Тина Канделаки : „Веганството като начин на живот“

Една от най-популярните и обичани руски водещи,Тина Канделаки, се съгласи да разкрие режима си на хранене и любимите смути рецепти. Защо е избрала веганството като начин на живот и как поддържа невероятната си фигура дори на 43 години. Вижте в краткото интервю.

От кои продукти се отказахте и защо?

Не ям месо от двадесет години. Риба не ям от около четири месеца. Много американски специалисти по хранене казват, че никой не ни принуждава да се откажем от месото – ние сме всеядни, имаме нужда и от месо, и от риба. Но проблемът е, че в съвременния свят месото и рибата често се доставят на нашата маса, преодолявайки дългите разстояния.

А за да доставиш храната до определен район е ясно, че се изисква специална обработка. И никой не гарантира, че тези вещества, с които се преработва месото, са полезни за здравето. Ако сте на острови и рибата е уловена и приготвена пред вас – тогава няма въпроси. Това важи за прясната и сладководна риба. Но замразената и преработена риба е друго.

Днес в света има поне 30 000 диети и сред тях няма една дори, която да е правилната, вярната и полезна за всички. Ако променяте нещо в режима си на хранене, важно е да слушате много внимателно себе си, тялото си. Не да следвате модното. Най-много да си докарате някоя болест.

Само четири месеца, след като изхвърлих от менюто рибата, се подложих на изчерпателни прегледи и резултатите бяха отлични. Ако тази диета се беше оказала вредна за мен, ако лекарите бяха установили липсата на определени микроелементи, които получавах от рибата, тогава разбира се, щях да върна рибата в менюто си.

Какви са вашите любими продукти? Какво предпочитате да ядете за закуска, обяд и вечеря?

Тъй като вече съм в пълен веган сутрин на закуска пия смути

 Ето любимите ми смути рецепти:

ЗАКУСКА

Ябълка + Ананас + Морков

Ягода + Сок от половин лимон + Киви

Авокадо + Киви + Целина

Ябълка + Целина

Краставица + Целина + Спанак

Киви + Ананас + Лимонов сок + Спанак + Мента + Целина

Аюрведа вегетариански обяд 

Това означава прием на много разнообразна храна. И има един момент, който ме изненада. Винаги съм мислила, че плодовете могат да се ядат по всяко време на деня, както казваха лекарите – яжте и отслабвайте. Оказа се категорично, че това е невъзможно.

Плодове или сокът от плодове се ядат преди обяд. Днес изядох 100 грама ягоди.

За обяд хапнах авокадо с краставици, домати и сирене.

Всъщност сиренето е единственият млечен продукт, който ям. Ципата на доматите трябва да се почисти, защото практически не се смила и се утаява по стените на стомаха и червата.

Вечеря

На вечеря предпочитам зеленчуци и различни зърнени храни – от киноа до перлен ечемик.

Моят съвет

е никога да не започвате диета на своя глава. Много е важно да наблюдавате индикаторите, които ви подава организма и да коригирате баланса. Някои са привърженици на кето диета, други на безглутеновата. Всичко зависи от организма ни. Например, треньорът на Кардашиян й е препоръчал да хапва повече въглехидрати, но тя просто изглежда космически. Има различни схеми и методи, изберете тази, която ви подхождат. Моят избор сега са растителните протеини и въглехидратите. Но за други месото може да се окаже жизненоважно.

Разкажете ни за промените, които настъпиха в тялото, кожата и настроението ви, когато преминахте към веганска храна?

Не изпитвам тежест и умора вечер. Преди хапвах риба за вечеря, но протеинът се усвоява дълго време, отделя се много енергия. Ако преди сън си хапнете трева, тя бързо се смила, а сънят е много по-дълбок. Има такава версия. Подчертавам – това е една от версиите, а не истината. Що се отнася до промените – трудно е да определя. Да кажа, че имам хубава кожа затова че съм вегетарианка, би било погрешно. Вегетарианците имат различна кожа. Но качеството на кожата ми е рядкост за 40-годишна жена. Сама не мога да разбера – това е вегетарианството или генетиката.

Какво е да си веган през 2018 г.? От какво да се страхуваме?

Всяка година е по-трудно и по-трудно за веганите да ядат храна, произведена от хранително-вкусовата промишленост. Страхът от нови неизвестни добавки, които се появяват постоянно, е съвсем основан. Изненадващо, списъкът на добавките от животински произход е много по-кратък от списъка на добавките от растителни суровини.

Аз не съм единствената, която вероятно е забелязала, че много производители не искат да изплашат купувачите с буквата Е, която е част от продуктите. Те хитруват и вместо някои E 252 сега, пишат името на добавката. Така че химическата чистота на вегетарианската храна също е застрашена.

И нека все пак припомня, че лекарите съветват да не се придържаме към строга диета само със зеленчуци за дълъг период от време. Но пък са „За“ балансирана вегетарианска диета.

Какво мислите, кое е най-често срещаното погрешно схващане за веганизма?

Че всички вегани са кльощави. Нищо подобно. Те могат да ядат въглехидрати в такива количества, че някои хора дори имат проблеми с наднорменото тегло. За хората от северните страни е трудно да са вегани. По-голямата част от годината е студена и денят кратък. Хората не разполагат с достатъчно витамин D, нямат достатъчно слънце, така че те исторически са програмирани да консумират високоенергийни продукти и месо. Всяка климатична зона има собствена хранителна култура, формирана от еволюцията.

Кой е любимият ви град за гастрономически пътешествия?

Наскоро се върнах от едно пътуване до Мадрид и Валенсия. Мадрид е космически град за гастрономически пътувания. Испания ме впечатли от гледна точка на веганската кухня и свързаните с нея билкови продукти. Има различни ценова политика: има много скъпи ресторанти и обикновени таверни. Всеки се храни където иска и където може да си позволи. Коментари