Детските пижами – нежната ласка на любовта

С появата на детето целият ни свят се променя. Вече не мислим само и единствено за себе си, а често се налага да се откажем от много неща – например от любимите развлечения, с които сме свикнали. Налага се да се откажем от живота такъв, какъвто сме го познавали досега, и да поемем нови, често напълно непознати, даже плашещи, отговорности и ангажименти. Налага се да се лишим дори от съня си в буквалния смисъл на думата.

И – парадокс! – въпреки всичко с трепет очакваме мига, когато отрочето ще се появи на бял свят. Оказваме се невероятно възнаградени! Може би някои от нас дори използват охотно думата „благословени” и тя не е напълно неточна, защото да видиш частица от себе си, пресъздадена в този свят по един толкова светъл и прекрасен начин, е нещо действително неповторимо. То е като претворяване, преизграждане, като затварянето на един пълен цикъл, който обаче се повтаря отново и отново… Навярно това усещаме и с внуците си, когато за първи път ги поемем в ръце.

Затова с охота преминаваме през проблемите с коликите първите месеци, честите хранения, недоспиването… Спокойният сън е много важен за децата. Те често се въртят, неспокойни са, а настъпи ли зимният сезон, трябва да се уверим, че леглото и облеклото им са напълно комфортни – не само заради тях самите, а защото от това често зависи и нашият собствен комфорт. Сънят ни, нашето щастие, което е неразривно свързано с щастието на детето…

Поради тази причина изборът на детски пижами е нещо наистина важно. В днешно време пазарът изобилства от всякакви марки и модели, от всякакви материи – главозамайваща смесица, която просто не те оставя да поемеш дъх. Какво да подбера за моето детенце? Дали този модел е по-добър от друг… или може би онзи в ъгъла вляво?

ИЗБОРЪТ

Има доста начини да избереш една детска пижама. Но на първо място не трябва да забравяме, че изборът (независимо, че сме родители, и колко възрастни се чувстваме) трябва да зависи от самото дете. Ако то е на подходяща възраст, просто го попитайте, дайте му възможността да избере само пижамката си, да прояви себе си като личност. В крайна сметка детският свят е толкова ограничен и малък… а това могат да се окажат първите стъпки на отрочето ви в истинския свят навън, където всичко е избори, реалност.

Подходящ е следният начин: предложете му няколко модела, които вие смятате за адекватни, и му кажете, че вече е достатъчно голямо, за да решава само някои неща. Това със сигурност ще укрепи самочувствието му, което ще окаже изключително благотворно влияние върху последващия му живот. Всъщност, тези малки избори важат за всичко. Важното е вашето нежно съкровище да привикне към факта, че има роля в собствения си живот… както и че разполага с правото на напълно самостоятелно мнение.

ПАРИТЕ

Ако е на подходяща възраст, към въпроса с избора включете и определена сума. Напълно според вашия бюджет, но му я връчете и го оставете само да определи в рамките на какъв ценови диапазон би могло да се разполага. Това отново ще създаде у него чувство на самостоятелност, което то може би ще помни дълги години. Малките деца винаги помнят и се гордеят с такива неща. Често те дори оформят живота им по начин, по който възрастните (които са забравили какво е да бъдеш дете, а ние нерядко сме склонни на това!) дори не предполагат. Оставете детето си да напазарува само, нека само подаде парите за детската пижама на човека зад щанда. Освен всички позитиви, това би могло да се превърне и в едно крайно забавно преживяване, от което вие ще бъдете не по-малко горди, нали?

МАТЕРИЯТА

Тук няма какво толкова да се каже. Предпочитайте естествените, свежи материи, които позволяват на кожата свободно да диша през нощта. Памукът е една от тях. Това ще осигури на отрочето ви още по-дълбок и сигурен сън, което със сигурност ще направи и вас по-спокойни и щастливи.

ТЪМНИНАТА

Ако детето ви се бои от тъмното (както се случва при редица по-малки и поотраснали деца), изберете му пижамка с любим герой от филмите или комиксите и му кажете, че фигурката върху нея ще го бди над него, докато спи. Специално поискайте мнението му по този въпрос. Нека то само реши с кое ще се чувства по-удобно и защитено в тъмното. Ако се налага, можете да оставяте светната лампата, но важното е то да знае, че след като затвори очи, няма да остане само. Това е идеален вариант за случаите, когато вече отраснали деца все още настояват да спят между родителите си, които , както и всички възрастни, се нуждаят от право на личен живот.

В крайна сметка в заключение ще кажем, че подборът на детска пижама не е просто подбор на спално облекло. Той може да означава много неща – приятно изкарване, много мигове на забавления, докато наблюдавате живия ентусиазъм на малчугана, разходка (особено ако го съчетаете с кратка почивка в някоя сладкарница, където да поръчате любимото парче сладкиш и напитката, която обожава). Важното е детето ви преди всичко да се чувства удобно и сигурно. Но по-важно от това е непрекъснато да чувства любовта ви! Коментари