8 саморазрушителни черти на характера

Всички, които са чели библията добре знаят кои са седемте смъртни гряха, според християнската религия – похот, чревоугодничество, скъперничество, леност, гняв, завист, горделивост.
Но има и други черти на характера, които допълнително провокират злото в нас, което води до саморазрушение.

Според последните проучвания на психотерапевтите има осем черти на личността, които могат не само да бъдат вредни, но и „смъртоносни“ за човек. Бъдете внимателни и си отваряйте очите за тях. Ако в даден момент се усетите, че проявявате нещо подобно, не ви остава нищо друго освен да се борите с всички сили, в противен случай могат да ви „унищожат“.

Ето и 8-те личностни черти, които убиват.

1. Алчност

Хората са странни същества, но има и такива, чийто глад да да добиват повече и повече неща, никога не спира. Именно неудовлетворението от живота може така да заслепи човек и в пристъп на алчност да го накара да постъпи изключително лошо спрямо другите.

2. Апатичност

Апатичността е черта на характера, която психотерапевтите определят като обратна на страстта. Изключително опасна и саморазрушителна. Апатията се характеризира с липса на всякакви мечти, стремеж, мотивираност. Доста хора избират апатията, като естествено тяхно състояние вместо да се борят. Това ги убива бавно, но много сигурно.

3. Високомерие

Противоположност на съпричастността, твърдят психиатрите. Хората, които са високомери нямат абсолютно никаква яснота за проблемите около себе си и се опитват винаги да са „над нещата“. Опитват се да бъдат по-специални и значими. Високомерието обикновено ги спира да полагат повече труд и да реализират мечтите си, което е жалко.

 4. Дребнавост

Има една поговорка, която гласи: „Дребнавите хора пречат на напредъка, а дребнавостта им изгаря мостове“. Хората, които са дребнави не могат да се концентрират върху бъдещето и върху израстването в живота си. Те не могат да се преборят с незначителните неща, които излизат по пътя им. Дребнавите хора не са задължително лоши, но имат доста изкривена перспектива за всичко, което се случва около тях.

5. Омраза

Омразата е провокирана от невежество. В повечето случаи се мразят хора и някакви неща, без наистина да осъзнават защо. Децата мразят лук и броколи, не защото не ги харесват наистина, а защото не искат да ги опитат. Един прекрасен ден, когато порастат и опитат този вкусен зеленчук, разбират че не е никак лош или че лука придава допълнителен вкус на ястието. Омразата разболява и прояжда организма.

6. Песимизъм

Песимистите са хора, които винаги очакват провал. Страхуват се да преследват мечтите си. Никога не поемат риск и не могат да вземат решение сами. Провалът при песимистите е неизменна част от живота им. Но лекарите твърдят, че и от песимистите човек може да извади някои полезни поуки, така че песимизма не е задължително нещо отрицателно.

5. Ревност

Определя се като най-непривлекателната човешка черта. Ревността може да има редица измерения. Тя може да се провокира както от силна до лудост любов, така и от омраза. И двата случая водят до едно – саморазрушение на личността.

 7. Тесногръдие

Тесногръдите хора са тези, които не искат да се отворят за нещо ново и различно. Сами ограничават възможностите и пътищата в живота, а оттам разбира се и опциите си да бъдат щастливи. Тесногръдието доста често е стимулирано от някакъв вътрешен страх, от високомерие или и от двете. Коментари