Думите, които вашето дете трябва да чува докато расте

За успеха, постиженията, възпитанието и цялостната нагласа към към живота на децата ни, почти винаги сме отговорни ние родителите. Със нашите постъпки, отношение, думи, които отправяме към децата си, ние можем да ги тласнем към големи успехи. За съжаление и към големи провали.

Децата, не по-малко от възрастните, имат емоционална необходимост всеки божи ден да чуват онези важни мънички думи, които ги правят истински щастливи.

Кои са те. Вижте сами!.

„Обичам те.“

Прости думички, само две, но те за детето означават цяла планета. Започнете деня с думата: „Обичам те“. Със същите слова му пожелайте лека нощ. Би било прекрасно, ако винаги са съпроводени с целувка. Така вие показвате не само обич, но и загриженост, привързаност, а вашето дете се чувства сигурно и защитено. Помнете това е от особено значение докато детето се развива като личност.

Точно тези деца, които получават повече обич от родителите си винаги постигат по-добри резултати живота след това. Те пък от своя страна един ден даряват със същото внимание и нежност собствените си деца.

„Ти си победител“

Думите, които окуражават са от огромно значение за децата. Когато играете заедно на някоя любима ваша игра и детето ви спечели, не забравяйте да му кажете : „Ти си победител, браво“. Това са първите уроци, в които детето ви се учи да „вкусва“ успеха. Няма дете, което не иска да бъде победител.

„Не се предавай, никога „

Детето расте и с растежа, изгражда и характера си. Време му е да разбере, че под една или друга форма животът е състезание и ние се състезаваме и водим битки всеки ден. Със себе си, с живота, състезаваме се със сроковете за изпълнение на задачи, конкуренцията.

Не се притеснявайте да му давате предизвикателствата, които трябва да преодолее. В живота е необходимо да притежава воля и постоянство и да ги проявява дори в моментите, когато е в губеща позиция.

„Денят ти как премина?“

От изключителна важност при възпитанието е не само единият, а и двамата родители да показват загриженост и видим интерес към заниманията на своите деца. Освен това е чудесно да изслушате вълненията детето си от един страхотно прекаран ден, от нещо ново или онова, което го е притеснило в заобикалящия го свят. Не ви остава нищо друго освен да му помогнете и окуражите.

„Много си мил“ и „Благодаря“

Няма родител, който да не се стреми да изгради добри обноски в децата си и да ги научи как да се държат в обществото. Стартът в дългия път на обучение поставяте с вълшебните думичките „Моля те“ и „Благодаря“. Никога не забравяйте, че все пак вие сте най-влиятелният образ за подражаване за подрастващите.

„Как са приятелите ти?

Важно е винаги да сте в час с приятелския кръг на детето ви, защото децата възприемат както най-доброто, така и най-лошото от своите другарчета. Да се интересувате от приятелчетата на детето и да желаете да се сближите с тях също е важно за децата. Добрата комуникация между родители и деца ще ги научи да споделят с вас от ранна възраст и дай боже това да се запази и през пубертета.

„Прости ми. Извинявай“

Често родителите смятат, че тъй като те се грижат, отглеждат и възпитават децата, те съответно винаги са прави и никога не допускат грешки. Знаете, че това съвсем не е така и често ние грешим много повече от тях. Да признаеш грешките си, не е проява на слабост, а на трезва преценка и сила. Ако се налага да го направите пред собствените си деца не се свенете, те ще го разберат.

Това, че се стремите да давате ценни съвети и уроци всеки ден, не ви прави безпогрешни. Ако все пак се случи така, че да обидите и нараните чувствата на детето, извинете се. Нека и то бъде наясно, че човек трябва да признава грешките си и да има смелост да поиска извинение.Коментари

За нашите най-прекрасни цудеса на света!

.