8 трика как да организирате евтина почивка

Ето нашите 8 полезни съвета как да спестиш от и за почивката, без това да навреди на месечния ти бюджет. Чети внимателно и действай!

Резервирай по-рано

На всички е ясно, че трябва да резервираме почивката си о-рано, без значение дали е в България или в чужбина.

Планирането може да започне 6 месеца преди пътуването, но понякога се оказва, че е прекалено рано. 3-4 месеца е един добър период, който може да си дадеш. Още един съвет, ако летиш в чужбина си търси билета след 15 часа, обикновено по това време големите авиокомпании правят отстъпки в услугите си.

Избери срока внимателно

Трикът е следният – при онлайн резервациите, авиокомпаниите, най-вече нискобюджетните, виждат точно кои дни те интересува най-много в двете посоки и цената, която ти дават на билетите за тях, съответно е по-висока. Винаги, когато търсиш самолетен билет, това важи за влак и автобус, селектирай в търсачката 4-5 дни от датата на тръгване и 4-5 дни след датата ти за връщане. Така ще получиш много по-прилични цени за реално интересуващите те дати.

В компания е по-добре

Много о-икономично е да не пътуваш сама. Цената на двойна стая не се различава много от тази на единичната. Същото важи и за повечето трипове, разглеждане на забележителности и прочие. Пък и в компания винаги е по-добре.

Пести парите си

Ето ти един съвет от нас – банкоматите във всяка една европейска държава, почти на 80% предлагат много по-добър курс от обменните бюра. Тоест, излиза ти по-евтино да теглиш пари, а не да обръщаш предварително. Но внимавай! Всяка банка у нас има различни изисквания към тегленията в чужбина. Повечето банки взимат такса около 5 лева за едно теглене и не ти позволяват да теглиш повече от 400 лева.

Навигация

Където и да се намираш – у нас или в чужбина, ти е нужна навигация. От няколко години ползваме приложение, което е безплатно в интернет. И най-вече, ъпдейтва се непрекъснато и има навигация за 187 държави. Приложението се казва Navmmi и може да го свалиш абсолютно безплатно.

Забележителности

Разбира се, че всеки иска да разгледа важните места в града, който ще посети о време на почивката си. Направи го през делничните дни. Тогава таксите за вход и цените на сувенирите са по-ниски. Почти всяка забележителност има „Ден на отворените врати“- факт, който оказва се малко хора знаят.

Организирай се сама

Изключително много травъл агенции предлагат цял пакет за пътуване в чужбина – от билетите, хотела, наемане на кола, ако желаеш. У нас тези агенции са значително по-малко и техните цени са двойни на онова, което можеш да организираш сама. Сайтът, който ще ти помогне е kayak.com. В него можеш да откриеш всичко. Това е сборен сайт, който селектира най-евтините и добри оферти за полети, хотели, хостели и места за почивки.

Предплати телефона си

Родните мобилни компании предлагат предплащане на телефона или интернет роуминг предварително, ако с в държава от ЕС. Пък и дори да не си. Има и услуги за достъпен интернет и ако си у нас, но в хотела не се предлага wi-fi цените, ако го изискаш предварително са между 5 и 10 лева за целия период. Коментари