7 заблуди, които гинеколозите развенчават

Гинеколозите отговарят. Защо не е нужно да се лекува ЧПВ, студът проблем ли е за яйчниците, как да използваме контарцептивите, защо не е нужно да се лекува кандидоза? Над тези въпроси размишляват лекари с дългогодишна практика. Не е лошо да ги послушаме.

1. Студът причина ли е за проблеми с женските части?

Дългото студено на студено място може да предизвика общо изстудяване, ставайки причина за простуда, но не и за възпаление на органи. Всички приказки, че може да си простудиш яйчниците, когато седнеш на камък, са чиста проба суеверия, казват лекарите.

В 90% от случаите възпалението е резултата от венерическа инфекция /хламидоза, гонорея/. Останалите 10% са предизвикани от условно-патогенната флора, която се актива в условия на понижен имунитет.

Да се облича топло бельо също няма смисъл,защото яйчниците не се нуждаят от допълнително подгряване за нормална работа. При съмнения за възпаление не се увличай по промивки със соли, а тичай към гинекологичния кабинет.

2. Съществува мнение, че менструацията изхабява организма? 

Докторите не са съгласни. Организмът на човека е способен на огромно количество възобновяване. Ежемесечното отделяне на слой от ендометриума е толкова естествен процес, колкото и обновяването на клетките по кожата.

Съвсем друго е, ако по лични причини се наложи да се намали количеството на менструацията. За тези случаи има орални контрацептиви. С тях количеството на кръв може да се намали два пъти годишно, без да се навреди на организма.

3. Вярно ли е, че спешните контрацептиви могат да навредят на репродуктивната система?

Спешната контрацепция е силен хормонален удар по организма, който влияе на цикъла, но не и на фертилносттта в бъдеще. Имайки предвид, че реакцията зависи от моменталното състояние на здравето. Ако съществува вече проблем, хапчето само може да го влоши.

Специалистите не препоръчват взимането на тези мерки по-често от веднъж годишно. Ако се наложи да прибегнеш до такова решение, не забравяй след това да се консултираш със специалист, за да ти помогне да се възстановиш.

4. Може ли завинаги да се излекуваш от кандидоза или се връща отново и отново?

Гъбчините инфекции или кандидозният колпит са нищо повече от свръхактивната дейност на гъби от вида кандида. Те са такава важна част от микрофлората на влагалището, като лактобактериите и други важни елементи. Да се избавиш от тях, изобщо, не е нужно , а и е вредно. Важно е да следиш да не станат много.

Рискови фактори: пиене на антибиотици, неправилно хранене, намален имунитет. Трябва да се знае, че не всяко обилно течение е гъбична инфекция. Често с нея се бъркат вагинити и бактериална вагиноза. При първите симптоми трябва да се посети специалист. Неконтролираното лечение е неефективно, а и увеличава риска от развитие на устойчивост към препарата.

6. Лекува ли се ЧПВ? Има ли смисъл да се минава на терапия или вирусът сам ще отмине? 

Много доктори са убедени, че човешкия папилома вирус не е нужно да се лекува. В клиниките се предлагат какви ли не скъпоструващи схеми: антивирусни препарати, имуностимулатори, капки, инжекции. Но в света няма нито един лекарствен продукт, който да повлияе на вируса.

Освен това повечето препарати, които го потискат не са минали мащабни клинични изследвания. Затова последствията от използването са неизвестни. В същото време се отбелязва, че ваксинацията за този вирус е задължителна. Тя ще попречи за заразяването и чувствително ще намали развитието на няколко вида рак. Важно условие е инжекцията да бъде поставена преди започването на полов живот, а крайната възраст, в която може да се постави е 26 години.

7. Задължително ли е винаги да се гори ерозията на маточната шийка? 

Да, в много страни ерозията не я докосват, а следят състоянието й. Правят се цитологични изследвания. Показания за изгаряне има само при две ситуации: има кръвотечение от повърхностните съдове при полов акт или се произвежда много слуз от епителната тъкан и жената има обилно бяло течение. Коментари