Всяка държава си има свой аромат. Вижте какъв!

Петък е, а още сте в офиса. Иска ви се обаче да сте някъде далече, далече. Тичайте за еспресо и току-виж сте се пренесли мислено в Италия…

Да, ароматите могат да ни заведат до далечни места, затова и екип от CNN наскоро реши да направи свое проучване и да определи на какво ухаят различните държави по света. И един ден на летището Хийтроу в Лондон се появило земно кълбо, изпускащо миризмите на няколко държави.

Идеята пътниците, които пътуват в определена дестинация да усетят аромата, който ги очаква след като самолетът им кацне там. Уханията помагат да запаметят спомените от събития, пътувания , спомени от детството и вълнуващите моменти в живота – явление, описано гениално от Марсел Пруст в “По следите на изгубеното време”.

На този етап от кълбото излиза аромат само от 5 държави – Бразилия, Китай, Япония, Южна Африка и Тайланд. Те са избрани първоначално, поради причината, че в цяла Англия само от “Хийтроу” се предлагат директни полети до тях.

Южна Африка – дъх на сафари с нотки на ритуален тамян от племената, диви треви и тежкият мирис на прочутия мускусен балсам от вкаменели изпражнения на гризачи “Африка стоун”.

Бразилия – лъха на букет от кафе, тютюн и жасмин смесен с аромата на на амзаонската джунгла.

Япония – хладен океански аромат, съчетан с мириса на водорасли и морски дарове, които навяват спомен за малко рибарско селище

Китай – мистичен храм на ориенталски уханията с леко загатнат нюанс на вечнозелен османтус.

Тайланд – изкусителни изпарения на лимонова трева, джинджифил и кокосово масло.

Италия – първата ви мисъл със сигурност е пица. Да, ама не. Усещате ли благоуханието на прясното еспресо от кафенетата на Ботуша?

САЩ – вековна гора. Доста хора твърдят, че ако ги пуснат със завързани очи из гъстите американски лесове, веднага ще познаят къде се намират по специфичното ухание на вековни секвои.

Германия – разбира се бира с наденички. Не можахме да изберем коя миризма е по-характерна за Бавария, на бира или на вурстове и за това класирахме и двете, споделят журналистите от CNN.

Индия – къри. Неговият лют, екзотичен аромат се разнася навсякъде – по улиците, в транспорта и по сергиите в Делхи. Мисисът на къри буквално е пропил директно телата на хората.

Карибите – слънчев океански плаж. Уханието на океан, характерно за целия Карибски район се носи по плажните ивици от Аруба до Гваделупа. Мечтата на всеки, който се връща от там е да съхрани този вълшебен аромат във вълшебно шишенце за да му се налсждава през срудените зимни вечери.

Франция – франзели и кроасани. Дъхът на прясно изпечени хлебчета събужда французите всяка сутрин.

Индонезия – цигари с карамфил. Наричат ги “кретек” и изпускат всепроникващ сладък дим.

Китай – традиционният тиган уок. Трябва обаче да е поставен на огъня в улична сергия, където цвърчи сусамово масло с подправки като лют пипер, джинджифил и соева паста.

Белгия – шоколад. От белгийското Шоколадово село в Брюксел ароматната тоналност се разнася из цялата държава.

Англия – уютните пъбове. Характерната миризма на топлите английски кръчмички, няма аналог в целия свят.

Мексико – гореща тортиля. Току-що извадена от тигана, тя ухае на дом и семейство и туристите я обожават.

Филипините – кокос. Където и да спреш във Филипините винаги ще има благоухание на прясно разрязан кокос.

Турция – сладко турско кафе. След като го опиташ веднъж, просто няма как да забравиш опияняващия аромат на приготвеното по турски тертип кафе.

Швейцария – току що навалял сняг. Свеж и хладен, този аромат слиза от високите Алпийски склонове.

Холандия -цветя. Макар и малко от лалета да ухаят това се компенсира от другите цветя, отглеждани в Ниската земя, особено в градината в Кеукенхоф, която е втората по големина в света.

Чили – разреден патагонски въздух. Един от най-кристално чистите на земята, можете да го вдишаш на места като високопланонския националния парк “Торес дел Пайне”.

Мароко – агнешки тажин. Пикантният аромат кайенски пипер и кориандър характерен за тази берберска манджа за секунди ще ви пренесе хиляди километри.

Ирландия – “Гинес”. В света може и да има много видове бира, но никоя от тях не навява усещане за Свети патрик, като една глътка световно известното тъмно пиво.Коментари

ухаааааааааа