7 неща, които вашето дете никога няма да ви прости

7 неща, които вашето дете никога няма да ви прости. За съжаление много често най-жестоко ни нараняват хора, които смятаме за най-близки. От думите най-боли. боли, когато са насочени към децата.

Психологическо изследване в тази посока категорично установи, че децата години наред не могат да се отърсят и да забравят обидите, които техните родителите са им нанесли.

За какво се обиждат децата?

1. Незачитане на мнението

Често една от причините за гнева на вече порасналите деца към техните родители е нежеланието на последните да се съобразяват по никакъв повод с мнението на детето. Те често проявяват презрително отношение, използват унизителни забележки.

„Ти никога не знаеш какво точно искаш!“, „ Какво ти кажа, това ще правиш!“ – подобен род реплики на родителите деца помнят цял живот

2. Неправда

Най-голямата болка за едно дете е несправедливата оценка или неправилно решение от хората, които то обича най-много и на които държи. За жалост майките и бащите осъждат, наказват и раздават шамари при това често несправедливо, децата си за някои незначителни постъпки. Такава непочтеност остава в съзнанието на порасналото вече дете много дълго. И то не прощава!

3. Предателство

Децата много трудно прощават предателството, направено от близък човек – родител или роднина. Те помнят обещанията, които техните родители не са спазили, помнят, ако някой разкрие най-съкровените тайни на детето пред чужди хора. Страдат, ако родителите поставят чуждите интереси пред тези на детето. Тези постъпки на родителите въздействат отрицателно на детето и дори и възрастен индивид, то не успява понякога да им прости.

4. Индиферентност

„Прави каквото си искаш, вече ми е все тая“. Подобно родителско отношение наранява детето дори повече от постоянните забрани, викове и наказания. Безразличието и равнодушното отношение на близките към собственото им дете може да е причина за развитие на тежка психологическа травма, която да остави отпечатък върху цялото му личностно развитие.

5. Сравнение с други деца

Децата се чувстват много наранени и това влияе на тяхната психика, ако родителите непрекъснато ги сравняват с техни братя, сестри или съученици. И то най-вече, ако сравнението е в ущърб на детето.

6. Лъжата

Родителите мислят, че ако излъжат децата си, понякога с най-добри намерения, ще им направят добро. Те се опитват да скрият някои проблеми, неприятни и печални факти, за да ги предпазят.
Но една лъжа, изречена и с най-добри намерения, може да предизвика възмущение на детето и промяна на отношение към родителите.

7. „Аз не вярвам в теб!“

Родителите допускат фатална грешка, когато непрекъснато демонстрират, че изобщо не вярват във възможностите на своето дете. „Не пипай, аз ще го направя по-добре!“, „Защо никога нищо не се получава при теб“, „Никой няма нужда от такъв неудачник като теб!“.

Изказвания от този род могат завинаги да се запечатат в съзнанието на детето. Такива фрази влияят на неговото развитие и му пречат да достигне успех в живота.

Много са нещата, от които едно дете да чувства обидено Някои от обидите се забравят почти веднага, но други се помнят дълго, трети до края на живота. Обидите могат да бъдат причина за дългосрочни конфликти между родителите и децата.

Лошото отношение, безразличието се отразява сериозно върху живота на детето и му нанася сериозни травми. Нали не искате да отгледате непълноценен човек?Коментари

napulno sym syglasna s napisanoto!

правилно!

za sajaleniq e taka, no mnogo xora ne si davat smetka za izre4enite dumi 4e se pomnqt cql jivot!

Децата са наи правдиви.

Това се отнася за всекиго.

Абсолютно вярно!Иска се любов, тьрпение и внимание при всяка казана дума!