Защо бебето не може да заспи? 15 съвета как да се справите с проблема

Защо бебето не може да заспи? На две-три годинки детето вече не заспива така лесно, както на нас би ни се искало или както, когато е било на една. Често ви моли да му разкажете приказка, да си поговорите, да легнете до него. Иска да спи при вас или пък плаче непрекъснато. Кои са най-честите трудности при заспиване и как да се справите с тях. Вижте съветите по долу, събрани от най-добрите педиатри от цял свят.

1. Най-бързо детето заспива в привичната за него обстановка,

когато нищо ново не отвлича вниманието му. По-бърза идва сънят и ако слагането детето в креватчето по едно и също време – то вече има изработен условен рефлекс.

2. Ако сте решили малко да поекспериментирате

и да създадете още един условен рефлекс, към музика например, можете, когато го слагате в леглото, да пускате една и съща спокойна музика.

3.Креватчето трябва да служи на детето единствено, за да спи в него.

Там то не бива да яде, да пие или да играе с играчките си. Запомнете, леглото е само за спане.

4. След като се събуди, не трябва дълго да се търкаля в креватчето.

Ако добие навика да го прави, ще ви стане почти невъзможно да изработите в него устойчив условен рефлекс за сън. Оказало се за пореден път в креватчето, детето ще реши, че го слагате, за да си поиграе.

5.Час-час и половина преди сън не трябва да разрешавате на детето твърде подвижни и шумни игри,

защото ще се превъзбуди. Ще му бъде много трудно да заспи, а сънят му ще е неспокоен. Подобен сън не носи необходимата почивка за нервната система, той няма пълноценно да възстанови нервните клетки.

6. Ако през деня детето е имало време достатъчно да „пощурее“,

вечер то е уморено и няма никакви проблеми със заспиването – докато сложи главичка на възглавницата, вече е заспало.

7.Ако детето дълго време не може да заспи и това се повтаря ден след ден,

помислете си дали изразходва през деня достатъчно енергия. Може би времето е лошо и не го извеждате, а вкъщи пространството не му стига. Постарайте се да измислите нещо, за да решите проблема. За правилното физическо развитие, детето трябва много да се движи, тогава ще заспива и по-лесно.

8.Сложност при заспиване може да има,

ако детето спи повече, отколкото е нормално за възрастта му. Към третата година, както вече знаете детето трябва да спи нощем 10-12 часа. Не го оставяйте да спи повече. Внимателно го събудете.

9. Детето ви заспива трудно

Вие сте размислили как е минал неговият ден и и не намирате никаква обективна причина за това, което се случва. тогава какво? Опитайте се да поставите детето в креватчето веднага след вечерното къпане. Топлата вана действа успокояващо.

10. Гледайте детето ви да заспи винаги в добро настроение, успокоено.

Лошо е, ако сте го огорчили по някакъв начин точно преди лягане: направили сте му забележка за нещо или дори сте го навикали, че не е заспало. Все едно сте дръпнали някаква пружина в душата на детето и тя ще го тревожи по време на съня. Децата са изключително впечатлителни.

11. Още по-лошо е детето да заспи обляно в сълзи

Някои си мислят, че като се наплаче, детето ще спи по-дълбоко. Нищо подобно! Нервната система на детето след подобно нещо е подложена на голямо изпитане. детето ще сънува тежки сънища, ще се стряска, ще трепери и ще хлипа по врем на сън, може дори да извика. подобен сън не е за него почивка.

12. Когато слагате детето да спи,

Винаги се разделяйте като добри приятели. Винаги! Нека детето не заспива без прошка, дори и да е направило беля.

13. Страхува се от тъмнината

По някакъв начин обяснете на детето, че нощните страхове, ако ги има, ас несъстоятелни, че в тъмнината няма нищо страшно. Разходете се из тъмния дом, ако детето се уплаши от някаква сянка, че това е просто сянката на неговия плюшен мечок. Ако се събуди с плач, включете лампата, гушнете го. Убедете го с с тих глас, че няма от какво да се страхува. поставете го в леглото, но не бързайте да излизате ,докато не сте сигурни, че е заспало дълбоко.

14. Защо е важна възглавницата?

Обърнете внимание – вашето дете се е развило физически, плещите му са по-широки и когато лежи настрани, главата се навежда надолу. А шията трябва да бъде по права линия с гръбначния стълб. Купете мека и плоска възглавница и я предложете на детето. Ако я откаже не настоявайте.

15. Сън по време на разходка

Когато детето заспи по време на разходка, пуснете облегалката на количката, за да му осигурите спокоен и дълбок сън. Ако го оставите прегънато и със свити крачета и глава „килната“ върху гърдите, сънят му няма да му достави необходимата почивка.

  Коментари