7 неща, които незабавно трябва да престанете да правите с живота си

Психолозите казват, че една от основните причини да се стремим към съвършенството и перфекционизъм е ниското самочувствие, което имаме и високото ниво на тревожност, което ни смачква. Затова и най-добрият резултат, до който достигате с много труд, в повечето случаи не ви носи удовлетворение, защото го смятате за несъвършен.

Събрахме най-често срещаните грешки, които ви правят нещастни. Разделете се с тях и ще промените живота си завинаги. Щастливи и успешни, само с няколко стъпки.

Когато детето се учи да ходи, то не се обвинява, затова че пада. Става и продължава. Съзнанието му все още не е обременено от чуждото мнение. Това е любовта към себе си и приемането на такъв какъвто си.

В моментите, в които се включва вътрешният ви критик и започва да ви убеждава, че вие не сте такъв, какъвто трябва да бъдете, се опитайте да разберете чии са точно тези очаквания. Ваши или на околните?

И защо въобще сте длъжни да ги следвате? Водете си дневник с вашите лични постижения поне три на ден и го прочитайте от време на време.

Какво да не правим!

1. Да се сравнявате с другите

Всеки от нас е уникален, така че всяко сравнение е неудачно. Освен това обикновено сравняваме най-лошото, което сме си въобразили, че сме, с най-доброто, което мислим, че другите притежават. Но както е казал Теодор Рузвелт: „Сравнението е крадец на радост.“

Как да постъпим правилно

Сравнявайте себе си единствено със себе си и с никой друг. Тоест, вашите настоящи постижения с миналите. Друг чудесен начин да станете по-уверени е не непрекъснато да се сравнявате с другите, а да се учите от тях. Запознайте се с живота на великите хора, които харесвате и се вдъхновете от тяхната биография. Всеки човек е уникален.

2. Принизявате се умишлено, когато говорите с други хора

Излишно се самоунижавате. Свити сте и дори притеснени, когато се наложи да водите разговор. „О, аз съм толкова разсеяна“, „Знаех си, че ще закъснея накрая“ – е неосъзнат способ да получите в отговор одобрение. Иска ви се да чуете точно обратното. Че сте добър, точен и коректен. Слаб опит да оправдаете бъдещите си неуспехи, които смятате, че ви преследват.

Как да постъпим правилно

В края на краищата именно нашите слабости ни правят уникални. Ако си признаете, че не сте идеален, то и другите ще ви приемат такъв какъвто сте. Ако непрекъснато се самобичувате и унижавате, то и околните рано или късно ще започнат да вярват, че наистина сте изтъкани само от пороци и лоши черти в характера.

3. Виждате само пречки, а не възможности 

Имате навик непрекъснато да мислите за собствените си недостатъци или хипотетични препятствия. Внушавате си, че точно те, няма да ви позволят да постигнете желания резултат. Всъщност това е най-добрият начин да не правите нищо и само да се оплаквате. След това, разбира се, започвате да се обвинявате и ругаете, че бездействате, че сте безполезни. Но пак нищо не правите. По този начин само продължавате да губите увереност и да си смачквате крехкото си самочувствие.

Как да постъпим правилно

Разберете, че провалът не съществува, но пък има полезен опит. Неуспехът е повод да промените представата си за това как да постигнете целта, а не извинение да я изоставите. Правете това, което ви харесва, малките спънки не бива да ви плашат, а мотивират.

4. Да мислиш, че никой не може да се справи по-добре от теб

Колко често хората признават, че не могат да поверят на някого важна (и незначителна) работа. Те си въобразяват, че само те са в състояние да се справят с нея по най-добрия възможен начин. Психолозите твърдят, че причината за тази повишена тревожност е желанието да държите всичко под контрол, което пък от своя страна е един от признаците за неувереност.

Как да постъпим правилно

Способността да се доверявате на хората около вас и най-важното да им поставяте конкретни задачи, е знак, че вярвате в себе си. Това се отнася не само, ако заемате ръководна функция, но и във всекидневието.

Да поръчате на мъжа си да купи продукти, без да му звъните непрекъснато с уточняващи въпроси: „Да не забравиш хляба?“, „Плати ли тока?“. Умението да делегираш права, е от съществено значение, защото ще свалите тежък товар от себе си. Няма да се притеснявате за всичко, което се случва около вас. Дишайте спокойно, другите ще се справят.

5.Непрекъснато търсите одобрението на другите

Човек, който не си знае цената, постоянно иска да чуе от другите колко е добър, красив и умен. Всъщност това е безкрайно преследване на одобрение, което никога няма да донесе удовлетворение и насищане. И всеки признак на невнимание или недоразумение се възприема като знак за липса на уважение, студенина, отчуждение, и въобще като края на света.

Как трябва да постъпим правилно

Ще прекъснете порочния кръг, в който сте зацикили, когато осъзнаете собствената си значимост. Разберете, че най-добрият ви приятел сте си вие самия. Обичайте се. И не чакайте да ви потупат по рамото, за да сте щастливи.

6. Отделяте много време на безполезни занимания

Навикът да лекувате лошото си настроение с шопинг, а негативни емоции в непрекъснато гледане на сериали, няма да ви доведе до нищо добро. Проблемите никога не свършват, но времето и парите, могат да бъдат вложени във вашето развитие и път към по-добър и смислен живот.

Как да постъпим правилно

Като начало не заглушавайте негативните емоции с развлечения, а ги претрансформирайте в енергия, с която да измените към по-добро вашия живот. В свободното си време се разхождайте. Размишлявайте, върху това какво представлява живота ви сега и какво точно ви пречи да се чувствате щастливи. И, разбира се, действайте, насочвайки енергията и времето към обучение и надграждане на знания, които ще ви бъдат полезни.

7. Придавате твърде голямо значение на предишни неуспехи

Непрекъснато мислите за миналото, затова какво сте направил не както трябва, къде сте допуснали грешка. И си представяте, че в очите на хората изглеждате пълен неудачник. А това определено ви смачква.

Как да постъпим правилно

Свикнете с мисълта, че в миналото се постъпили така, както сте постъпили. Просто толкова сте знаели и можели в този момент. Анализирайте и запишете в дневника, на какво са ви научили грешките от миналото и какво сте разбрали. Какъв е изводът от конкретната ситуация и защо тогава сте се провалили. Това е начинът да вървите напред.

Съчувствувайте и се обичайте. Поддържайте се мислено с думи: „Аз мога“, „Ще успея“. Всичко това ще ви помогне да се отърсите от миналото, което ви тежи. Хората отдавна са забравили за вашите неудачи, защото повечето гледат себе си и не ги интересува вие какво правите. Направете и вие същото. Гледайте напред, само напред. Коментари