Интервюто, с което ще те наемат на работа.

Може би не осъзнаваш, но интервюто ти започва в минутата, в която казваш: „Да, в 3 следобед в сряда е чудесно. Очаквам с нетърпение разговора ни“. Ето всичко, което трябва да направиш между този момент и големия ден.

Преди интервю за работа

1. Научи си урока

Не отиваш на среща с непознат, без да си го проверила в гугъл, така че защо да отиваш на интервю, без да си се подготвила. Потърси всичко за твоя потенциален работодател. Целта ти е на интервюто да кажеш с какво би допринесла за работата, а не пасивно да слушаш и след това набързо да говориш.

2. Опознай интервюиращия

Гледай на интервюиращия като на важна част за създаването на връзка. Той не е машина затова показвай интерес, ще ти помогне да създадеш по-истинска връзка за начало.

3. Подготви биографията

Първият въпрос най-често е: „Разкажи за себе си“. Разкажи биографията стегнато, точно и ясно. Какво си постигнала в предишната си работа, което се припокрива с работата, за която кандидатстваш. Прегледай резюмето си и избери точки, които да подчертаеш като твои силни страни. Ако си готова да работиш с друг човек разкажи за някое твое сътрудничество преди.

4. Представи се отлично.

Честно или не, твоите модели на говорене имат значение. Запълването на изреченията с паразитни думи като „нали“, „в този смисъл“, „всъщност“ е много разсейващо. Обърни внимание на тона си, темпото и дали имаш запъвания на паузи с „ъъъ“ и се отърви от тях.

5.Репетирай, за да е перфектно. 

Ако се притесняваш по време на интервю, приготви си отговорите и репетирай мимиките предварително. Научи си урока така, че да отговориш на най-често задаваните въпроси да уменията ти и с какво би допринесла да бъдещата работа. Подготви си списък с въпроси, които може да чуеш. Целта не е да отговориш автоматично като робот, а да изглеждаш уверена.

6. Подготви се психически

Повтаряй си, че това е просто разговор и че те искат да те харесат. Провери и за други възможности за работа, за които да кандидатстваш, за да не мислиш за това интервю като за единствената възможна работа на земята. Опитай се да овладееш емоциите и паниката.

7. Разчупи леда

Мисли за теми, които зареждат хората с енергия. Ако денят е близо до почивните дни, попитай интервюиращия дали е имал време да пътува и ако „да“, къде?. И не се притеснявай много от неловките паузи. Във всеки разговор има такива моменти.

8. Продай опита си

Това е параграф 22 на всяко интервю за работа на входна позиция – как се предполага, че ще обясниш, че си опитна, когато нямаш опит?. Ако нямаш кой знае какъв стаж, изтъкни лидерските си умения, които си усвоила от други места. Предай професионализма си точно чрез това интервю.

9. Дай го по-енергично

Този, който води разговора с теб може да е кисел, разсеян от проблеми, нямащи нищо общо с теб или може да се заяжда, за да види реакцията ти. Затова, ако интервюто върви зле, задай въпрос, за да види, че имаш интерес. Това ще ти даде време да мислиш за отговорите.

10.Помни кой е шефът

Кипиш от идеи? Това е страхотно. Само внимавай да не засегнеш потенциалния си работодател с непрекъснатите си предложения за новости и промени, може да прозвучи нахално. Вслушай се добре какво ти говори.

11. Да, задавай въпроси

Моментът, в който интервюиращият попита: „Имаш ли въпроси?“ е най-подходящият, за да поведеш разговора. Ето няколко въпроса, които винаги работят: „Как изглежда един обикновен работен ден?“, „Какви предизвикателства стоят пред хората на тази позиция?“ .

След интервюто за работа

Действай бързо

Изпрати благодарствен мейл. Благодари за възможността, която ти е предоставена, поканвайки те на това интервю и как ще се радваш да бъдеш одобрена. И пак, разбира се, остави телефон за контакт.

Кажи нещо повече от „благодаря“

Да действаш бързо не означава да изпратиш формален мейл. Спомени някои от точките, които сте дискутирали по време на процеса, за да покажеш, че си внимавала.

Спечели играта на чакане 

На работодателите може да им отнеме седмици или месец, за да решат. Попитай за крайния срок, в който ще вземат решението си в края на интервюто и попитай за резултатите една седмица след това. Спри с мейлите, ако не ти отговорят.

Няма от какво да се срамуваш

Ако не си наета след интервюто, не се отчайвай. Учтиво помоли за обратна връзка и набележи уменията, на които ще наблегнеш следващият път. След това кажи, че ще се радваш да те поканят пак, ако излезе нова позиция.

Убийци на интервюто за работа

1.Картонена чаша

Изпитващият се опитва да ви стисне ръка, но там е чаша кафе. Никога не ходи с кафе на интервю.

2. Напред – назад

Ако имаш време да избереш стол с неподвижна облегалка, седни на него. Не се върти като пумпал, прави неприятно впечатление.

3. Разговорна реч

Без значение колко яки ти се виждат тези, които те интервюират, не им говори като на приятели си. Нека те определят тона, а ти се придържай към бизнес стила на поведение.

4.Димна завеса

Не пуши преди интервю, не пий кафе и концентрат. Не слагай тежък парфюм. Дразни.

5.Кофти дрехи

Избери удобни дрехи, които са семпли, но стилни. Избягвай твърде широките или твърде тесни дрехи.

6. Добро момиче

Бъди добронамерена и учтива с всички в офиса. Така ще решат, че можеш да работиш добре с потенциални клиенти.

7. Ниакви телефони

Изключи телефона преди интервюто, задължително.

8. Нервно потупване и потропване

Барабаниш ли с нещо, когато си нервна? Махни всички неща, които могат да те разсеят теб или интервюиращия. Прибери всичко в чантата и си дръж ръцете в скута. Не отивай с убийствено високи токове и не тропай с тях като кон. Коментари