Седемте рилски езера – магия и любов завинаги

Седемте рилски езера са една от най-живописните дестинации в България, посещавана целогодишно от хиляди туристи – българи, англичани, французи, руснаци, японци, китайци, норвежци и др. Казват, че само веднъж да покориш Рила искаш да се върнеш там отново и отново.

Първото ми пътуване до Седемте рилски езера беше преди около 20 години. Тогава все още нямаше лифт и за да стигнеш до езерата се изискваше издръжливост, хъс и подходяща екипировка. 

20 години по-късно нещата са доста променени, но само откъм достъпност. Природата, за радост, е непокътната. От няколко години функционира открит лифт, който може да се вземе от Паничище. Голяма част от групите правят ранни резервации и пристигат ден по-рано. 

Нощувка

Близо до Седемте Рилски езера. Туристите нощуват обикновено в Сапарева Баня или Паничище. Паничище е курортното селище, което е само на 10 минути път с кола от лифта. Много красиво и още неразработено като са Боровец, Банско, Пампорово и други големи зимни курорти. Затова все още е спокойно и приятно за престой. Разполага с малка ски писти.

Цените на нощувките варират от 10 до 40 лева на човек, в зависимост от лукса, който търсите. Обикновено в цената е включена и закуска. Цените в ресторантите са нормални, а порциите огромни. Не навсякъде готвят вкусно, но ако поразпитате месните винаги могат да ви упътят за уютно заведение с месни деликатеси. 

Паничище е на 60 км от София. Пътува се по магистрала, отклонява се в посока Дупница. Има доста завои преди Паничище. Но те се вземат бързичко за около 10 минути. Пътят е ремонтиран преди няколко При зимни условия е трудно проходим.

Задължително си носете връхна дреха, дори и през лятото температурите падат под 10 градуса вечер. Може да се нощува и в хижите, но обикновено те винаги са пълни през лятото. В Паничище няма магазини, така че ако ви потрябва нещо спешно ще се наложи да пътувате до Сапарева баня.

Лифтът

Лифтът до Седемте рилски езера работи всеки ден. Понеделник: 12.30 – 18.30 Вторник, сряда и четвъртък: 8.30 – 18.30 Петък, събота и неделя: 8.30 – 19.30. Пътува се около 20 минути в едната посока. Двупосочен билет за деца от 5 до 12 г., пенсионери и инвалиди е 12 лева. 18 лева пък е двупосочният билет за възрастни. Групите ползват отстъпки от 10 до 20%. Ако сте съобразителни, идете по-рано на касите, тъй като опашките са огромни, особено в почивните дни и понякога се чака с часове, за да си закупите билет.

За да стигнете до лифта ще трябва да си платите и 5 лева такса паркинг за колата, която важи за целия ден. Тарифата е определена с решения на общината. За автобусите таксата е по-висока – 30 лв. Ако не ви се дават пари спрете километър по надолу и се разходете пеша. Лифтът е открит и докато пътувате може да се радвате на изключително красива природа. С него се стига до хижа „Рилски езера“.

Копърките

Внимавайте с шофьорите на джипове, които се навъртат около лифтената станция и си предлагат услугите. За същите, че и по-ниски цени уж ще ви качат чак до Седемте рилски езера.

Но това е лъжа. Не само, че не стигат до хижа „Рилски езера“, защото достъпът до там е забранен , тъй като е защитена територия, а ако ви вземат пари за връщане понякога изобщо не чакат.

Джиповете ви карат поне километър и половина по надолу от спирката на лифта и за да се изкачите до Хижата ще походите поне още час .

Екстри

Мястото около лифта, както и в другите курорти, е пълно с будки и капанчета. От тях може да си закупите специално изработени пръчки, които ще ви помогнат за по-лесно катерене.

На много места се продават магнитчета, картички, карта с маршрути, различни видове мед и лечебни препарати за кръвно, диабет, холестерол, дископатия. Цените на са ниски, но пък черният мед, който се прави от месните има уникален вкус. Може да се намери за около 10-12 лева.

Дъновисти

Всяка година на 19 август на платото край езерото “Бъбрека”, пристигат хиляди последователи на Петър Дънов от цял свят. Облечени са в бели дрехи и се редят в концентрични кръгове.

На 19 дъновистите празнуват Нова година – нова година на звездната система – според тяхното учение. Всяка година на тази дата стотици поклонници посрещат изгрева в Рила, изправят се и вдигат дясната ръка към слънцето

Дъновистите изпълняват различни ритуали – молитви, гимнастика, танци паневритмия. Това са християни, но християнство, примесено с особеното учение на Дънов.

Поклонници са на слънцето, а идеите за космоса и енергиите напомнят будизма, йогизма и други източни учения. Дъновистите са вегетарианци и правят специални танци-упражнения, напомнящи на китайска гимнастика.

Седемте рилски езера

От хижа „Рилски езера“ може сами да си изберете кои езера да обиколите. Първият преход е около 1,5 ч. със стръмен начален участък, който се изкачва за около 30 мин до ез. Бъбрека. Туристите могат да останат там и да починат. Ако решите да продължите ще видите как по пътя се разкрива красива панорама от високо към езерата. Следва изкачване на Езерния връх (1ч.), от където се виждат всички седем езера. На връщане към лифтената станция може да се мине през циркуса покрай Близнаците, Трилистника и Рибното езеро.

Първите три езера – Сълзата, Окото и Бъбрека – се оттичат всяко поотделно в Близнака, от който водата преминава последователно през Трилистника, Рибното и Долното езеро. През последните две езера минава един вече по-мощен поток, който, изтичайки от най-долното езеро, дава началото на река Джурман (ляв приток на Струма).

Интересно е, че името на всяко от седемте рилски езера отразява някоя особеност на съответното езеро. Възможно е и от хижа Вазов да слезете до Езерата. До Седемте Рилски езера може да се стигне и от хижа Скакавица.

Какъв багаж да си нагласите?

Списък с абсолютно задължителни неща, които трябва да имате, когато отивате в планината:
Носни кърпички; Мокри кърпички (винаги се оказва, че ти трябва точно когато нямаш); Бутилка за вода. 
Втора тениска; Фотоапарат; Слънчеви очила; Слънцезащитен крем (особено ако сте с по-чувствителна кожа).

Велопарк

Любителите на екстремните дисциплини имат възможност да се възползват и от комплекса за развлечения, който беше открит през 2016 година.

Едното трасе е предназначено за дисциплината „Спускане“ за състезатели. Другите две са туристически, за любители. Предстои изграждането на още няколко трасета за спускане, както и прочистване и маркиране на велотрасе от долната станция на лифта до град Сапарева баня – дължината на маршрута е около 15 километра.

На лифта се монтират специални приспособления, за да могат желаещите да се качват с колелата си, откъдето да се спускат до центъра на Сапарева баня. Под Седемте рилски езера ще се изгради байк парк, предлагащ много удобства за посетителите.

Туристите имат възможност да летят с балони, за да преживеят неповторими емоции и да направят снимки на седемте езера от въздуха.

Легендата за седемте рилски езера

Легендата за създаването на езерата разказва, че преди много години, когато на земята още нямало живи същества, в планината Рила живеели двама великани – мъж и жена. Те се обичали до лудост и боготворели красотата и уюта на своя дом.

Домът им бил толкова красив, слънчев, топъл и уютен, че нямало как да не очарова всяко живо същество, а на любовта им се радвали всички стихии и целият свят.

За нещастие, един ден зли сили минали покрай малкия им рай. Като зърнали това красиво място, завидели на семейното щастие на великаните, разбушували се и решили да унищожат всичко и да заличат любовта им завинаги. Спускали черни облаци и опустошителни ветрове. Невиждани земетресения разтърсили земята.

Великанът защитавал яростно всяко стръкче тревичка, всяко малко поточе или цвете, бранел своята любима и всячески отбивал атаките на злите сили.

Това обаче само разпалвало огромната им злоба и жестокост и те решили да свършат пъкленото си дело докрай.

В една от поредните неравни битки младият великан бил сразен. Злите сили си тръгнали, но оставили зад себе си много разчупени скали, опропастени долини и една ранена от мъка жена.

Мъката на младата вдовица била толкова голяма, че сълзите ѝ бликали безспир и се стичали по хребетите право в долините. Леели се и се събирали в доловете, докато образували бистри езера с изумителна чистота.

Преди езерото Бъбрека екскурзоводите показват на туристите една огромна скала, която е в посока към езерото Сълзата. Формата на скалата наподобява фигурите на мъж и жена с гигантски размери. Според преданието това са двамата влюбени, които ще останат да пазят вечно своя красив дом.

Ето затова, поне веднъж в живота си трябва да посетите Седемте рилски езера – Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното езеро, Долното езеро.Коментари

уникално място, заслужава си да се посети поне веднъж в живота