Трънливият път към мечтаната работа

Нали го знаеш онзи феномен. Поглеждаш към часовника, минава час и пак поглеждаш. И са минали само пет минути. Ей такива скапани неща стават, когато си на кофти работа. Времето не минава. Другите признаци? Пускаш си болнични и само, за да си починеш психически от колегите. Броиш секундите до 6 часа. В понеделник ти се струва, че е петък вечер. Но от гадната работа също има полза. Ще трябва обаче да включиш на режим позитивно мислене. И виж как, работейки и мъчейки се, можеш да намериш мечтаната работа.

1. Работа с клиенти

Без значение дали си на репетиция в хотела или в кол център на софтуерна компания, работата ти е да угаждаш на хората. Да се съобразяваш с всякакви настроения и да опъваш нервите си до безкрай. Да се стараеш да си на 100 % учтива, когато ти се иска да се разкрещиш, си е истинско предизвикателство.

През такава работа минаваме всички, нали? Гадно е, но поне си плащаш сметките. Няма смисъл обаче от мрънкане. По-добре мисли какво хубаво да намериш, докато си в това окаяно положение. Колкото повече мислиш, толкова по-вероятно е да намериш сламката.

Работата с клиенти калява. Подготвя те за всяка следваща, с която ще се захванеш. Учиш се на самообладание и как да подхождаш към различните хора. Работата с клиенти може да те побърка. И ако усетиш, че абсолютно всеки клиент те дразни, по-добре я смени.

2. Обслужваща работа

Мисли за това, като за нещо, което правиш, защото на някой му е много сложно да го свърши.И не винаги става въпрос за това дали ще направиш осем кафета, дали ще занесеш палтото на шефката на химическо чистене или ще копираш учебника по английски на детето й.

Понякога се случва да подготвиш документи или да свършиш черната работа в отдела, само защото ти си най-младата или най-отскоро на работа. И преди да се разфучиш и да посъветваш шефката да се поразходи до химическото, за да отслабне, помисли какво печелиш.

ОК, стискай зъби и мисли позитивно. Това е работата, който те учи точно какъв шеф не трябва да бъдеш ти. Обслужващата работа ти носи умения за работата в екип, за разпределение на задължения и отговорности.

3. Добра работа на теория

Тази гадна работа прилича на момчето, с което се раздели миналата година. Перфектен е, но на теория. Сладък е, умен е, грижовен е, но искрата я няма. Такава е и тази работа. Покрива всичките ти изисквания. По специалността е, длъжността звучи респектиращо, прилична заплата.

Но истината е, че ти е скучно, не си мотивирана и не се чувстваш пълноценна. лесно е да хвърлиш вината на смотаната работа. Но по-скоро тя не е за теб. И недей да се насилваш да си я запазиш на всяка цена.

Хубавото на тази работа е, че те учи да балансираш в живота. Когато работата е скучна не се налага да оставаш след работа или да доработваш у дома. Може да се запишеш на курс по йога или да си намериш нова работа. А можеш и да се предложиш за доброволец в някой нов проект, току виж ти харесало.

4. Основополагаща работа

Често контактите, които създаваш в добрата работа, на теория ти помагат да си намериш основополагащата работа, която е едно стъпало преди мечтаната. Харесваш я, развиваш се, чувстваш се полезна, но няма място за развиване. Единствената посока е към вратата – с добри препоръки, на път към мястото, в което ще преуспееш.

Друг бонус? Можеш да срещнеш ментор, който да те насочва през цялата ти кариера. Разбери кои са хората, които работят това, за което мечтаеш и научи повече за тях. Какви умения имат? Какви курсове са завършили? Какъв опит имат?. След това направи честна самооценка виж какво ти липсва и започни да работиш за запълването на тези липси.

5. Преди да кажеш „ДА“….

Всяка работа се върти около три неща: хора, обучение и пари. Ако си на смотана работа, поне едно от тези неща трябва напълно да те задоволява. Например колегите ти са ужасни и злобни, не взимаш никакви пари, но пък имаш осигурени обучения, придобиваш знания, които ти трябват за мечтаната работа. В такъв случай си струва да „потърпиш“.

Ако никое от трите неща не е налично, време е да напуснеш. Гледай позитивно и запази добрите отношения с всички, които срещаш в кариерата си. Никога не се знае в кой момент ще се пресекат пътищата ти с бивши колеги или познати на твои колеги и каква роля ще играят в кариерата ти. Да не говорим, че лоша професионална карма също не ти трябва. Коментари