15 неща, които ти пречат да бъдеш щастлив

Няма човек на тази планета, който да не иска да бъде щастлив и търси щастието-всяка секунда, всеки час, всеки ден, навсякъде. Иска животът му да е подреден, точен, без перипетии. Но задавал ли си е поне веднъж честно въпросът: Какво е щастието за него самия? Има ли правила, за да се чувства човек щастлив? Заслужаваме ли да бъдем щастливи?

Е, няма как да отговорим вместо вас на тези въпроси, но пък можем да помогнем с някои насоки, които ще те улеснят в търсенето на твоето лично щастие. В статията ще откриеш онези 15 неща, от които ако съумееш да се отърсиш, ще усетиш колко по-лесен може да бъде живота ти. Всеки ден се сблъскваш с неща, които ни носят болка, стрес, страдание. И вместо да се освободиш от тях и да бъдеш щастлив ти ги прегръщаш и те стават кошмарна част от живота ти.

Днес е денят, в който трябва да кажеш: Достатъчно. Сбогувам се с миналото.

Да започваме:

1. Откажи се от необходимостта винаги да бъдеш прав

Пълно е с хора, които не могат да преживеят, че всъщност е възможно да грешат. Във всеки един момент държат да са прави, дори пред надвисналата опасност да съсипят една невероятна връзка, да причинят болка и стрес и на себе си и хората до тях. Не си струва. Винаги, когато усетиш желание да се въвлечеш в спор кой е прав и кой греши, задай си въпроса: „По-добре ли е да съм прав или е по-добре да съм добър?” – Уейн Дайър.

2. Откажи се от от необходимостта винаги да контролираш нещата

Опитай се да се откажеш от тази нужда непрекъснато да контролираш ситуациите около теб, събитията, хора и т.н. Няма значение дали контролираш тези, на които държиш и обичаш, колеги или просто познати. Позволи на всички да бъдат себе си и ще видиш, че сам ще се почувстваш по-добре.

3. Откажи се да обвиняваш и вменяваш вина

Завинаги се откажи от навика си да обвиняваш и нараняваш останалите за това, което имаш или пък нямаш. Да вменяваш вина за собствените си чувства или празнота. Спри да криеш себе си и действията си зад измислен параван и започни ти самия да поемаш отговорност за живота, който живееш. Другите не са виновни за това, което си ти.

4. Откажи се от това да се нараняваш непрекъснато

Запитал ли си се колко много хора страдат, само заради своите собствени и повтарящи се поражения на личността? Не се доверявай на всичко и на това, което собствения ти разум твърди, особено ако е супер негативно и унижаващо личността ти. Всъщност си много по-добър, отколкото мислиш.

5. Откажи се от схващания, които те ограничават

Това са всички твои схващания относно това, което редно или не да правиш. Кое е възможно и кое невъзможно? Не позволявай на ограничените вярвания да се загнездват в разума и да контролират действията ти. Разпери криле и лети.

6. Откажи се от оплакването

Постоянната да се оплакваш ти носи само нещастие. Ако се оплакваш непрекъснато от хората, ситуациите, събития, които ти носят тъга и депресия, сам влизаш в омагьосан кръг. Няма човек, който може да те направи нещастен или ситуация, освен ако ти сам не позволиш. Не случката е тази, която ще породи в теб въпросните чувства, а как ти самия избираш да погледнеш на нещата.

7. Откажи се критиката

Откажи се от потребността да критикуваш постоянно всичко и всички, които не мислят като теб. Хората сме абсолютно различни същества, но и и същевременно много еднакви. Всички искаме едно-да бъдем щастливи, да ни обичат, да ни разбират. Ние всички искаме нещо и нещо е желано от нас. Критиката не решава проблеми, само ги задълбочава.

8. Откажи се от нуждата да впечатляваш

Време е да спреш с отчаяните си опити да се представяш такъв, какъвто всъщност не си, само за да се опиташ да накараш тези около теб да те харесват. Не се получава така. В мига, в който престанеш да играеш, в който захвърлиш всички маски, в който прегърнеш своето истинското си Аз, ще видиш как околните ще бъдат привлечени от теб. Няма нужда да си когото и да е, освен себе си.

9. Откажи се от негативното отношение към промените

Трябва да осъзнаеш, че промяната понякога е нещо много хубаво. И тя ще тази, която ще ти помогне да стигнеш от А до Б. Подобренията в живота ти, в живота на хората около теб, ще се случат, само ако ти успееш да промениш нещата. Не чакай друг да го направи вместо теб.

10. Откажи се от етикетите

Няма нужда да поставяш етикети на хората, да поставяш етикети на незначителните неща, на всяка случка, която не успяваш да разбереш. Не бързай с квалификациите, а се опитай да помислиш трезво, отваряйки съзнанието си малко по малко. Повярвай, умът работи добре, само когато е отворен към света.

11. Откажи се от страховете си

Страхът е само една огромна илюзия. Страхът не съществува, но ти си този, който го създава. Всичко е единствено и само в ума ти. Коригирай нещата отвътре, а външното само ще се намести.

12. Откажи се от извиненията

Ако си шеф не се страхувай да отидеш при подчинените си и да им кажеш, че са уволнени, защото повече нямаш необходимост да ги държиш на работа. Доста често се ограничаваме, заради непрекъснатите извинения, които използваме. Вместо да продължим да се развиваме, ние засядаме на едно място, лъжейки се и уповавайки се на всякакви извинения – извинения, които в 99,9% от времето дори не са истински.

13. Откажи се от миналото

Това е много труден момент. Има минало, от което се плашим. То ни стресира, връща се като хала, за да ни припомни нашите падения и трудни мигове. Изтрийте го от съзнанието си. Миналото си е минало и няма нищо общо с настоящето, въпреки че бъдещето е толкова плашещо. Имайте предвид, че настоящия момент е всичко, което имаш и всичко, което някога ще имаш. Спри да се заблуждаваш, да търсиш миналото и да се обвиняваш за всички пропуснати и възможности и шансове, които си имал, а не си се възползвал от тях. Съсредоточи се в настоящия момент и се радвай на живота. В крайна сметка, животът е пътуване, не дестинация. Винаги живей в настоящето.

14. Откажи се от привързаността

Една концепция, която за повечето хора е трудно разбираема, но всъщност не напълно невъзможна за осъзнаване. С упорити тренировки всичко се получава. В момента, в който се отдалечиш от всички неща (и това не означава, че се отказваш от любовта си към тях, защото любовта и привързаността нямат нищо общо), ти ще бъдеш много по- толерантен, мил и ведър. Ще намериш своето място, където ще успееш да разбереш всички неща, без дори да опитваш. Състояние отвъд думите.

15. Откажи се от това да живееш живота си според чужди очаквания

Не са никак малко хората, които живеят живот, който всъщност не е техният. Те непрекъснато живеят според нечии очаквания и правят неща, само защото околните смятат, че така е правилно. За тях няма нищо по-важно от това какво ще кажат приятелите, враговете, родителите, шефа, учителите, правителството. Потискат вътрешното си усещане. Заети са да удовлетворяват чуждите прищявки, да оправдават чуждите очаквания дотолкова, че просто в един момент контролът над живота им е загубен. Съвсем са забравили кое ги прави щастливи и от какво те лично се нуждаят и накрая. Коментари