Седемте рилски езера – магия и любов завинаги

Седемте рилски езера са една от най-живописните дестинации в България, която се посещава почти целогодишно от хиляди туристи – българи, англичани, французи, руснаци,японци, китайци, норвежци и др. Истината е, че само веднъж да покориш Рила искаш да се върнеш там отново, и отново.

Първото ми пътуване до Седемте рилски езера се случи преди около 20 години. Тогава все още нямаше лифт и за да стигнеш до там задължително се изискваше поне малко издръжливост и подходяща екипировка. Вариантите бяха няколко – през Паничище или от Говедарци. Преходът от Говедарци продължи около седем часа до хижа „Рилски езера“. Другата хижа, която е на около 40 минути от новата, е хижа „Вада“. Доста по-стара и занемарена. С обща баня и тоалетна. Там обикновено се настаняват дъновистите или разполагат палатки наоколо.

20 години по-късно нещата са доста променени, но само откъм достъпност. Природата, за наша радост, е непокътната. От няколко години функционира открит лифт, който може да се вземе от Паничище. Голяма част от групите правят ранни резервации и пристигат ден по-рано. 

Нощувка

Близо до Седемте Рилски езера. Нощува се обикновено в Сапарева Баня или Паничище. Паничище е курортното селище, което е само на 10 минути път с кола от лифта. Много красиво и още неразработено като Боровец, Банско, Пампорово и други големи зимни курорти. Затова все още е спокойно и приятно за престой. Има и ски писти.

Цените на нощувките варират от 10 до 40 лева на човек, в зависимост от лукса, който търсите. Обикновено в нощувката е включена и закуска.

Цените в ресторантите са нормални, а порциите огромни. Не навсякъде готвят вкусно, но ако поразпитате месните винаги могат да ви упътят.

Паничище е на 60 км от София. Пътува се по магистрала, отклонява се в посока Дупница. Има доста завои преди Паничище. Но те се вземат бързичко за около 10 минути. Пътят е ремонтиран преди няколко години, но при зимни условия е трудно проходим.

Задължително си носете връхна дреха, дори и през лятото температурите падат под 10 градуса вечер. Може да се нощува и в хижите, но обикновено те винаги са пълни през лятото. В Паничище няма магазини, така че ако ви потрябва нещо спешно ще се наложи да пътувате до Сапарева баня.

Лифтът

Лифтът до Седемте рилски езера работи всеки ден. Понеделник: 12.30 – 18.30 Вторник, сряда и четвъртък: 8.30 – 18.30 Петък, събота и неделя: 8.30 – 19.30. Пътува се около 20 минути в едната посока. Цените за деца от 5 до 12 г., пенсионери и инвалиди е 12 лева за двупосочен билет. 18 лева пък е двупосочният билет за възрастни. Групите ползват отстъпки от 10 до 20%. Ако сте съобразителни, бъдете по-рано на касите, тъй като опашките са огромни, особено в почивните дни и понякога се чака с часове, за да си закупите билет.

За да стигнете до лифта ще трябва да си платите и 5 лева такса паркинг за колата, която важи за целия ден. Тарифата е определена с решения на общината.

При автобусите таксата е по-висока около 30 лв. Ако не ви се дават тези пари спрете километър по надолу и да извървете пътя пеша. Лифтът е открит и докато пътувате може да се радвате на изключително красивата природа. С него се стига до хижа „Рилски езера“.

Копърките

Внимавайте с шофьорите на джипове, които се навъртат около лифтената станция и си предлагат услугите. За същите, че и по-ниски цени уж ще ви качат до Седемте рилски езера.

Но това е лъжа. Не само, че не стигат до хижа „Рилски езера“, защото достъпът до там е забранен , тъй като е защитена територия.,А ако ви вземат пари за връщане понякога изобщо не чакат.

Джиповете ви свалят поне километър и половина по надолу и за да се изкачите до до хижата, където спира лифта, ще ви трябва поне още час .

Екстри

Мястото около лифта, както и в другите курорти, е пълно с будки и капанчета. От тях може да си закупите специално изработени пръчки, които ще ви помогнат за по-лесно катерене.

На много места се продават магнитчета, картички, карта с маршрути, различни видове мед и лечебни препарати за кръвно, диабет, холестерол, дископатия. Цените на са ниски, но пък черният мед, който се прави от месните има уникален вкус. Може да се намери за около 10-12 лева.

Дъновисти

Всяка година на 19 август на платото край езерото “Бъбрека”, пристигат хиляди последователи на Петър Дънов от цял свят. Облечени са в бели дрехи и се редят в концентрични кръгове.

На 19 дъновистите празнуват Нова година – нова година на звездната система – според тяхното учение. Всяка година на тази дата стотици поклонници посрещат изгрева в Рила, изправят се и вдигат дясната ръка към слънцето

Дъновистите изпълняват различни ритуали – молитви, гимнастика, танци паневритмия. Това са християни, но християнство, примесено с особеното учение на Дънов.

Поклонници са на слънцето, а идеите за космоса и енергиите напомнят будизма, йогизма и други източни учения. Дъновистите са вегетарианци и правят специални танци-упражнения, напомнящи на китайска гимнастика.

Седемте рилски езера

От хижа „Рилски езера“ може сами да си изберете кои езера да обиколите. Първият преход е около 1,5 ч. със стръмен начален участък, който се изкачва за около 30 мин до ез. Бъбрека. Туристите могат да останат там и да починат. Ако решите да продължите ще видите как по пътя се разкрива красива панорама от високо към езерата. Следва изкачване на Езерния връх (1ч.), от където се виждат всички седем езера. -На връщане към лифтената станция може да се мине през циркуса покрай Близнаците, Трилистника и Рибното езеро.

Първите три езера – Сълзата, Окото и Бъбрека – се оттичат всяко поотделно в Близнака, от който водата преминава последователно през Трилистника, Рибното и Долното езеро. През последните две езера минава един вече по-мощен поток, който, изтичайки от най-долното езеро, дава началото на река Джурман (ляв приток на Струма).

Интересно е, че името на всяко от седемте рилски езера отразява някоя особеност на съответното езеро. Възможно е и от хижа Вазов да слезете до Езерата. До Седемте Рилски езера може да се стигне и от хижа Скакавица.

Велопарк

Любителите на екстремните дисциплини имат възможност да се възползват и от комплекса за развлечения, който беше открит през 2016 година.

Едното трасе е предназначено за дисциплината „Спускане“ за състезатели. Другите две са туристически, за любители. Предстои изграждането на още няколко трасета за спускане, както и прочистване и маркиране на велотрасе от долната станция на лифта до град Сапарева баня – дължината на маршрута е около 15 километра.

На лифта се монтират специални приспособления, за да могат желаещите да се качват с колелата си, откъдето да се спускат до центъра на Сапарева баня. Под Седемте рилски езера ще се изгради байк парк, предлагащ много удобства за посетителите.

Туристите имат възможност да летят с балони, за да преживеят неповторими емоции и да направят снимки на седемте езера от въздуха.

Легендата за седемте рилски езера

Легендата за създаването на езерата разказва, че преди много години, когато на земята още нямало живи същества, в планината Рила живеели двама великани – мъж и жена. Те се обичали до лудост и боготворели красотата и уюта на своя дом.

Домът им бил толкова красив, слънчев, топъл и уютен, че нямало как да не очарова всяко живо същество, а на любовта им се радвали всички стихии и целият свят.

За нещастие, един ден зли сили минали покрай малкия им рай. Като зърнали това красиво място, завидели на семейното щастие на великаните, разбушували се и решили да унищожат всичко и да заличат любовта им завинаги. Спускали черни облаци и опустошителни ветрове. Невиждани земетресения разтърсили земята.

Великанът защитавал яростно всяко стръкче тревичка, всяко малко поточе или цвете, бранел своята любима и всячески отбивал атаките на злите сили.

Това обаче само разпалвало огромната им злоба и жестокост и те решили да свършат пъкленото си дело докрай.

В една от поредните неравни битки младият великан бил сразен. Злите сили си тръгнали, но оставили зад себе си много разчупени скали, опропастени долини и една ранена от мъка жена.

Мъката на младата вдовица била толкова голяма, че сълзите ѝ бликали безспир и се стичали по хребетите право в долините. Леели се и се събирали в доловете, докато образували бистри езера с изумителна чистота.

Преди езерото Бъбрека екскурзоводите показват на туристите една огромна скала, която е в посока към езерото Сълзата. Формата на скалата наподобява фигурите на мъж и жена с гигантски размери. Според преданието това са двамата влюбени, които ще останат да пазят вечно своя красив дом.

Ето затова, поне веднъж в живота си трябва да посетите Седемте рилски езера – Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното езеро, Долното езеро.Коментари

уникално място, заслужава си да се посети поне веднъж в живота