Парижките потайности (Част II)

Да продължим нашата обиколка из тайнствените местенца на Париж

Улица Сен-Клод

Тук някога е живял призрака на знаменития магьосник и мистификатор Джузеппе Балзамо известен като граф Калиостро. Говори се, че след смъртта си италианският окултист търгувал там с еликсира на вечната младост, който създал. В намиращо се на номер 1 на улицата имение Калиостро организирал така наречените „Вечери от гроба“, на която се появявали духовете на знаменитости като Волтер, Монтескьо, Дидро и др.

Площадът Вер-Галан

Тук на малкия площад се смята, че обитават призраците на екзекутираните тамплиери. Някога на това място се е намирал „Еврейският остров“, на който на 18 март 1314 г. по нареждане на крал Филип Прекрасния, публично са изгорени магистъра на ордена и неговите поддръжници. Великият магистър Жак де Мол преди смъртта си проклел краля и той не след дълго се споминал. И до днес се произнасят думите: „Да не те прокълне тамплиер“

Гробището Пер-Лашез

Всеки ден тук идват много посетители, но не за да почетат паметта на знаменитостите, погребани тук, а за да направят своята ритуална магия. Като най-чест пример се дава надгробния камък на любимата на Робеспиер, Елеонора Дюпле, покрит с надписи от хора жертви на нещастната любов.

Казват, че този ритуал помагал по някакъв начин след това да успеете да стигнете до сърцето на този, когото обичате. Хомосексуалисте си имат в това гробище свой кумир – писателя Оскар Уайлд. По-точно надгробната статуя, която е наполовина ангел, наполовина сфинкс. Преди време най-верните почитатели дори са се съвкупявали със статуята която в оригиналния си вид е имала доста внушителен по размери фалос. Не след дълго, със заповед на властите, паметника е “кастриран”, за да се предотвратят оргиите. Но по него още има следи от целувки, отпечатъци от червило, а в краката му лежат купчини любовни послания.

Гробът на Оскар Уайлд в Пер Лашез, Париж е почитан от хомосексуалистите

През нощта пък сатанисти и търсачи на лесно забогатяване искат да проникнат в криптата на княгиня Демидова, която както се говори всяка вечер се надига от гроба, за да отслужи черна меса. Преди със същата цел търсачите на силни усещания са посещавали гроба на Алън Кардек, но през 1990 година зложелател е взривила мястото. На гроба на мистика Дюпле пък врачуват на карти Таро. Казват, че всичко, което е предсказал, се е сбъдвало. А надгробния паметник на коммуниста-утопист Огюст Бланк, помагал на безплодните. За да се случи чудото било нужно да се докоснат до определени места на статуята.

Катакомбите на Томб Иссуар

През годините на революцията тук са струпани телата на много от загиналите и екзекутираните. С промяната на политическата обстановка тук са местени и останките от други места за вечен покой. Смята се, че тук вероятно са останките Луи XIV, революционера Дантон, Лавоазие, Робеспиер и Марат. Тук са погребани и известни френски писатели, художници, физици- Франсоа Рабле, Шарл Перо, Жак Разин, Блез Паскал. Техните останки са поставени в закрит гробищен парк.

Днес катакомбите са едно от най-популярните места за екскурзии, но сравнително малка част от тях е отворена за туристи. Една от легендите, която се носи за парижките катакомби разказва за фантастично същество, което обитава галерията под парка Монсури. Говори се, че съществото било изключително бързо и подвижно, но се движело само в сенките.  През 1777 г. Парижани често са имали срещи с него, които са били предвестие на смърт или загуба на близък.

Част I Коментари