10 неща, за които жената е „длъжна“. А длъжна ли е?

10 неща, за които жената е „длъжна“. А длъжна ли е? Още от съвсем малки момичетата са възпитавани от амбициозните си майки да бъдат истински дами. На три години те вече изпитват на гърба си тежките последиците от насаденото през векове половото неравенство.

Все още помнят момента, в който майката взима колата-играчка и с възмущение дава да се разбере, че момичетата трябва да си играят с кукли. С кукли, с какво друго, разбира се. И работата отича. На порасналото момиче дълги години му е втълпявано, че е длъжно. А какво е длъжно всъщност?

1. Жената е длъжна винаги да бъде спретната и красива

И тя трябва да е красива 24 часа в денонощието. И да я вдигнат по среднощ жената трябва да е с перфектен стайлинг и идеален макиаж. Не дай си боже веднъж да се покаже пред хората без да е гримирана, без маникюр, педикюр или да е забравила за епилацията.

О, не. Това не е истинска жена. Между другото една истинска жена изобщо трябва да си направи постоянен грим, защото лятото чука на вратата. А когато излезе от морето трябва да изглежда сякаш слиза от подиума на модно ревю.

2. Жената трябва да е мъдра

Женската мъдрост – това е космическо понятие, което всъщност включва в себе си маса ненужни качества. Мъдрата жена е тази жена-героиня, която е всепрощаваща, любвеобилна и всичко, и всички разбираща.

Разговор между жени:
– Аз отново му простих. Пак ще кажат, че нямам никаква гордост.
– Затова притежаваш толкова много мъдрост!

Само истински мъдрата жена може да запази и съхрани семейството, защото само тя умее да си затваря очите за всичко и да се преструва, че всичко е наред.

3. Жената трябва да бъде горда.

Обратната страна на медала „на мъдрост“. Истинската жена е длъжна да знае кога да бъде мъдра и кога горда, да усеща тънката червена линия между двете. Да бъде горд специалист в областта на междуличностните отношения. Да е като бонбонка в захарен период. Никога да не досажда на мъжа и да не му звъни първа, да не му виси на шията, да не го обсипва с непрекъснато нежност, да си знае мястото и винаги да е готова да чака. Но, когато получи заветния пръстен жената трябва да стане мъдра.

4. Жената е длъжна да бъде домакиня.

Истинската жена е длъжна да умее много неща – да шие, да плете, да готви, да вари сладко от къпини, да глади, да чисти. Идеалната жена трябва да е като многофункционален кухненски робот в домакинството. Ама моля ви се, ви не умее да изпече един сладкиш? О, тя не е истинска жена. Излагате се.

5. Жената е длъжна да бъда идеална майка

Може да ходи с изцапана риза, може да не спи седмици наред и да плюе на себе си и личния живот, само защото детските дрешки трябва да са прилежно изпрани, изгладени и прибрани. И вместо консервирана храна обезателно за обяд, закуска и вечер да му готви домашно пюре от зеленчуци и плодове. Тя няма право да изпие кафе с приятелка, защото детето има нужда от нея. От раждането до смъртта. Глътка въздух и свобода? Каква майка сте изобщо?

6. Истинската жена е длъжна да се прави на глупачка

Защото мъжете, виждаш ли, уж много се страхуват от умни жени. Искаш да се включиш в политиката? Гледай си по-добре твоята работа. Трябва да можеш в дадени моменти наивно да премигваш с очи, да отваряш уста, максимално увлечена от това, което ти говори един мъж. И моля, те никакви сериозни теми. Дрехи, чанти, кученца. Това да ти е разговорът.

7. Жената е длъжна да следи за фигурата си

Цял живот. Не яж след шест, пий кафе без захар. Никакви понички и пирожки. Само аспержи и салата. Образът на твоя живот трябва да е посветен на красотата чрез диета и то тежка диета. Демонстрацията, че ядете само здравословни храни е задължителна. И въобще една истинска жена не може да има целулит. Не се излагайте.

8. Жената е длъжна да бъде кокетка.

Не просто кокетка, тя трябва да флиртува надясно и наляво. Около нея трябва да мирише на скъп парфюм, тя трябва да съблазнява и да кара мъжете да вървят след нея като кученца. Чувстваш се изморена за флирт, каква жена си изобщо?

9. Жената е длъжна да се прави на слаба.

Да-да, мъжете не харесват не само умните, но и силните. И ако не прикривате силата си и не се преструвате на напълно безпомощна, ще видите брак през крив макарон. Можете сами да поставите корниза или да смените кранчето? Никога не си признавайте. Мълчете като партизанин пред битка и винаги искайте и молете за помощ

10. Жената трябва да бъде различна.

Мъжете не обичат еднообразието, така че направете си изводи. Ако една жена цяла седмица е една и съща – това е толкова скучно. Не, не и пак не. Днес трябва да сте загадъчна, утре сексуална, вдругиден – момичето с лъка, после жената вамп и так нататък. Променяйте се, променяйте се. И още веднъж, променяйте се.

Този списък може да се продължи до безкрайност, защото правилата и отговорностите нямат край. Как са ни казвали? Не сме измислили ние тези правила, не сме и ние тези, които ще ги нарушаваме. Но ако пък не сме съгласни? Защото в крайна сметка ние не сме длъжни на никого за нищо. Истинската жена ще плюе на всичко това и ще бъде самата себе си. А истинският мъж ще я хареса точно такаваКоментари

С шеста и девета точка имам проблем.

koi kaza tova?

Статията разглежда жената като жертва. Ако един човек – мъж или жена е жертва, то сам се е поставил в такива обстоятелства. И изобщо самото говерене за модел жена, която да обобщава всички жени е несериозно. Приятелката ми се смя като чете статията, а аз я прегледах само в началото, загубих интерес да я чета… Да се вкарват хора в образи и схеми не говори добре за журналистката, написала статията.