Лесни трикове, с които ще се научиш да пестиш пари

Сигурна си, че си родена спестовница? Поздравления Минаваш в редиците на ранобудните и мразещите шоколада. Ако обаче не си, то прочети какво да правиш, за да се превърнеш в човек със спестени пари.

Избери си само една цел

Нова кола, по-голям дом, списъкът с нещата, които искаш расте, така че трябва да спестяваш за всяко едно нещо от тях, нали?

Не бързай толкова. Трябва да се фокусираш върху една цел. В противен случай рискуваш да изгубиш фокус и да не стигнеш доникъде с всичко.

Като за начало можеш да започнеш със сто лева, към които всеки месец да добавяш фиксирана сума. Регистрирай сметката си онлайн и гледай как сумата расте. Увеличаването на банковия ти баланс действа мотивиращо.

Запиши го на хартия и кажи на приятел

Преди да внесеш пари в банката, вземи един бележник и запиши целта си. Проучвания сочат, че хората, които записват целите си, включително финансовите, са 42% по-склонни да ги завишат, отколкото тези, които не го правят.

А тези, които споделят напредъка си с приятели, имат 78% по-високи шансове за успех в начинанието. Да се говори за пари все още се смята за табу, както всички знаем, но си струва да се направи с близък приятел, ако това ще те доведе до постигане на заветната цел.

Дай име на спестовната си сметка

Ако държиш спестяванията си в една сметка, ще се изкушаваш да им посягаш. Затова създай отделна сметка за тази цел. Спестяванията да не са там, където ти пристига заплатата например. Помоли банката да открие различни сметки на твое име.

И дай имена на важните сметки на твое име – наум. Името мотивира повече от банковия ти номер и ясно си представяш къде отиват парите ти. Така ще могат да се разделят екскурзия до Франция от фонд „За черни дни“.

Преоткрий прасенцето-касичка 

За да задействаш инстинкта си за спестовност, заделяй някакви дребни банкноти или монети настрана, дори и да са левчета. Изтупвай от джобовете си вечер дребните и ги събирай. Няма да станат крупна сума, но малкият ритуал да събираш дребни, ще предразположи съзнанието ти към спестовност и няма да е трудно да минеш към по-големи суми. Ще станеш и по-склонна да обсъждаш цените, когато пазаруваш, а и да си задаваш въпроса дали наистина се нуждаеш от някоя покупка.

Събирай за всеки сезон

Вместо да чакаш да ти дойде вдъхновението, започни да го правиш редовно в едни и също моменти през годината. Например започни с големите разходи като лятната ти отпуска, всяка пролет. Запомни в кои месец са сезонните намаления и пазарувай само тогава. Проучване показва, че хората, които придобиват циклични нагласи за спестяване – като изграждане на месечни ли сезонни навици – спестяват 78% повече пари от тези с вариращи спестовни навици.

  Коментари