Словения – наслада от девствената природа

.Идеална дестинация за посрещане както на Нова година, така и за зареждане на батериите и свикване към повече житейски активности. Пътуването не е прекалено дълго, защото страната е сравнително близо.

1.Става въпрос за Словения,

страната, която е станала известна със запазената природа, термалните води, прекрасните пътеки за пешеходен туризъм, пещери и коне / най-вероятно и прочутия бял кон от приказката за Принца на белия кон е всъщност словенският липицанер/.

Във всеки случай, без оглед на това, дали става въпрос за предварително платено пътуване или за самостоятелно пътешествие в Словения задължително трябва да посетите Блед, Бохин, Постойнската яма, Шкоцянска яма, Липица и неизменната Любляна, която е първото място в картата на повечето туристи, които ще „забодат“ знамето си точно там.

2.Любляна 

Столицата на Словения се намира на кръстопътя на търговски пътища, на мястото където преди пет хиляди години е съществувало население и където по-късно е възникнала римската Емона. Името Любляна е от славяните, а немците са я наричали Лайбах. Не прекалено големия град има запазена централна част, а освен дървени постройки би било интересно да посетите и катедралата „Свети Николай“ от началото на 19- и век, съветва Ротоваж от 15-ти век, Епископската палата и много други.

Главната атракция на Любляна е Тримостовието на река Любляница, което се състои от три моста, от които два пешеходни, а третия е служел за преминаване на коли. Интересен е и Змейският мост, който е украсен от фигури на змейове, които иначе се намират на градския герб в Любляна. Те се намират в Народната галерия на Словения и Модерната галерия на Любляна, а това което е изключително интересно за посетителите е големият център на контракултурата. Той е резервиран за културни събития с алтернативен характер.

Любляна е добро транспортно свързана с останалите части на Словения и повечето туристи решават „базата“ за обиколки да бъде точно в този град.

3.Термални Извори

Словенските термални извори са идеална дестинация за любителите на отпускането. Сауна, хидромасаж, разходки и колоезденето. Термалната вода, чиято температура варира от 32 до 73 градуса, притежава лечебни свойства. Наред с плицикането в басейните, забавленията в аквапарка и насладата от свежия планински въздух и девствената природа, имате възможност и за занимания с различни спортове. Това са тенис, голф, боулинг или езда.

Сред туристите са най-популярни термалните извори- Чатеж, Римските терми и Лашко, при което римските терми са по-евтини и с по-малко басейни.

4.Блед

Блед и бледското езеро са на около петдесетина километра разстояние от Любляна. Те са включени в състава на Националният парк Триглав, в близост до австрийската граница. Въпреки че е дълго само два километра и широко един, това езеро спада към най-любимите на посетителите. Около езерото се намира пешеходна пътека с дължина 7 км. Тези, които не харесват пешеходството, могат да се возят с лифт до средновековния Бледски замък или да плават из езерото с някоя от екологичните дървени лодки.

Интересно е, че в езерото има остров, на който е църквата „Възнесение на Света Богородица“, известна като „камбаната на желанията“, за която легендата казва, че на всеки, който звънне с камбаната, ще се сбъдне желание, докато звъни.

6. Бохинско езеро

Това езеро, в което в хубавите дни се оглеждат планинските върхове, е отдалечено на 30 километра от Блед. Тук през миналия век прекарва почивката си, известната писателка Агата Кристи, но не е писала нищо в романите си за това езеро, тъй като е прекалено красиво, за да се разиграе крими случка. Тук се намира и скиорския център VOGEL, до който се стига с гондола, от която се открива неповторима гледка.

7.Шкоцянски ями

Шкоцянските ями се намират в близост до село Шкоцян, почти до италианската граница и са известни с големия каньон Реке, дълъг три половина километра и висок до 140 метра. Каньонът Реке в някои части образува и големи „стаи“, от които най-известната е Мартеловата, която спада към най-просторните в света. През зимата температурата в пещерата е около 12 градуса, което прави обиколката приятна, дори и при студено време.

8.Постойна яма

Постойнска яма спада към главните атракции на Словения. Обиколката би трябвало да започне от Предямският дворец, който е разположен на скала с височина от 123 метра. Най-известният жител е бил рицарят бунтовник Еразъм Предямски, който устоявал на обсадите повече от година.

Важно е да се спомене, че обикалянето на пещерата се организира в малки групи от по осем обитатели. Това е така, за да бъде по-пълно удоволствието. В самата пещера, която е дълга 21 километра, се спуска влакче. Оттам с гида продължавате пеша. На живо в пещерата се срещат прочутата мовешка риба- вид сляпо земноводно, което обитава подземните води на пещерата.

9. Липица 

Малко място на границата с Италия, в относителна близост с град Сежент, е известно с фермите за коне. Те са са сред най-старите в света. Точно от тук водят началото си липицианерите – известни и прекрасни бели коне, които се отглеждат от четири века. Посещението на конефермата обхваща турове с гид. Посетителите могат да се запознаят с историята и културното наследство на мястото, да се возят с каляски из имението и да посещават курсове по езда. Коментари