Параходът е използван като ескорт на регати в Кил по време на Олимпийските игри през 1936г. През уикендите юли и август Александра прави и дълъг круиз около фиорда.

И това само срещу 7 евро, За съжаление зимата тази услуга не се предлага, така че останахме само с разказите колко е хубаво и намерение да се върнем отново, за да се уверим сами.

В района на старото пристанище се намира един от най-посещаваните музеи на Фленсбург

Museum Maritime Angelegenheiten. Той съдържа най-разнообразните експонати, по един или друг начин свързани с историята на морското дело. Там се пази конфискуван ром, а музеят разполага и с интересна колекция от модели на стари кораби и корабно оборудване.

Църквата Nikolaikirchе

е класическа готическа църква, строежът започнал през 1390 г. Олтарът от 1749 г. е необичаен, като се намира на прехода от барока към рококо, с изображение на Възкресението.

Но изключителното в Nikolaikirche е „двойният орган“, който няма еквивалент никъде по света. Инструментът е поръчан от крал Кристиан IV в началото на XVII век и има богато орнаментиран корпус, изображение на възкръсналия Христос и царския герб

В северния край на Norderstraße, в непосредствена близост до Phänomenta, е последната оцеляла градска порта.

Ренесансовата архитектура от червена тухла е от края на 16 век. Стъпаловидния фронтон е безпогрешен знак за увереността на Фленсбург в момент, когато печели много пари от международната търговия. От северната страна на портата стои герба на датския крал Кристиан IV

Първият секс шоп в света е създаден именно във Фленсбург

Доста интересна история. Оказа се, че първият секс шоп е, създаден от жена. Той е открит през през 1962 г. от Беате Узе във Фленсбург. По професия Биате е била пилот, а причината, поради която създава магазина, е липсата на мъже след края на Втората световна война. Тя е първата и единствена жена каскадьор в Германия през 30-те години. През 1999г. е удостоена със званието почетен гражданин на Фленсбург. Но музеят на еротиката на Beat Uze вече не е тук, а в Берлин.

Туристите, които посещават Фленсбург в топлите месеци,

не трябва да пропускат нито един от градските паркове и градини. Най-големият и определено най-красивият, е градският парк, основан преди повече от сто години.

Разходката пък в парк Кристиансен може да се превърне в завладяващо приключение. В парка има каскада от изкуствено създадени водоеми, които изглеждат толкова хармонични, че е много трудно да се повярва в създаденото от човека начало.

На територията на парка има изкуствена гробница, в която съхранява истинска египетска мумия. Тя е тук благодарение на местен археолог, който успява навремето да я докара от Египет.

В парка Лутер ще бъде най-интересно да се разхождате през пролетта. Известен е с богатата си колекция от минзухари. Когато цъфтят, паркът се превръща в невероятно красив флорален оазис.

Бирата остава една от най-популярните напитки сред местните жители, но

те смятат чая за основна напитка, именно това ни позволява да сравняваме Фленсбург с английските градове. Тук може да намерите уютни ресторанти с открити тераси, където на посетителите се предлагат десетки видове чай и вкусни десерти. В града са широко разпространени магазините за чай, където можете да закупите най-популярните сортове на напитката с различни добавки и всички необходими аксесоари за приготвянето му.

И въпреки тази любов към чая, старата пивоварна Flensburger

е гордост за местните жители. Тази бира се счита за най-популярната в града и околията. Бирата се произвежда в съответствие със старите рецепти. А пивоварната е достъпна и за екскурзии. Местните жители наричат ​​бира та „Flens”. Можете да я опитате буквално във всеки местен ресторант или кафене.

Citti-park Фленсбург

Пазаруване във Фленсбург – търговски улици, бутици и търговски обекти

На историческата улица Rote Strasse

има много красиви стари сгради, в които днес се намират магазини, ресторанти и хотели. Улицата тръгва от пристанищната зона и стига до самото кметство.
Едно от най-красивите места в града е площад Nordermarkt – най-старият площад на Фленсбург и пазар.

Както преди много години и сега основната украса на площада е фонтанът, допълнен от зрелищна скулптура на бог Нептун. През топлите месеци много ресторанти оборудват открити тераси, от които можете да съзерцавате района в детайли.

Най-известният търговски център в града е CITTI-PARK,

той представя магазини от различни категории. На приземния етаж има огромен супермаркет, където можете да си купите пресни зеленчуци и плодове, местни месни деликатеси, най-добрите бири и рибни продукти. В търговския център има голям магазин за електроника, магазини за дрехи и обувки, книжарница и павилиони с детски играчки. Много туристи са привлечени от магазина, разположен на партера, пълен със сладкарските изделия.

В близост е и търговския център Förde Park. Тук ще намерите отличен магазин за почитателите на компютърните игри, магазини за дрехи на известни европейски марки, спортни дрехи и аксесоари. Този търговски център е известен и с отличния си супермаркет и разнообразни кафенета, в които се сервират вкусни местни ястия.

В центъра на града е модерният търговски център Flensburg Galerie, който се счита за идеалното място за пазаруване на оригинални дизайнерски магазини.

Гостите на могат да обърнат специално внимание на супермаркети с марка Rewe. Отличават се с голям избор от продукти и атрактивно ниво на цените. Струва си да погледнете местните деликатеси, популярни сортове сирене, пресни сладкиши и консервирани продукти. Супермаркетът продава вино от различни региони на Германия.

Изборът на места за вечерни забавления във Фленсбург

също е повече от достоен. Phono бара се счита за един от най-красивите, той ще зарадва посетителите не само с огромен избор от напитки и лакомства, но и с красив дизайн. В бара можете да опитате популярни регионални бири, както и ром и коктейли, приготвени на негова основа.Освен напитки, на посетителите се предлага голям избор от оригинални закуски, а в бара често се организират интересни развлекателни програми.

Феновете на бирата и вечерния релакс в забавна обстановка, ще харесат кръчмата Klähblatt, разположена на приземния етаж на красива историческа сграда. Разполага с отличен бар, оборудвана е зала за караоке и често се провеждат партита с участието на DJ-и и съвременни музиканти.Въпреки шумните развлекателни програми, които привличат главно младите хора, кръчмата е популярна и сред местните жители на зряла възраст.

Съвременната култура в града може да изненада дори опитни туристи като нас

Една от най-необичайните традиции за Фленсбург през последните години е името на специален вид улично изкуство, чието име произлиза от сливането на думите „обувка” и „графити”- «shoe» и «graffiti». Докато се разхождате из града, може да видите жици, опънати на височина, върху които са окачени десетки чифтове стари обувки.

За някои това може да изглежда необичайно, но за местната младеж, те са уникален вид творчество. Фленсбург не е единственият град в света, където културата на „shoefiti“ е често срещана. Местните власти не пречат на разпространението на това необичайно хоби. Има цяла улица където абсолютно всеки може да завърже чифт стари ненужни обувки на проводниците.

Коренните жители на града се смятат за потомци на фризийците

– малък европейски народ, живял по тези места през Средновековието. Фризийците се смятат за най-високите жители в региона и сега в града наистина може да срещнете много хора, чийто ръст е много по-висок от средния. Жителите на Фленсбург са много горди с произхода си и се опитват да го подчертаят.

Да не забравим да споменем, че това е мястото, от което се страхуват много немски шофьори

Защото тук се събират точки за шофьорска книжка във Федералния орган за автомобилен транспорт. Не е добре да имаш „точки във Фленсбург“.Ако искате да стигнете до Фленсбург, просто потърсете евтини билети до Хамбург, оттам може да се предвижите до Фленсбург както с влак, така и с автобус.

И накрая ще завърша с началото : Tschuss! /Чууз!/ Ще се видим отново!!!  Коментари