7 неща, които шефа няма да чуе от подчинените си

Дали работникът би казал всичко, което мисли за работодателя си. Не, разбира се! В повечето случаи служителите не повдигат определени въпроси от страх да не загубят доверието на шефа си, както и работата си.

Ето и 7 неща, които работниците никога няма да кажат на работодателя, но им се иска да го знаят:

1. „ Ненавиждам тези тъпи оперативки.“

Събранията във вид на оперативки са много начесто, дълги и определено отегчителни, според мнението на повечето работници в дадена фирма. Те са убедени, че си губят времето в слушане на празни приказки. Колко по-лесно би било, ако са на бюрата си и работят продуктивно.

2. „Не ми занимавай с този тиймбилдинг и/или фирмен купон .“

Шефове или повечето от тях обичат да планират фирмени събития и си мислят, че всички служители са много щастливи щом ще има ядене и пиене. Но често работниците предпочитат тези събития да не са задължителни, а пожелателни, защото им отнемат от времето, което могат да отделят на семейството и близките. Директорът трябва да разбере, че не всички мечтаят да общуват непрекъснато със своите колеги и да градят приятелски отношения с тях.

3. „Писна ми да събират пари за подаръци по какви ли не поводи, свързани с колегите.“

Доста хора недоволстват и то с право, че трябва да се включват напълно доброволно в събиране на пари за рождените дни, за кръщенето, раждания и какво ли още не. Ако офисът е голям и работникът не познава всички често дава пари за напълно непознати нему служители.

4. „Не желая да ме притесняват, когато съм почивка.“

Няма работник, който да не казва пред мениджъра, че ако се налага може да го безпокои за работа по всяко време дори, когато е почивка. Всъщност това изобщо не е вярно. Всички мразят да им звъни телефона, когато са отпускари. Колкото и да е спешно все ще има някой, който да го замести. Работниците имат нужда от спокойствие и време за себе си.

5. „Искам ясни задачи и обратна връзка.“

Всеки работник се надява мениджъра му да дава ясни и точни задачи. Да поставя конкретни изисквания. Не иска да му се говори с недомлъвки и да му дават предложения и нареждания, които висят във въздуха. Служителят не иска да бъде объркван. Всеки работник държи да има ясна визия за работния процес, за да няма недоразумения.

6. „ Позволи ми да вземам решения с повишена трудност, а не да бягам.“

Мислите, че всички служители бягат от трудните теми и разговори, че не искат да поемат отговорност и затова не вземат решения. Но истината е съвсем друга, особено за добрите професионалисти. Те се разочароват, ако мениджъра не им поставя предизвикателства. Хората с амбиции не обичат да работят просто така и да се носят по течението. Това действа демотивиращо.

7. „Мениджъра никога не ме пита как съм, как се справям“

Много шефове на компании не се интересуват от служителя, а и не знаят много неща за своите подчинени. Така в един хубав ден със сигурност ще им дойде като гръм от ясно небе, когато на бюрото стои молба за напускане. За какво мечтае подчиненият?

Шефът им да говори с тях, да им задава въпроси: „Как се справяш с работата си? Натоварваш ли се много? С какво можем да подобрим качеството на работата ти? Имаш ли проблеми, които можем заедно да разрешим. Кои са твоите цели в дългосрочен план? Мога ли да помогна с нещо за изпълнението им?“. И ако не срещнат никакво разбиране от страна на прекия си началник, това често се превръща в основна причина за конфликт на работното място и скорошно напускане. Коментари