Кападокия – секси долината на пенисите

Има едно място на земята създадено за влюбени – Долината на любовта в Кападокия. Погледнете го и веднага ще разберете защо се нарича така.

Долината на любовта или Love Valley. Когато я видите, първата мисъл е, че това е някакъв куриоз. Всъщност шегата е дело на на природата, а местността Долината на пенисите е наречена така, заради образованията, донесли името на тази извънземна земя.

Когато попаднете там, без съмнение ще възкликнете: „Господи това истина ли е?“ – толкова фантастично и необикновено изглежда долината с нейните „секси“ фигури.

Кападокия. Тази звучна антична дума се превежда като Страна на прекрасните коне.

Ако харесвате Турция, Кападокия може да остави много дълбок отпечатък в сърцето си. Този район се намира в Мала Азия, която включва части от различни турски провинции. Самият релеф на този регион се е формирал в древността преди милиони години в резултат на вулканични изригвания. Замразената лава създаде планини и долини, а водата и вятърът постепенно превърнаха Кападокия в страна на каньони, проломи и причудливи скали. Така и се появили интересните скални образования из цялата територия на Кападокия.

В долината на любовта фигурите са с ярко изразена конусовидна форма, приличаща на фалос.

Всъщност тези каменни стълбове се наричат перибаджалари от турското приказни комини. В състава им има вулканична туф, а в горната си част са покрити с базалт и андезит, които образуват защитна шапка. Тази шапка ги предпазва от дъждовете и вятъра. Долната част с времето става по-тънка и ето така се получават природните „фалоси“, чийто живот продължава, докато частта под шапката не изтънее дотолкова, че да се разруши.

Височината на тези стълбове е 20-30 метра, но се срещат и 40-метрови гиганти.

А самата долина се простира на над 1000 метра надморска височина, върху 4 км площ, заемаща мястото между Гьореме и Учхисар.

Да се доберете до тази долина съвсем не е лесно, тъй като да стигнете с автобус е невъзможно, а и с кола не навсякъде е проходимо заради, леещите се по пътеката ручеи. За да разгледате „Долината на любовта“ трябва да минеш пеша около 10 км, под парещото слънце, черен път, след това да се промъкнеш през пещера и още малко да повървиш по извиващата се пътека. Няма да срещнете много туристи.

Туристическа атракция е и най-близкият град до любовната долина – Гьореме. Местните жители, които са на повече от 2000 в момента, са го изградили сред каменните фигури, като са използвали пещерите, и пукнатините, издълбани от природата.

Кападокия - долината на пенисите /Penis Valley/

Кападокия през вековете

В Кападокия има много земни пещерни селища – това са градове, монашески килии и цели манастири, издълбани в скалите по различно време. В различни времена в Кападокия са живели велики и световно известни християнски светци: Симон, Георги Победоносец, Василий Велики, Григорий Богослов. Тайнствените екскурзии в Кападокия до каньона Ихлара, градовете Деринкую и Каймаклы, град-музей на Гьореме – това са великолепни пътешествия до произхода на човешката цивилизаци

Самата Кападокия е пълна с история. Тя неслучайно е наречена „Люлката на християнството“. По ирония на съдбата тази люлка е на територията на ислямска страна, но това не е пречка тук да се намират едни от най старите и ценни паметници на нашата религия. Най-интересните неща могат да се видят в музея под открито небе – малко селище разположено в центъра на Кападокия.

След много години тук идват преследваните християни, за да се скрият в каменните лабиринти. Местните разказват, че по тези земи са живели светците Симон, Василий Велики, Света Варвара и много други.

Тук е проповядвал и апостол Павел. Най-значимите и ценни скални църкви са включени в списъка на Юнеско като паметник с голямо културно наследство.

Настаняване

Много от селските къщи са издълбани директно в скалите с електричество и вода и са напълно пригодени за живеене, а някои дори се дават под наем на туристите. Редом с допотопните жилища се извисяват и съвсем модерни постройки. Случва се туристите да искат да се почувстват като пещерняци, но има и такива, които държат на лукса и удобството.

Може да избирате между обикновена стая без ток и вода и скъп апартамент за около 150 евро на нощ. С почуда ще установиш, че в последните почти няма места. За сметка на това пък в селото има над 100 различни хотелчета, мотели, стаи и къщи. Пълно е и с ресторанти, магазини, кафенета и турски бани.

Други забележителности

Кападокия е съставена от много и различни долини, между които са се сгушили малки селца и безкрайни земеделски земи. Всяка долина носи уникално име.

Освен фалосите, очите ви ще срещнат невероятни планини, изваяни от природата фигури с причудливи форми – конуси, ракети, животни, чудовища и какво ли още не. Не случайно Кападокия се нарича „Изгубен свят“ или „Земя на лунните пейзажи“.

Така че отдаде ли ти се възможност да отскочите до Кападокия, не я пропускай. Със сигурност има какво да се види. За да можете пълноценно да се насладите на всички прелести, които предлага местността ще ви трябва поне седмица, . Коментари