До каква възраст децата трябва да вярват в Дядо Коледа?

До каква възраст децата трябва да вярват в Дядо Коледа? От семейството до голяма степен зависи дали и до каква възраст децата вярват в Дядо Коледа. Според психолозите някои родители не харесват идеята, че децата трябва да вярват в нереални неща. Други обаче мислят точно обратното и смятат, че децата заслужават едно истинско детство.

С вяра в чудеса се живее по-щастливо.

Вярата на децата се определя в зависимост от това, което виждат и чуват навън и от техните собствени фантазии, обяснява детската психоложка Елена Тодорова. Възрастта до която децата вярват в съществуването на истински Дядо Коледа е около 7-8 години.

Има и случаи, в които родители са водели деца на психолог, само защото продължават да вярват в стареца, а са вече на 14 години, коментира тя. Но на 7-8 години се смята, че децата имат възможност паралелно с овладяването на основни познания за света да задават рационални и практични въпроси.

Възрастта от 4 до 7-годишна се определя като магическа, казва Тодорова. В тази възраст децата вярват на вълшебства и чудеса. Чрез тях те изграждат способности за вярата в доброто и надеждата, че то ще възтържествува. Психоложката обяснява, че в умерени варианти това са основни компоненти на една балансирана психика.

Чисто психологически вярата в съществуването на Дядо Коледа е свързана с надеждата и упованието.

Усещането, че има вълшебствата и чудесата около нас е невероятно. Това не бива да се свързва обаче с пасивността и очакването нещата да се случват сами, казва още психоложката. Има нещо привлекателно и необяснимо да имаме свои мечти, които могат да се сбъднат.

Не необходимо родителите да са тези, които да развенчават мита. Във времето децата ще успеят да разберат истината. Те много бързо разкриват кой носи подаръците и кое колко струва. Идеята е не да се вярва сляпо, а по-скоро в самото усещане за магнетичност. Най-правилният съвет към родителите е да следват това, което чувстват и смятат те за редно.

Дядо коледа в мола е маркетингов рекламен трик

До каква възраст децата трябва да вярват в Дядо Коледа? Днешните деца могат да се информират от всякакви източници винаги, когато го пожелаят. А и не е никак лесно да поддържаш магията в нещо, което е под път и над път. Елена Тодорова споделя, че за нея Дядо Коледа се е превърнал в обикновен е маркетингов трик, ориентиран най-вече към бързи печалби. Дядо Коледа е във всеки мол и още в средата на ноември и ти кима от всяка витрина, щанд за детски играчки, че дори и в супермаркета.

Как да убедя дъщеря ми, че Дядо Коледа е нещо специално, след като е толкова достъпен.

Срещу пет лева получаваш снимка с него където си поискаш- мол, магазин, детско тържество, посочва психоложката. Така изчезва тайнственото и вълшебството на чудесата, в които децата вярват.

Изследванията на института по психология на БАН подчертават, че това, което е важно за децата не е какво точно чуват, как точно се възпитават и какви неща им говорят възрастните. Те искат по-скоро да се чувстват спокойни, обичани и приемани. Децата трябва да усещат, че родителят носи спокойствие и нищо друго няма значение.

Вярата е нещо много истинско и не бива да се накърнява, особено когато е крехка. С порастването и преминаването в тинейджърските години, децата подлагат всичко на съмнение и сами започват да правят експерименти, търсейки свои собствени отговори. И въпреки това те продължават да носят в себе си част от вълшебните моменти от детството.

Днес тинейджърите се описват с много по-различни характеристики от тези преди 20 или 30 години, коментира психоложката. Това, което не се различава обаче е желанието за мигновено удовлетворяване на потребностите, както и животът „тук и сега“.
Децата могат да бъдат зарадвани без значение кой носи подаръците, важно какво послание носят и как ще бъдат поднесени.

Според Елена Тодорова родителите са тези, които носят посланието за смисъла в живота. И точно в това е тяхната мисия.

Ролята на родителите е да да изградят вяра и ценности в децата, да ги запознаят с религията и с доброто начало, да ги научат да поемат отговорност и да не се страхуват от трудностите, които им предстоят.



 Коментари